'Avrupa kolay olmayan bir ekonomik durumla karşı karşıya'

Avrupa'nın kolay olmayan bir ekonomik durumla karşı karşıya bulunduğunu söyleyen Almanya Başbakanı Merkel, buna neden olarak yüksek işsizlik sayıları ve ekonominin yeterince canlı olmamasını gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa'nın "kolay olmayan bir ekonomik durumla karşı karşıya olunduğunu" savundu. 

Merkel, Brüksel'de yapılan AB Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, bugün yapılan toplantıda AB'deki ve Euro Bölgesi'ndeki ekonomik durumun ele alındığını ifade etti. 

AB'de ekonominin canlanması için hızlı şekilde önlemlerin alınmasını isteyen Merkel, zirvede kolay bir ekonomik durumun olmadığını gösteren sonuçlara dikkati çekildiğini kaydetti. 

Buna neden olarak yüksek işsizlik sayıları ve ekonominin yeterince canlı olmamasını gösteren Merkel, ''Rekabet edilebilirliğimizi artırmamız, ekonomiyi canlandırmamız ve işsizliği azaltmamız lazım'' dedi. 

Merkel, bu bağlamda yeni AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in aralık ayında 300 milyar avroyu kapsayan yatırım programını önerdiğine işaret ederek, ocak ayından önce bu girişimde bulunmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin şu anki ekonomik durumunun analizini yaptığını ifade eden Merkel, Draghi'nin belirli bir enflasyon oranına doğru çalışma yapmasının, yapısal reformların ve yatırımlar için ortamın ne kadar önemli olduğuna dikkati çektiğini belirtti. 

Kendisinin Euro ülkeleri arasında ekonomi politikasının koordinasyon içinde yapılmasını savunduğunu ve bunun Draghi tarafından da ekonominin canlanması için ön koşul olarak görüldüğüne işaret eden Merkel, bunun, hala gizli şekilde devam eden ekonomik krizden çıkılması için önemli olduğunu kaydetti. 

Yatırım programı için ESM kullanılmasını istemiyor 

Merkel, Juncker'in 300 milyar avroluk programı nasıl finanse edeceği yönünde bir açıklama yapıp yapmadığı sorusuna karşılık,  Juncker'in bugün böyle bir açıklama yapmadığını, ancak örneğin Avrupa Yatırım Bankası'nın rol oynayacağına dikkat çekilmesinin bu konuda kombinasyonların bulunabileceğini gösterdiğini kaydetti. 

''Benim için ilk önce, 2015 ila 2017 yılları arasında 300 milyarlık yatırım yapılması önemli değil, bu yatırımın nereye gideceği önemli'' diyen Merkel, bu konularda şimdi görüşmeler yapılacağını belirtti. 

Krizde olan Euro ülkelerini kurtarmak ve krizin bu ülkelere yayılmasını önlemek için kurulan Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) olarak adlandırılan daimi kurtarma fonunun bu yatırımlar için kullanmasını istemeyen Merkel, ESM'in Euro Bölgesi'nin tümüyle tehlikede olması için kurulduğunu ve bu konuda Alman Anayasa Mahkemesinin kapsamlı kararları bulunduğuna işaret etti. 

Merkel, Draghi'nin yapısal reformlar için somut önlemleri dile getirmediğini ancak ülkelerin öneriler yapması üzerinde durduğunu belirtti. 

Ebola virüsü ile mücadele için zirvede 1 milyar avro ayrılacağının kararlaştırıldığına işaret eden Merkel, Almanya'nın şimdiye kadar yaptığı yardımları artırmasının gerekli olduğunu ifade ederek, ''Ebola ile mücadele en öncelikli konudur" dedi. 

Cameron'un basın toplantısı 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron'un bugün yaptığı açıklamaların sorulması üzerine, ''Ben o anda orada değildim. O nedenle bir sonuç çıkaramam. Sadece bunun üzerine konuştuğumuzu biliyorum. Normalde bunlar bu yıl değişikliğe uğramış hesaplamaların rutin ayarlama prosedürleri. Bir kısmı bir iade alırken bir kısmı ödeme yapmak zorunda'' diye konuştu. 

Bu konuda çok geniş ve kapsamlı bir görüşme yaptıklarını dile getiren Merkel, genel bütçe görüşmeleri çerçevesinde ödemelerle ilgili sorunların maliye bakanları tarafından açıklanabilmesi gerektiğine işaret ederek, ''2015 bütçesi için görüşmelerimiz sürüyor. 2014 yılından açıklarımız var. O yüzden maliye bakanlarından bunun açıklanmasını talep etmek doğru olur. Bundan ne çıkar öncesinde bir tahminde bulunamam'' dedi. 

Angela Merkel, bu tür farkların nereden kaynaklandığının açıklanması gerektiğini kaydederek, ''Bunun çeşitli faktörlerle alakası var. Ancak maliye bakanları en iyi çözümü bulmak için düşünmeli. Cameron da ödemeyeceğini söylemedi sadece kısa vadeyi  sorun yaptı. Ben genel görüşmelerde bu konunun çözüme doğru hareket edeceğini düşünüyorum'' diye konuştu. 

Yapılan hesaplamaların doğruluğu konusunda şüphe bulunmadığının altını çizen Merkel, ''Ama tabii ki 3 hafta içinde 2 milyar avro ödemek kolay değil. Hele daha yeni bütçe bitmiş veya planlamalar yapılıyorsa. Bu bağlamda iş maliye bakanlarının çalışmasına düşüyor'' ifadelerini kullandı. 

Öte yandan Almanya'ya ise 780 milyon euro iade edilecek. Fransa'nın da AB'den 1 milyar euro geri alacağı kaydedildi. 

Göçmen yasalarında değişiklik 

Angela Merkel  İngiltere'nin AB'de kalmak için  göçmen yasalarında değişiklik istediğini sorulması üzerine de , ''Almanya AB içinde seyahat özgürlüğü ana prensibine dokunmak istemiyoruz ama bu farklı problemler olmadığını göstermez. Bugün David Cameron ile bunun üzerine konuştum. Mesela mahkeme kararlarını çok ince ve birlikte değerlendirmeliyiz. Kendisine Almanya'daki farklı bakanlıklardaki çalışma gruplarının incelemelerinden bilgi verdik. Sürekli birilerinin gelip ve iş bulmadığı ama sürekli sosyal yardım almayı denediği kişilere karşı neler yapılabilir bu konuda önerilerde bulunduk. Almanya'da da bu sorunlar mevcut ve her şeyden önemlisi bu sorun öyle çözülmeli ki bir yandan kötü niyetlilerle mücadele edilecek diğer yandan ise Avrupa'nın seyahat özgürlüğü ana prensibi sarsılmayacak'' şeklinde konuştu. 

  

Bu konularda ilginizi çekebilir