on iki kitapta türk sanatları
İBB Kültür A. Ş.'nin yeni yayını Türk Sanatları Serisi'nde, 12 kadim sanatın tarihi serüvenleri, geçmişten bugüne gelişim süreçleri, incelikleri, zirve örnekleri, eski ve yeni ustalarına dair bilgiler yer alacak.
İBB Kültür A. Ş., Türk Kültürüne Hizmet Vakfı'nın katkılarıyla Türk Sanatları Serisi'ni sanatseverlerle buluşturuyor. Sanat meraklıları için bir başvuru kaynağı niteliği taşıması amaçlanan bu seri; seramik, mozaik, çini, keçe, ebru, hat, tezhip, minyatür, kuyumculuk, porselen, kâğıt yapımı ve katı' sanatı olmak üzere 12 kitaptan oluşacak.
Türk Sanatları Serisi'nde, 12 kadim sanatın tarihi serüvenleri, geçmişten bugüne gelişim süreçleri, incelikleri, zirve örnekleri, eski ve yeni ustalarına dair bilgiler yer alacak. Görsel malzemeyle de desteklenecek serinin bu yönü ile koleksiyon niteliği de taşıması hedefl eniyor.
serinin ilk kitabı "seramik"
Kitapta, seramiğin sanatsal varlığı, Paleolitik Çağdan bugüne seramik tarihi, Anadolu'da seramiğin serüveni, Yenikapı Kazıları ve MÖ. 3000'e tarihlenen buluntuları ile Avanos ve Avanos çömlekçiliği, 21. yüzyılda yeniden hayata geçirilen Ahlat Seramiği tüm detayları ile ele alınıyor.
"Seramik Sanatı" kitabı ayrıca, bu sanata başlamak isteyenler için de kaynak eğitim kitabı niteliği taşıyor. Seramiğin yapım aşamaları, çamur biçimlendirme, dekorlama, kurutma ve pişirme teknikleri görsellerle desteklenerek anlatılıyor.
dünyaya açılan modern yüzler
Kitabın son bölümü ise çağdaş Türk seramik sanatına yön veren, genç sanatçılara ve yeni nesillere öncülük eden, Türk seramiğinin modern yüzünü dünyaya tanıtan seramik sanatçıları ve eserlerine ayrılmış. Vedat Ar, Hakkı İzzet, Füreya Koral, Mediha Akarsu, Seniye Feymen, Nasip İyem, Melike Abasıyanık, Atilla Galatalı, Alev Ebuzziya Siesbye, Jale Yılmabaşar, Soner Genç, Hüseyin Özçelik, Meltem Kaya, Candan Güngör kitapta ismi geçen sanatçılardan birkaçı.
çin seramiğinden 2 bin yıl önce
Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Yılmaz tarafından kaleme alınan önsözde, seramiğin Anadolu tarih ve kültüründeki önemini şu cümlelerle vurgulanıyor: "Anadolu toprağında doğmuş olan seramik, tarih boyunca farklı medeniyetlerde de ortaya çıkmıştır. Tarihimizde ve topraklarımızda seramik örneklerinden en eskisi ve en önemlilerinden biri Çatalhöyük de bulunan seramiklerdir. Bu buluntuların M.Ö. 6.000 yılına kadar uzandığını görüyoruz. Anadolu'daki seramiklerin gelişimini izlediğimizde, bize uygarlığın hikâyesini de anlattığını görürüz. Çin seramik ve porselenlerinin dünyada önemli bir yere sahip olmasına rağmen, Çatalhöyük seramiklerinden 2000 yıl sonra ortaya çıkması, Anadolu seramiklerinin tarih açısından önemini ortaya koymaktadır.
Çok ilkel tarzda yapılan bu ilk kap kacakların Anadolu toprağından doğmuş olması, bu topraklarda ilk "Geleneksel Sanat" ve "El Sanatları" kavramının nüvesini oluşturmuştur. Günümüze kadar yapılmış arkeolojik kazılar, en eski seramik sanat eserlerinin Anadolu'da olduğunu şüphesiz kılmıştır. Tarihçesi, 8.000 yıl öncesine dayanan ve Anadolu topraklarında ortaya çıkan seramik sanatı geleneği, yüzyıllar içerisinde doğu ve batı kültürlerini de içine katarak, ulaştığı üretim teknikleri ile günümüzde ihtiyaçların ötesine geçen bir sanat anlayışına ulaşmıştır."