Özkan İrman'dan 7 kitap, 1 film
Mezeci çıraklığından başlayan iş yaşamını kitap ve sinema filmlerine aktaran Bursalı işadamı Özkan İrman, 2015'e 6 kitap sığdırdı.
ZEHRA ORUÇ
BURSA - Minteks Yönetim Kurulu Başkanı Özkan İrman, hayatından önemli anekdotlar paylaştığı Pirinç Hanı-Mezeci Çırağı kitabını beyaz perdeye taşıdı. İrman'ın çocukluğunu geçirdiği Bursa'daki tarihi Pirinç Han'ı anlattığı aynı zamanda senaryosunu yazıp ikinci yönetmenliğini yaptığı film, bu yıl vizyona girecek.
çıraklıktan sinemaya…
1964 yılında Bursa'da doğan ve halihazırda ev tekstili, gıda ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren Özkan İrman, ilk kitabı olan Mezeci Çırağı/Pirinç Hanı'nın ilk baskısının 2014 yılında yapıldığını ve gördüğü ilgi nedeniyle Minteks'in yapımcılığında beyazperdeye taşıdıklarını söylüyor. İrman, "Pirinç Hanı'nda zorluklar çekmiş, o dönemin acısını yaşamış ve anılar biriktirmiş biri olarak, kitabımla az da olsa insanlara o dönemi anlatmak istedim. İlgi görmesi ve bir sinema filmi ile daha geniş kitlelere ulaşacak olması Bursa adına beni çok gururlandırdı. Filmimiz Bursa Pirinç Hanı'nda 1970'li yıllardaki esnafın günlük yaşamını Mezeci Çırağı'nın sessiz tanıklığında, aşk acısıyla örülü hikâyesiyle beyazperdeye taşıyor. Şu anda ulusal ve uluslararası film festivallerine hazırlanan Mezeci Çırağı, yıl içerisinde seyircisiyle de buluşacak. Senaristliğini ve yönetmenliğini Battal Karslıoğlu'nun üstlendiği bu sıcacık Bursa filmine özellikle hemşehrilerimin sahip çıkmasını mezeci çırağı olarak rica ediyorum" diyor.
bilmekle başlar her şey
Mezeci Çırağı ile başlayan yazarlık serüveni hakkında da bilgi veren Özkan İrman çalışmalarını "Uçurtma Yayıncılık'tan çıkan 7 farklı kitabımda deneyimlerimi ve gözlemlerimi paylaştım. Bursa ile birlikte büyüyor, gözümün gördüğü, yüreğimin hissettiği her şeyi kayıt etmeye ve kaleme almaya devam ediyorum. Kitaplarımın ana fikrini ‘bilmekle başlar her şey' şeklinde özetleyebilirim." şeklinde anlatıyor.
Özkan İrman şöyle devam ediyor:
"Şu anda 5. baskısına hazırlanan ‘MezeciÇırağı Pirinç Hanı', küçük Özkan'ın tanıklığında 70'li yılların Bursa'sında yaşayan han esnafını ve sızılı bir aşk öyküsünü anlatıyor. 3. baskısı olan ‘Ortak Hadi Gel Batalım' hayatın tamamının bir ortaklık olduğunu yaşanmış hikâyelerle anlayıp anlatmaya çalışan; işletmecilik okyanusuna dalmadan insan ilişkileri üzerinden ortaklığı irdeleyen bir kitap. Bölümlerle ilgili karikatürleri ben çizdim, oğlum Arda boyadı. Bu, ikimizin ilk ortaklığı oldu. 2. baskısı yapılan ‘We Are Going To Finland - Ya Patron Duyarsa'da yeni yetme bir pazarlamacı Ömür Erman karakteri üzerinden yıkılan Doğu Bloku'nun altında kalmış hayatların trajikomik öyküsünü anlatıyorum. 2. baskısı yapılan ‘Sizin Çentiğiniz Var mı?' ise küçük hikâyeleri, yayınlanmış makaleleri içeriyor. ‘Kafamın Tasını Attıran Şeyler', ifade sorununun ortaya çıkardığı siyasi, kültürel, dini ve ahlâki konularda birbirini anlayamama haliyle bir anda kafamızın tasını attıran şeyleri konu alıyor. ‘Gül Ağacı, Gül Beni'de ise 1980'li yıllardan beri yazdığım şiirlerimi bir araya getirdim."