'Çin'in ekonomi stratejilerinde değişim yok'
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Çin'in ekonomi politikalarına yönelik değerlendirmesinde, ülkenin stratejisinde bir "u dönüşü" görülmediğini kaydetti
İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, "Çin'in ekonomi stratejilerinde henüz bir 'u dönüşü' gözükmüyor" açıklamasını yaptı.
Fitch'in internet sitesinden yapılan açıklamada, Çin Devlet Konseyi'nin 8 Ekim'de yaptığı duyuruda daha fazla parasal ve mali gevşemede teşvik aracı olarak kredi genişlemesine geri dönüşü aniden durdurduğu belirtilerek, yıl başında duyurduğu gevşeme önlemlerinin ise hedefler doğrultusunda kaldığı aktarıldı.
Açıklamada, Çin'in ekonomi stratejilerinde henüz bir "u dönüşü" gözükmediği kaydedilerek, "Fitch, Çinli yetkililerin daha sürdürülebilir bir büyüme yolunda ekonomide dönüşüm amacından vazgeçmesine yönelik açıklamasını, risk sinyali olarak görmüyor. Yapılan duyuruda önlemler, finansal zorluklarda gevşeme ile daha esnek mali ve parasal politikalarla ekonomik büyümeyi desteklemeyi içeren kısa vadeli teşviklere yönlendirilmiş. Bu durum, 2014 yılında hükümetin bu zamana kadar büyümedeki yavaşlama üzerindeki devam eden endişelerini gösteriyor" denildi.
Fitch'in, 2009 yılından bu yana kredi temelli büyümedeki ani artışın neden olduğu yapısal dengesizliklerin Çin için risk oluşturduğuna dikkati çektiği anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Hükümet, büyümenin sürdürülebilir seviyenin altına inmesi ve aşırı gevşemesiyle büyük zorluklarla karşı karşıya. 'Sert inişi' tetiklemeden yeniden dengelenme sürecinin yönetilmesi, Çin'in kredi notu riski üzerindeki görünüm için anahtar nitelikte olacak. Emlak sektörü, yatırımlarda temel odak oldu ve bu nedenle de ekonomik görünüm için birçok önemli risk oluşturdu. Fitch, yetkililerin hedeflenen önlemler doğrultusunda tüketici talebinin desteklenmesi yoluyla konut piyasasında kademeli düzelmeye imkan vereceğine inanmaya devam ediyor. Ancak, son duyuruda ana hatlarıyla belirtilen önlemler, politika yapıcıların artan talep adımlarının yeterli etkiye sahip olmadığını ortaya koyabilir."
Açıklamada, ekim ayının ikinci yarısında açıklanacak makroekonomik verilerin, Çin ekonomisinde devam eden yeniden dengelenmeye ilişkin daha fazla detay vereceğine işaret edilerek, iç talepteki süregelen yavaşlamanın daha fazla teşvik tedbirleri üzerindeki baskıyı artırmasının muhtemel olduğu, dolayısıyla politika yapıcıların tepkilerinin orta vadeli ekonomik yönde anahtar gösterge konumunda bulunacağı dile getirildi.