On beşi bir arada

Papersense Yayınları, Türk edebiyatının en önemli roman ve öykü yazarlarından Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın (1864-1944) külliyatının bir bölümünü, orijinal metinlerine sadık kalarak, sadeleştirmeden kitapseverlere sundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümoristik bir mizah dehası ile anlatmıştır. Servet-i Fünuncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü benimsemiştir. 

Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yüzyıl sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. 

Gürpınar'ın Türkçesi ulusal miras kabul edilecek düzeydeki güzelliği ile günümüzde de değerini korumaktadır.

İşte 15 kitap…
1. Ben Deli miyim ?
2. Batinyollu İhtiyar ( Çeviri )
3. Cehennemlik
4. Efsuncu Baba
5. Evlere Şenlik - Kaynanam
Nasıl Kudurdu ?
6. Hayattan Sahifeler
7. İff et - Mutallaka
8. Metres
9. Mürebbiye
10. Nimetşinas
11. Şık
12. Son Arzu
13. Tebessüm-i Elem
14. Tesadüf
15. Toraman