Sektörde yüzüncü yılını dört kitapla kutluyor

Portakal ailesi, 20. yüzyılın başlarından bu yana, dört kuşaktır Türkiye'nin sanat ve kültür hayatında yer alıyor. Antikacılık ve müzayedeciliğe Kapalıçarşı'da başlayan Yervant Portakal, saray ve evlerde müzayedeler düzenledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aret Portakal baba mesleğini devam ettirdi ve Ayşe Sultan, Prenses Emine, Mahmut Muhtar Paşa, Sadrazam Kamil Paşa, Ahmet Dallı, Konsolos Behçet Bey gibi gününün ses getiren müzayedelerini düzenledi ve yönetti. Portakal ailesinin yetiştirdiği antikacı ve müzayedeci üçüncü kuşak olan Raff i Portakal, kendi galerisini 1973'te açtı. 

Aynı galeride 1984'te seminerler de vermeye başladı. 1987-1991 yılları arasında İstanbul Antika ve Sanat Fuarı müzayedelerini yönetti. Bir yandan da Abdülmecid Efendi Resimleri, Osmanlı Hat Sanatı, Oryantalistler, Osmanlı Şaheserleri sergilerini düzenledi. Satvet Lütfi Tozan, Samet Ağaoğlu, Salah Cimcoz, Ferit Edgü, Mesut Hakgüden, Leyla Akçağlılar, Şevket Rado ve Emin Barın müzayedelerini yaptı. 

2004 yılında Türkiye'de ilk kez aralarında Picasso, Monet, Renoir, Dali, Lautrec, Dufy, Van Dongen gibi sanatçıların yapıtlarının bulunduğu, satışa açık, Batı Resminin Büyük Ustaları sergisini gerçekleştirdi. 

2010 yılında Monet'den Picasso'ya Batı Resminin Büyük Ustaları sergisi ile Warhol'dan Hirst'e Dünya Sanatının Modern ve Çağdaş Ustaları sergisiyle dünyaca ünlü eserleri Türkiye'de satışa sundu. 

Müzelere, özel kurum ve koleksiyonlara sanat danışmanlığıda yapan Raffi Portakal, Sakıp Sabancı'nın kişisel tablo ve hat eserleri koleksiyonunun oluşmasını sağladı. 1998'de bu koleksiyondaki seçkin eserlerden oluşan Altın Harfler sergisi New York Metropolitan Müzesi, Paris Louvre, Los Angeles County Museum, Harvard Üniversitesi Arthur M. Sackler Müzesi, Deutsche Guggenheim Berlin'in konuğu oldu. Raffi Portakal, Sakıp Sabancı ile birlikte Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nin kurucuları arasında yer aldı. 

Raffi Portakal'ın kardeşi Arden Yervant Portakal ise aile mesleğini uzun yıllardır Amerika Birleşik Devletleri'nde sürdürüyor. Ailenin dördüncü kuşağı Maya Portakal 2007 yılında Raffi Portakal ile çalışmaya başladı. 2012'de Çağdaş Sanatın Büyük Ustalarından Tasarım Mücevherler, yine 2012'de Emerging Korean Artists ve 2013 yılında Damien Hirst Spin Paintings sergilerini düzenledi. 2015 yılında Türkiye'nin ilk çanta müzayedesini düzenledi ve yönetti. Portakal Sanat ve Kültür Evi, 1996-2010 yılları arasında üç ayda bir yayınlanan P Dünya Sanatı Dergisi'ni Türkçe ve İngilizce olarak çıkarttı; 1999 yılından itibaren P Kitaplığı etiketiyle çeşitli kitaplar yayımladı. Son olarak 100. yıl nedeniyle Doğan Kitap etiketiyle 4 kitap daha rafl ardaki yerini aldı…

Portakal'ın yüzyılı 

Enis Batur, Türkiye'de zenginliğin ölçütünü sanatla değiştiren Portakal ailesini Raffi Portakal'a soruyor. Yol haritasını Enis Batur'un çıkardığı uzun soluklu bir söyleşinin ürünü Raffi Portakal, Portakal'ın Yüzyılı. Raffi Portakal, İstanbul'un sanat ve kültür ortamına odaklanan, antikalar, Osmanlı eserleri ve büyük ustaların tabloları arasında dolaşan koleksiyonerler, meraklılar, zanaatkârlar ve esnaflardan söz açıyor. Osmanlı'nın son döneminden günümüz Türkiyesine uzanan bir yolda zevk, merak, ustalık ve kültür kavramlarını, müzayedeleri, sergileri ve müzeleri tartışan kitap, 1914'ten bugüne günlük hayatın içine sızan sanat tutkusunun dönüşümünü gözler önüne seriyor. 

Söyleşiyi enis batur yaptı 

Şair ve deneme yazarı Enis Batur, 1952'de doğdu. Çocukluğu Eskişehir ve Napoli'de, ilkgençlik yılları İstanbul ve Ankara'da geçti. Paris'te dört yılı aşkın süre yaşadıktan sonra 1983'te İstanbul'a yerleşti. 

Dergiler çıkardı, ansiklopediler hazırladı, gazete ekleri yönetti. 1990 sonrası şehir monografilerine yöneldi. Tarih Vakfı'nın İstanbul Ansiklopedisi'ne ve İstanbul dergisine katkıda bulundu. 

Yeryüzü Sûretleri, Bir Beyoğlu Fotoromanı, Demir Yol sergilerinin sunumlarını üstlendi. 

1995'den başlayarak, kişisel bir Seyahatnâme kurmaya yöneldi. 

Duveen antikacıların pîri 

Dünyaca ünlü antikacı ve sanat taciri Duveen'in entrikalı yaşamı S. N. Behrman'ın sürükleyici anlatımıyla sunuluyor... Kitap, sanat bilgisi, birikimi ve kıvrak zekasıyla Amerikan sanat beğenisini oluşturan, Avrupa sanatını Amerikan sermayesiyle buluşturarak Yeni Dünya'ya taşınmasına aracılık eden Duveen'ın yaşamöyküsü. Joseph Duveen'in sürükleyici maceralarının yanı sıra Duveen gibi bir üstadın en seçkin eserleri büyük koleksiyonculara satabilmekteki ustalığına değinen kitap, 20. yüzyıl başında Amerikan sanayi ve iş dünyasının kurucuları ve yöneticilerinin tutkularını, rekabetlerini ve zaafl arını peşine düştükleri tabloların izinde anlatıyor. 

Bir oyun yazarı: s. n. behrman 

Amerikalı oyun, senaryo ve biyografi yazarı. S. N. Behrman (1893-1973) 1920'lerden 1940'lara dek Broadway'de komedi oyunlarının en önemli yazarları arasında yer aldı. Oyunları entrika dolu dramalar olmaktan çok karakter incelemeli olarak öne çıktı. Uzun yıllar The New Yorker'da yazan Behrman'ın incelemeleri ve biyografileri kadar özyaşamöyküsel yazıları da derginin ilgi gören dizi yazıları arasındaydı. Bunların hemen hepsi kitaplaştırılarak yayınlandı. 

Vollard bir tablo satıcısının anıları 

19. yüzyıl sonu, 20. yüzyıl başı Paris'inin yenilikçi atmosferinde en önemli sanat tacirlerinden olan Vollard, özyaşamöyküsünde, Avrupa sanat piyasası üzerine değerli birikimini paylaşıyor. Resim sanatının çehresini değiştiren dost sofralarını Volard'ın kendi dilinden anlatan kitapta Paul Cézanne, Edgar Degas, Henri Matisse, Auguste Renoir, Claude Monet, Pablo Picasso gibi sanatçıların yanı sıra koleksiyonerler, sanat eleştirmenleri ve galericilerden oluşan renkli sanat çevresine samimi bir bakış bulmak mümkün. Vollard'ın galerici, koleksiyoner ve sanatsever kişiliği kadar yayıncılığı ile Paris salonlarından kareler de kitabın konuları arasında yer alıyor. 

Vollard sanatçıların dostu da oldu 

Fransız sanat taciri, yayıncı, yazar ve koleksiyoner Ambroise Vollard (1867- 1939) 20. yüzyıl sanatının en dikkat çekici isimlerindendir. Ressamlardaki dehayı tanıyabilme becerisiyle pek çok sanatçının sergiler açmasını ve eserlerinin değerini bulmasını sağlayan Vollard, Matisse, Cézanne ve Picasso gibi öncü ressamların ilk solo sergilerini de düzenlemiştir. Vollard'ın sıcak kanlılığı, samimiyeti ve zekâsı ona pek çok sanatçının dostluğunu kazandırmıştır. 

Osman hamdi bey izlenimler 1869-1885 

Edhem Eldem tarafından hazırlanan ve Osman Hamdi Bey'in hayatının en az bilinen dönemine ışık tutan Osman Hamdi Bey / İzlenimler, 1869-1885, iki ayrı özel koleksiyonda yer alan ve şimdiye kadar yayınlanmamış iki özgün defter, bazı belgelerin tıpkıbasımı, metnin aktarımı ve ortaya çıkan malzemenin ayrıntılı yorumundan oluşuyor. 

Osman Hamdi Bey'in elyazısıyla güncesi, günceye eşlik eden desenleri, gündelik hesapları ve notlarının yer aldığı kitap, sanatçının özel yaşamına açılan bir pencere. Daha çok olgunluk ve şöhret döneminden tanıdığımız Osman Hamdi Bey'in gerek kariyeri, gerek sanatı bakımından henüz arayışlar içinde olduğu bir döneminin ortaya çıkması, Osman Hamdi Bey'i daha yakından tanımak ve anlamak için olanak sunuyor. 

Edhem eldem konunun uzmanı 

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Edhem Eldem, on sekiz ve on dokuzuncu yüzyıl Osmanlı toplum ve kültür tarihi alanlarında çalışıyor. Uzun süredir Osman Hamdi Bey'in hayatı ve eserleri üzerinde yoğunlaşmış, bu konudaki bulgularını çeşitli yayınlarda ve özellikle Osman Hamdi Bey Sözlüğü'nde (2010) bir araya getirmiş.