kitaplı kalın...
Kütüphaneler Haftası ile birlikte Mart ayının son günlerinden Nisan'a kitaplar daha çok konuşuluyor. Sanki baharla birlikte kitap daha çok konuşulur olmadı mı?
Kütüphaneler Haftası ile birlikte Mart ayının son günlerinden Nisan'a kitaplar daha çok konuşuluyor. Farklı illerde Ocak ayında başlayan Tüyap Kitap Fuarları'nın ve kimi şehirlerde gerçekleştirilen yerel fuarların etkisiyle bahar günlerinde yelkenlerimiz kitap ile doluyor…
Kitap için çalışma yapan, geniş kitlelerin kitaba ulaşması için çaba gösteren kuruluşlardan birisi de Herkese Kitap Vakfı. Vakıf, Türkiye'de insanların birbirlerine kitap hediye etme alışkanlığını kazanmasını sağlamak, kitap verenin ve alanın göz göze geldiğinde hediye vermek ve almak mutluluğunu onlara yaşatmak amacıyla her yıl Nisan ayında bir Pazar gününü "Kitap Hediye Günü" ilan etmeye başladı. Bu yıl, "Kitap Hediye Günü"nün ikincisi 9 Nisan Pazar günü (öbür gün) gerçekleştirilecek.
Kitap Hediye Günü'nün açılışı Sütlüce Miniatürk'te özel bir törenle yapılacak. Yayınevleri hafta boyunca mağazalarında özel indirimler ve aktiviteler düzenleyecek. Üç büyük futbol takımımızın futbolcuları "#BendenSana KİTAP En Güzel Hediye" yazılı pankart ile sahaya çıkacaklar. Toplumda tanınan ve sevilen, çeşitli mesleklerden insanlar #bendensana ve #aklimasengeldin etiketleriyle sosyal medyalarında kitap hediye etmeyi özendiren videolar paylaşacaklar.
Fransa'da da Türkçe kitaplar okunuyor. Fransa Milli Kütüphanesi aralarında benimkilerin de bulunduğu 30 bini aşkın Türkçe kitaba ve 17'nci yüzyıla kadar tarihlenen iki binden fazla Türkçe el yazması esere ev sahipliği yapıyor. Yunus Emre Enstitüsü tarafından Yunus EmreEnstitüsüileFransaMilliKütüphanesi arasında işbirliği ve projelerin geliştirilmesi kapsamında "Fransa Milli Kütüphanesi'nde Bulunan Türkçe El Yazmaları" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa katılan Fransız Milli Kütüphanesi'nin Türkçe matbu ve yazma eserler sorumlusu Sara Yontan, "Kanuni Sultan Süleyman'ın I. François'ya yazdığı ilk mektubunda bulunduğu Fransa Milli Kütüphanesi; 30 bini aşkın Türkçe kitaba ve 17'nci yüzyıla kadar tarihlenen iki binden fazla Türkçe el yazması esere ev sahipliği yapıyor" dedi. Sara Yontan Türkçe koleksiyonun oluşması hakkında şunları söyledi;
"Türkçe koleksiyonumuzun çekirdeğini oluşturan ilk 150 kadar elyazması, 17. yüzyılda iki özel kütüphanenin kurum tarafından satın alınışıyla Fransa Milli Kütüphanesi'ne girdi. O zamanlar her aydının evinde bu dilleri bilmeseler de Arapça, Türkçe eserler bulunurdu. Bir sonraki yüzyılda ise kraliyet Yakındoğu'dan kitap almak üzere Fransa'dan Osmanlı'ya resmi olarak elçiler gönderirdi. Türkçe kitaplar bu şekilde Fransa Milli Kütüphanesi'ne ulaştı. Matbu eserler ise Osmanlı'daki ilk Arap harfli matbaa faaliyetinden, yani 1729'dan itibaren bir anlaşmayla kütüphanemize girdi. Matbu koleksiyonumuzun çekirdeğini Müteferrika Matbaası'nda basılan 17 kitap oluşturuyor. "
Haklı değil miyim, sanki baharla birlikte kitap daha çok konuşulur olmadı mı?! Bu ay da kitaplar hiç eksik olmasın raflarınızdan, kitaplıkalın…