N'oldu ki bize?
Güngör Uras "Bu kısırdöngüden kurtulmak zorundayız. Kısırdöngünün dışına çıkabilmenin tek yolu, planlı ekonomiye dönmek, yeni bir "Atılım Programı" ile sanayileşmeye, kalkınmaya yönelmektir" diyor.
Ekonomi gazeteciliğinin duayen isimlerinden, gazeteniz Dünya yazarlarından Güngör Uras'ın yeni kitabı "Ayşe Teyze Soruyor, Güngör Hoca anlatıyor: Sanayileşecektik Büyüyecektik N'oldu Bize?" Doğan Kitap etiketiyle yayınlandı…
Güngör Uras, Osmanlı'dan başlayarak Cumhuriyet döneminde ekonomide olan biteni, sanayileşme çabalarını, kısa sürede sanayileşmede sağlanan gelişmeleri yazıyor.
Daha sonra da Türkiye'nin sanayileşme, sanayide tarımda üretimi artırma arayışlarının nasıl engellendiğini anlatıyor ve şöyle diyor:
"Biz tarihe meraklı değiliz. Bırakınız tarihi, yakın zamanlarda olan biteni, yaşadıklarımızı bile çabuk unutuyoruz.
Yanlışlarımızı unutursak, kaybettiklerimiz hatırlamazsak, doğru politikaları geliştiremeyiz. Doğru uygulamalarla sanayileşmenin tekrar önünü açamayız.
Dünyada 4. Sanayi Devrimi'nin başladığı şu günlerde biz hâlâ don gömlek, musluk, su borusu, hela taşı üretimine dayalı bir üretim yapısına mahkûm olamayız. Bu zaman harcamaktır. Kendi kendimizi kandırmaktır.
Sanayileşmeye, dünya pazarında talebi olan malları, dünya kalitesi ve fiyatıyla üreten bir sanayileşmeye mecburuz."
Rakamlara boğulan ekonominin en karmaşık meselelerini bile Ayşe Hanım Teyze'nin, Ali Rıza Amca'nın anlayacağı bir sadelikte, duru, yalın bir dille anlatan Güngör Uras'ın kitabı şu bölümlerden oluşuyor:
Kendi ayağımıza nasıl kurşun sıktık, Osmanlı'nın kötü mirası, Milli Mücadele dönemi güçlükleri, Cumhuriyet'in ilk yıllarında sorunlar, Bitmeyen isyanlar sanayileşmeyi ve büyümeyi engelledi, Sanayi kuruşlarını "var"ken "yok" ettik, Tarım ve hayvancılığın yapısını özelleştirmeyle yıktık, Sanayileşmenin ve büyümenin önündeki engeller, Yapısal sorunlar sanayileşmeyi ve büyümeyi engelliyor, El koyma ve kaçırtmalar yatırım ve servet birikimini olumsuz etkiliyor, Çıkış yolu var: "Her şey kötü" diyerek kadere razı olamayız.
Güngör Uras kitabının sonunda "Bu kısırdöngüden kurtulmak zorundayız. Kısırdöngünün dışına çıkabilmenin tek yolu, planlı ekonomiye dönmek, yeni bir ‘Atılım Programı' ile sanayileşmeye, kalkınmaya yönelmektir" diyor.
AYŞE TEYZE SORUYOR, GÜNGÖR HOCA ANLATIYOR: SANAYİLEŞECEKTİK BÜYÜYECEKTİK N'OLDU BİZE?, Güngör Uras, Doğan Kitap, 168 s.