Yalnız bir kadının denge arayışları
Tülin Tankut'un 1983-84 İstanbul'unda geçen son romanı "Yalnız Bir Kadının Denge Arayışları" raflardaki yerini aldı.
GÜLÇİN GÜLAN
Kadın sorunlarına edebiyat diliyle ustaca dikkat çekmeyi örnek bir azimle sürdüren Tülin Tankut'un 1983-84 İstanbul'unda geçen son romanı "Yalnız Bir Kadının Denge Arayışları" Yazılım Yayınevi'nden çıktı.
Yazar, problemlerin o günden bugüne temelde değişmediğini, kadın problemlerinin düzeyi ile toplumun gelişmişlik düzeyinin doğru orantılı olduğunu okura da gösteriyor.
Tankut, "Düşünce yapısından kopmamaya çalışarak bireysel ve toplumsal dengesini tutturmaya çalışan dönemin mağduru Zeynep öğretmenin bakış açısıyla yazdığım kitap otuz yıl sonra da ne yazık ki taze. Bugün sorunlar otokratikleşmeyle birlikte biçim değiştirerek katlanıyor. Kadın cinayetlerindeki artış gibi" diyerek kitabın dün ile bugünü karşılaştırma imkânı sunduğunu ifade ediyor.
Tülin Tankut konuştuğu gibi zengin dil, yaşadığı gibi sağlam ve tavizsiz üslûbla yazan az bulunur türden bir aktivist, feminist yazar. Onun feminizmi ezilmeye, eşitsizliğe, haksızlığa isyan. Eserleri de "Yalnız Bir Kadının Denge Arayışları"nda olduğu gibi duyarlılığa, farkındalığa, özgürleşmeye davet.
Neden çözümsüzlüğün kıskacından çıkmayalım, kaybetme korkusu olmadan, bağımlı olmadan neden beraber olamayalım... İnsan duygularının da yaşamın da değerini bilmeli, yaşamını başkalarının yaşamlarının ortak gelgitine katmamakla, onları hor görüp kendini onlardan ayırmakla sıyrılamayacağını unutmadan özgürleşmek, Tankut'un dediği gibi alt yapı ister. Tankut'un eserleri, tiyatroöykü- roman, türü ne olursa olsun, bu yapıya temel atıyor.
Tankut, yayınevini seçerken de, arka kapaktaki imzayı seçerken de, bütün geliri kadın kuruluşlarına bağışlarken de emeğini düzgün paylaşmakta kararlı. Derdi, meşhur olmak para kazanmak değil, yaşamı değerli kılmak.
Kitabın arka yüzünde Hülya Soyşekerci'nin dediği gibi:
"Romanda Zeynep'in çağrışımlarla anımsadığı anıları ağırlıklı bir yer tutuyor. Ne ki genç kadının belleği üst üste yığılmış anılar deposu değil; geçmişi sorgulayıp yaşamı dönüştürecek sonuçlar çıkarılabilen dinamik bir yapıya sahip.
Akıcı bir dille yazılan roman, bir kadının tek başına verdiği yaşam mücadelesini, kadının özgürleşme süreçleri bağlamında ele alıyor. İstanbul'un farklı semtlerinde, eski ahşap evlerindeki hayat, ilginç insan manzaraları ve ayrıntı zenginliği de romanın kendine özgü dünyasını oluşturuyor.
Kadını toplumun dayattığı cinsel rol dışında tanıma olanağı veren bir kitap var karşımızda. Bu yaklaşımıyla okuru yadırgatacağa, tartışmaya davet edeceğe benziyor."
Kendinden özelinden toplumsala uzanan sorgulamalarla…
YALNIZ BİR KADININ DENGE ARAYIŞLARI, Tülin Tankut, Yazılım Yayınevi