'ABD, bölgede İran ve Rusya için tehdit'
ABD'nin bölge üzerinde hakimiyet kurmak istediğini belirten İran dini lideri Hamaney, bu durumun İran ve Rusya için tehdit oluşturduğunu ifade etti
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in, ABD'nin Suriye ve bölge üzerinde hakimiyet kurmak istediğini, bunun başta İran ve Rusya olmak üzere bütün ülkelere tehdit olduğunu söylediği bildirildi.
İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve beraberindeki heyeti kabul etti
Hamaney'in, özellikle son bir buçuk yılda Putin'in bölgesel ve uluslararası konulara yaklaşımını çok iyi ve yapıcı olarak niteleyerek, "Amerikalılar daima kendi rakiplerini etkisizleştirme politikası yürütüyor ancak siz bu politikayı boşa çıkardınız" diyerek Rus lidere övgüde bulunduğu belirtildi.
Suriye'deki krizin "doğru bir şekilde çözülmesinin çok önemli ve bölgenin geleceğinde etkili olacağını" ifade eden Hamaney'in, "Amerikalılar, Suriye'de askeri yollarla elde edemedikleri hedeflerini müzakere masasında elde etme niyetinde. Bu durum akıllıca ve mevcut duruşla engellenmelidir" dediği bildirildi.
'Esad Suriye halkının birçoğunun oyunu kazandı'
Yaşanan kriz ve iç savaş sonucu milyonlarca kişinin ülkeyi terk ettiği Suriye'de geçen sene 3 Haziran'da iç savaşın gölgesinde yapılan ve Beşşar Esed'in kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerini hatırlatan Hamaney'in, "Suriye Cumhurbaşkanı, seçimlerde farklı siyasi, dini ve etnik görüşlerdeki Suriye halkının birçoğunun oyunu kazandı ve ABD, halkın seçimini ve oyunu görmezden gelme hakkına sahip değil. Suriye konusunda çözüm, halkın ve ülke yetkililerinin bilgisi ve onayıyla olmalıdır" ifadelerini kullandığı kaydedildi.
Hamaney'in, "Suriye'deki teröristlerin ortadan kaldırılması gerektiğini" söyleyerek, "Eğer, bu cinayetleri işleyen teröristler bastırılmazsa onların tahrip edici faaliyetlerinin etki alanı Orta Asya ve diğer bölgelere yayılacak" şeklinde konuştuğu vurgulandı.
ABD'nin uzun vadede Suriye üzerinde hakimiyet sağlamak ve daha sonra da bölgedeki hakimiyetini genişletme amacında olduğunu savunan Hamaney'in, "Bu plan, Rusya ve İran başta olmak üzere bütün ülkelere tehdit oluşturuyor" diyerek, Washington'un planlarının daha yakın iş birliğiyle engellenmesi gerektiğini dile getirdiği bilgisine yer verildi.
'Demokrasi iddiasında bulunan kişiler Suriye'deki seçimlere muhalefet edemez'
Rusya Devlet Başkanı Putin'in ise İran'ı bölge ve dünyada güvenilir bir müttefik olarak gördüklerini belirterek, iki ülkenin Suriye konusundaki yaklaşımının birbirine çok yakın olduğunu ifade ettiği belirtildi.
Tahran ve Moskova'nın Suriye konusundaki iş birliğinin önemine işaret eden Putin'in, Suriye'de sadece siyasi çözümü desteklediklerini vurguladığı kaydedildi.
Putin'in, "ABD Suriye'de savaş meydanında ulaşamadığı hedeflerine müzakere masasında ulaşma arzusunda ancak biz tetikteyiz. Hiç kimse kendi görüşünü bu ülkenin halkına empoze etme ve halkın yerine ülkenin hükümet yapısı ve cumhurbaşkanının akıbeti konusunda karar alma hakkına sahip değil. Demokrasi iddiasında bulunan kişiler Suriye'deki seçimlere muhalefet edemez" diye konuştuğu ifade edildi.
Putin'in, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarının ve iki ülkenin Suriye konusundaki görüş birliğinin siyasi çözüm süreci için de tamamen zorunlu olduğunu savunduğu kaydedildi.
Görüşme sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin'in, İran dini liderine sandık içine konulmuş büyük bir Kuran-ı Kerim hediye ettiği, söz konusu Kuran-ı Kerim'in, Rusya'daki en eski el yazması olduğu belirtildi.