'Brexit, Avrupa’nın Lehman Brothers’ı olur, İngiliz ekonomisi çöker'

OECD’den IMF’ye, uluslararası finans kuruluşları, politikacılar, düşünce kuruluşları ve liderler İngiltere vatandaşlarına “Birlikten çıkmayın” çağrısı yapıyor. Finlandiye Maliye Bakanı ve birçok uzmana göre Brexit Avrupa’nın Lehman Brothers’ı olabilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hilal SARI BAŞARAN 

DIŞ HABERLER - Bu hafta gözler İngiltere’de ve kritik Brexit referandumunun piyasalara etkisinde olacak. Uluslararası Para Fonu IMF Brexit’in İngiliz vatandaşların gelirlerini ciddi şekilde düşüreceği uyarısı yaparken, Fransa’nın AB liderleriyle birlikte İngiltere’ye ‘Ya kal ya git’ ultimatomu vermeye hazırlandığı belirtiliyor. İngiltere Başbakanı Cameron vatandaşlarını referanduma günler kala tekrar uyarırken, OECD’den Dünya Bankası’na uluslararası birçok ekonomi kuruluşu, politikacılar ve düşünce kuruluşları da Brexit’in neden olabileceği riskler konusunda artarda açıklamalar yapmaya devam ediyor. 

Küresel piyasalar için en büyük risk Brexit 

AB’den ayrılma kampanyasının uzun bir süre önde devam etmesi üzerine Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Financial Times ile yaptığı bir röportajda Brexit’in ‘Avrupa’nın Lehman Brothers anı’ olacağını aktardı ve “Eğer Birleşik Krallık AB’den çıkmayı seçerse kesinlikle ekonomik bir kargaşa olacak” dedi. İngiltere Merkez Bankası istikrarı sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağını duyurdu ve Brexit’in şu anda küresel piyasalar için en büyük risk olduğunu belirtti. İngiltere Başbakanı David Cameron da vatandaşlarını referandum konusunda uyardığı konuşmasında “Bu, geriye dönüşü olmayan, İngiltere ekonomisi için kötü sonuçları olabilecek bir karar” dedi. 

IMF: İngiltere gelecek yıl resesyona girebilir 

OECD “Brexit’in Ekonomik Sonuçları: Vergiyle İlgili Bir Karar” adlı raporunda perşembe günü gerçekleşecek referandumun temelde bu kararın vergi düzenlemeleriyle ilgili bir karar olduğu vurgulanarak, kısa vadede hisse piyasalarında büyük dalgalanmalara yol açabileceği belirtildi. IMF, Brexit uyarısı yaptığı raporunda ise Birleşik Krallık’ın AB’den çıkma kararı ekonomiyi olumsuz ve ciddi anlamda sarsacağını, gelirleri kalıcı olarak düşüreceğini ve diğer Avrupa Birliği ekonomilerinin de bundan zarar göreceğini yazdı. Kısa vadede zorlu bir çıkış süreci olursa İngiltere’nin gelecek yıl resesyona girebileceğini öngören IMF, sorunsuz bir geçiş döneminin dahi sonuçları olacağını belirtti. Uzun vadede ise uzun bir belirsizlik döneminin ticaret maliyetleri artırarak AB’nin ekonomiye katkılarının silineceğini söyledi. 

AB liderleri ültimatom vermeye hazırlanıyor 

Fransa Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da dahil AB liderlerinin Brexit'in blok genelinde bulaşıcı etki yaratmaması için İngiltere’ye ‘ya içerdesin ya dışarda’ ültimatomu vermeye hazırlandıklarını belirtti.

Milletvekili cinayetinin ardından AB yanlıları öne geçti

Son kamuoyu yoklamalarına göre AB yanlıları önde gidiyor. İşçi Partili milletvekili Jo Cox’un uğradığı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından yapılan ilk anket, İngiltere’nin AB’de kalmasını isteyenlerin sayısının, AB karşıtlarından fazla olduğunu ortaya koydu. Jo Cox’un katil zanlısı Thomas Mair, çıkarıldığı mahkemede isminin sorulması üzerine “Hainlere ölüm, Britanya’ya özgürlük” demesi kamuoyunda AB'de kalmayı destekleyenlerin sayısını artırıyor. Press Association haber ajansı, Mail on Sunday gazetesinin yaptırdığı anketin sonuçlarına yer verdi. Sunday Times da perşembe günü açıklanan bir başka anketin sonuçlarına yer vermişti. Bu ankete katılanların yüzde 44’ü ülkelerinin AB’de kalması yönünde görüş belirtmişti.

Trump da Brexit’çi!

ABD Başkanlık yarışındaki sansasyonel açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen Cumhuriyetçi aday Donald Trump bir röportajında 23 Haziran referandumuna günler kala “İngiltere vatandaşı olsam daha az bürokrasi gibi birçok nedenden dolayı Brexit oyu kullanırdım. Ama vatandaş değilim ve bu sadece benim fikrim” diyerek İngiltere’nin AB’siz daha iyi olacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir