''Uluslararası varant makinesi Türkiye'ye varantları getiriyor''

Deutsche Securities Türev Ürünler Direktörü Krespin, varantlarda sınırlı risk, sınırsız getiri olasılığının bulunduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Deutsche Securities Türev Ürünler Direktörü Albert Krespin, Türkiye'de ilk defa kullanılacak olan yatırım araçları varantlar hakkında bilgi vererek, ''Uluslararası varant makinesi Türkiye'ye varantları getiriyor'' dedi.

Krespin, Türkiye piyasasına girecek olan yeni yatırım araçları varantlar hakkında bilgi vermek üzere düzenlenen seminerde, Türkiye'nin ilk varant ihraççısı iznini alan Deutsche Bank olarak bu yatırım araçlarının daha iyi anlaşılması amacıyla eğitimler düzenlediklerini, bu eğitimlerle, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) yüzde 85'inde işlem yapan bütün aracı kuruluşlara ulaştıklarını bildirdi.

Zamanla bu konuya profesyonel eğitim kurumlarının el atacağını ifade eden Krespin, varantların yapılandırılmış araçların bir parçası olduğunu, kaldıraçlı ve riskli ürünler kategorisine girdiğini ancak daha az riskli olarak da kullanılabileceğini belirtti.

Krespin, dünyada varant piyasalarının başarılı örneklerine oldukça ilgi olduğunu dile getirerek, dünyada varant piyasasının toplam işlem hacminin 1,2 trilyon dolar olduğunu kaydetti.

Örneğin, Almanya'da 430 bin varant ürünü olduğunu ifade eden Krespin, ''Dünyada çok başarılı olmuş bir piyasa var. Başarılı ürünleri Türkiye'ye getirmeye çalışan bir ihraççı durumundayız'' diye konuştu.

''Uluslararası varant makinesi Türkiye'ye varantları getiriyor'' diyen Krespin, Deutsche Bank'ın dünya global piyasalarda 45 bin civarında varant ürününün değişik borsalarda kote durumda olduğunu bildirdi.

Krespin, 3 yıldan uzun süredir varant piyasasının oluşturulması için çaba sarf ettiklerini belirterek, varantlar ile yatırımcılar 100 liralık dayanak varlık almaya hevesliyken 10 lirayla aynı yatırımı gerçekleştirebildiklerini söyledi.

Albert Krespin, ''Hisse senedine ortak olmanın kolay ve ucuz yolu'' olarak nitelendirdiği varantların, hisse senetlerine dayalı olarak aşağı yönde yatırım yapmayı sağlayan enstrümanların olmadığı Türkiye piyasalarına derinlik kazandıracağını belirtti.

Dayanak varlığın performansına, düşük maliyetli ve kaldıraç kullanarak yatırım yapabilmeyi sağlayan kısa vadeli yatırım araçları olan varantların ikiye ayrıldığını dile getiren Krespin, yükselen piyasalara yatırım yapmak isteyenlerin ''Alım varantı'', düşen piyasalara yatırım yapmak isteyenlerin ise ''Satım varantı'' kullanacaklarını belirtti.

"Sınırlı risk, sınırsız getiri olasılığı var"

Bu yatırım araçlarında sınırlı risk, sınırsız getiri olasılığının bulunduğuna dikkati çeken Krespin, varantların Türkiye piyasalarına neler kazandıracağını şöyle sıraladı:

''Türk sermaye piyasasında önemli bir boşluğu dolduracak. Opsiyonlar bugüne kadar sadece tezgahüstü piyasada belli bir grup yatırımcıya açık araçlardı. Bu araçlar, SPK gözetimindeki ikincil piyasada ilk defa tüm yatırımcıların erişimine açılacak. Bireysel ve kurumsal yatırımcılara büyük fayda sağlayacak. Hisse senedi piyasası getirilerine, sınırlı sermaye riski alarak katılma imkanı sağlayacak. Yatırımcılar için her iki yönde kaldıraçlı yatırım imkanı sağlayacak. Hisse senedi piyasasına olan ilgiyi ve bilgi seviyesini artıracak. Yatırımcılar ihraççıların eğitim faaliyetlerinden yararlanacaklar. Hisse senedi piyasasındaki derinliği ve etkinliği artıracak. Banka ve aracı kurumlar için yeni bir iş alanı yaratacak. İMKB için yeni gelir kaynağı teşkil edecek.''

Krespin, varant ürünlerinin normal menkul kıymetler (örneğin hisse senedi) gibi alınıp satılabileceğini, ihraççılar, ihraç ettikleri ürün karşılığında piyasaya karşı bir taahhüt altına girmiş olacaklarını ve yatırımcıların teminat yatırmadan, doğrudan ürünü alıp satarak işlem yapabileceklerini bildirdi.

Açığa satışın mümkün olmayacağı işlemlerde aracı kurumların halihazırda kullandıkları altyapıyla bu ürünleri yatırımcılara sunabileceklerini belirten Krespin, bu araçlarla yatırım yapmak için sokaktaki yatırımcının yapması gereken ilk şeyin aracı kurumlara başvurmak olduğunu vurguladı.

''Yatırımcı bilgilenmeden bu ürünleri almasını istemiyoruz'' diyen Krespin, ilk ürünlerinin 4-12 ay arasında vadelere sahip olabileceğini söyledi.

İMKB'nin kısa bir zaman içerisinde bu ürünleri tanıtacağını düşündüklerini ifade eden Krespin, ''İMKB'de derinliği ve piyasa değeri en yüksek olan 2-3 hisse üzerine alım satım varantları ve İMKB 30 endeksi üzerine alım satım varantlarından oluşan 10-15 arası ürünle varant piyasasına başlamayı düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.

Krespin, kaldıraçlar kullanıldığı için varantlara yatırım yapmanın riskli olduğunu, bütün paranın kaybedilebileceğini, buna karşın kaldıraç bile kullanılsa yatırılan paradan daha fazlasının kaybedilmediğini anlattı.

Albert Krespin, çıkarılacak ürünleri ''SPK tebliğinde dayanak varlık kapsamında ilk olarak İMKB endeksleri İMKB-30 endeksi içindeki hisseler, İMKB-30 hisselerinden oluşan sepetler yer alıyor. Bunlardan sonra Turbo varantlar, sertifikalar, kupon ödeyen bonolar'' şeklinde sıraladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir