Yepyeni

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Can Bonomo'dan bir tevatür

Can Bonomo'nun 2013'te yayınlanan "Delirmek Belirmektir" isimli ilk kitabından sonra yeni şiirlerinin yer aldığı "Şu Sevdalar Tevatürü" Bibliyon etiketiyle geçtiğimiz ay içinde rafl arda yerini aldı. Can Bonomo, kitabında "Dünyayı yakacak olsanız suç aletiniz ne olurdu?" diye soruyor ve şöyle diyor: 

"Daha kahvaltı bile etmeden 3 mucize gerçekleştirebileceğim ütopik bir dünya düşlüyorum. Bu dünyada yaşayan insanlar beni şairleri olarak kabul ediyorlar. Yaşayan ve yazan tek şairleri. Ütopya çatışmanın tamamen ortadan kalkmasını gerektirir fakat anlatmaya değer her hikâye bir çatışma sonucu ortaya çıkar. Yani mükemmel bir dünyada bile şair olabilmem için türlü engeller aşmam, doğru bir seçim yapmam gerekiyor. Seçme şansım olan şıklardan biri insanlara şiiri bıraktığımı açıklamak (ki bu beni bir şair değil, emekli bir şair yapar) ya da anlatmaya değer hikâyeler türetebilmek için dünyayı kaosa sürüklemek. Her seferinde, hiç düşünmeden dünya yerine şiiri seçiyorum. İçinde şiir olmayan hiçbir şey kusursuz olamaz. Ütopya ve şiirin paradoksu da tam olarak buradan çıkıyor olmalı. Şu Sevdalar Tevatürü ile sizi distopyaya, İstanbul'a ve adı konulmamış birçok başka şehre davet etmek isterim. Bütün dünyayı bir anda yakacak olsanız suç aletiniz ne olurdu. 

Litrelerce benzin? Milyarlarca dinamit? Şimdi bir de şiiri düşünün..." 

Şu Sevdalar Tevatürü, Can Bonomo, Bibliyon Yayınları, 112 s.

Gonca Vuslateri'nin serçesi, manik

"Yalan Dünya" dizisinde Vasfiye Hanım ve Eylem karakterlerini canlandıran, beyazperde ve tiyatro sahnelerinden tanıdığımız Gonca Vuslateri'nin şiirleri "Manik Serçe" adıyla İnkılâp Kitabevi'nden yayınlandı. "Vuslateri'nin kitabını, oyuncu Pınar Öğün resimledi. 

"Arka kapak // Bize bütün söylenen, / bir meleğin kanadıyla / Indiğimiz / havadan.. // Bugün / yerden göğe kadar / haklı oluşumuz / yalnızca bundan…" 

Gonca Vuslateri, 2 Eylül 1986 yılında Bursa'da doğdu. Kadıköy İntaş Lisesi'nden, sonrasında Müjdat Gezen Sanat Merkezi Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. Pandomim, sonrasında mim üzerine workshop eğitimi aldı. Her zaman yazı çalışmalarına devam etti. Lemanyak, Cumhuriyet, Hürriyet gazetelerinde yazıları yayımlandı. Halen TV-dizi ve tiyatro çalışmalarını sürdüren Vuslateri, oyunculuk dersleri de veriyor.

Manik Serçe, Gonca Vuslateri, İnkılâp Kitabevi, 184 s.


Altınyeleklioğlu'nun "Pargalı ve Hatice"si macarcada

Tarih temalı romanlar yazarı Demet Altınyeleklioğlu'nun "Pargalı ve Hatice" adlı kitabı Macarcaya çevrildi. Bu romanıyla Altınyeleklioğlu iki kitap halinde basılan Hürrem romanının ardından 3. kez Macar okurlarla buluştu. 6 kitabı 5 dile toplamda 9 kez çevrilen Demet Altınyeleklioğlu'nun kitapları Bulgarca, Macarca, Yunanca, Arapça ve Rusça yayınlandı. Yazarın kitaplarının yurtdışı basımlarıyla ilgilenen Kalem Ajans, Demet Altınyeleklioğlu'nun kitaplarının bundan böyle Lehçede de yayınlanacağı bilgisini verdi. Yavuz Sultan Selim'in kızı, Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşi Hatice Sultan ile önce köle, sonradan Sultan Süleyman'ın veziri âzamı ve Osmanlı ordularının başkomutanı olan Pargalı İbrahim'in aşkının anlatıldığı romanda Altınyeleklioğlu, dönemin en kudretli devleti olan Osmanlı İmparatorluğu başkentinin görünen görkemli yüzünde yaşanan şatafatlı hayatı da karanlık sokaklarda dönen oyunları da anlatıyor. Muhteşem Süleyman'ı kendine âşık ederek nikâhına giren Hürrem Sultan'ın güzellik ve zekâsıyla oynadığı oyunlar, kendisini neredeyse Osmanlı tahtının varisi görmeye başlayan Pargalı İbrahim'le Hürrem'in tahta şehzadelerinden birini çıkarmak uğruna giriştiği kanlı iktidar mücadelesi de kitapta yer alıyor. Tarih temalı romanlarıyla tanınan, sevilen yazar, çevirmen ve prodüktör Demet Altınyeleklioğlu bugüne kadar 12 roman yazdı. Romanlarının yanı sıra çeviriler de yapan Demet Altınyeleklioğlu'nun 40'a yakın roman çevirisi bulunuyor.