Koç'ta üç nesil...
Koç'ta üç kuşakla da çalışan yöneticilerden Tuğrul Kudatgobilik, "Koç'ta Üç Nesil" kitabında 1960'lı yıllarda Vehbi Koç'un yanında başlayan iş hayatında yaşadıklarını, Koç Topluluğu'ndaki değişim ve dönüşümleri, ülkedeki ve dünyadaki değişimle birlikte anlatıyor.
Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan "Koç'ta Üç Nesil" kitabında aynı zamanda Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu başkanlıklarını da yürüten Tuğrul Kudatgobilik'in anılarını okuyoruz.
Koç'ta üç kuşakla da çalışan ender yöneticilerden biri olan Tuğrul Kudatgobilik, "Koç'ta Üç Nesil" kitabında 1960'lı yıllarda Vehbi Koç'un yanında başlayan iş hayatında yaşadıklarını, Koç Topluluğu'ndaki değişim ve dönüşümleri, ülkedeki ve dünyadaki değişimle birlikte anlatıyor.
Kitapta Kudatgobilik'in Türkiye'nin en gerilimli yıllarında işveren temsilcisi olarak oturduğu masalarda yaşananların, tehditlerin, siyasi suikastların ve darbelerin de izini sürüyoruz.
Koç'ta Üç Nesil kitabının Birinci Bölüm'ü "Kudatgobilik Ailesi" başlığı altında Tuğrul Kudatgobilik'in çocukluk, gençlik, okul yılları ve ilk iş tecrübelerini kapsıyor. İkinci Bölüm "Koç'ta Birinci Kuşak – Vehbi Koç Dönemi" başlığı altında kaleme alınmış. Bu bölümde 2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa'da ve Türkiye'de yaşananların ışığında Türkiye'nin 1950'li 60'lı ve 70'li, 80'li yıllarındaki ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmelerinin tanığı oluyor. Devlet desteğiyle Türk iş camiasındaki değişim ve dönüşümün, gelişmenin izini sürüyoruz. Arka planda yeni yeni filizlenmeye başlayan sendikal örgütlenmeler, bir döneme damgasını vurmuş grevler, öğrenci olayları ve darbeler arasında giderek büyüyen Koç Ailesi'nde Vehbi Koç'un iş prensiplerinin yakın tanığı oluyoruz. "Toplam Kalite – Koç 2000 Projesi" başlığını taşıyan Üçüncü Bölüm'de, dünya markası olma yolunda hızla ilerleyen Koç Topluluğu'nun atılımları, açılımları, dönüşümleri anlatılıyor. Kudatgobilik'in "işçi-işveren ilişkileri" denilen kutsal dengeyi kurmak için verdiği mücadeleyi görüyoruz. KOGEM – Koç Holding Geliştirme ve Eğitim Merkezi'nin kuruluş aşamalarına tanıklık ediyoruz. "Dünyada Yılın İş Adamı" seçilen Vehbi Koç'un, maceralı Hindistan yolculuğunu okuyoruz. Tuğrul Kudatgobilik'in anlatımıyla Vehi Koç'un çocukları ve torunlarıyla ilişkisini okurken Vehbi Koç'u biraz daha özeliyle tanımaya başlıyoruz.
Dördüncü Bölüm "Vehbi Koç'a Veda" başlığıyla kaleme alınmış. Bu bölümde Vehbi Bey'in naaşının mezarından çalınışını ve nebbaşlarla sürdürülen pazarlığı okuyoruz.
Beşinci Bölüm "Koç'ta İkinci Kuşak – Rahmi M. Koç Dönemi". Bu bölümde, 1990'lar ve 2000'ler Türkiyesi'nde yaşananları, Rahmi Koç, Semahat Arsel, Sevgi Gönül ve Suna Kıraç'ın Koç Ailesi'ndeki önemini onları daha yakından tanıyarak anlıyoruz.
Altıncı Bölüm olan "Üçüncü Kuşak Koçlar"da bilişim teknolojileri çağında Mustafa, Ömer ve Ali Koç'un devraldığı bayrağı bugünlere taşıyışını, onların iş yapma tarzını, Koç Topluluğu'nu yeni dünyaya entegre edişlerindeki profesyonelliği görüyoruz.
Yedinci Bölüm "Masanın Bir Ucunda: MESS". Vehbi Koç, Rahmi Koç, Semahat Arsel, Sevgi Gönül, Suna Kıraç, Mustafa, Ömer ve Ali Koç… Ve kitap Tuğrul Kudatgobilik'in MESS Başkanlığının ardından TİSK Başkanlığı yaptığı on beş yılın anlatıldığı Sekizinci Bölüm'le sona eriyor.
KOÇ'TA ÜÇ NESİL SANAYİ BARIŞINA ADANMIŞ BİR HAYAT HİKÂYESİ, TUĞRUL KUDATGOBİLİK,
Hazırlayanlar: Korkut Tankuter – Rıdvan Akar, Yapı Kredi Yayınları, 268 s.