Kitaplı kalın

Geride bıraktığımız yıllar ve 300 sayı boyunca dünyada, Türkiye’de, ekonomide, sosyal yaşamda, sanatta, edebiyatta çok şey değişti... Ama değişmeyen tek şey vardı, o da derginiz Dünya Kitap’ın iyi kitaplara olan ilgisiydi...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geride 25 yıl ve 300 sayı kaldı… Neler oldu, neler yaşadık bu çeyrek asırda?! Herhalde tez konusu olacak kadar ilginç bir çalışma olacaktır yapılacak bir araştırma; çünkü Dünya Kitap’ın tarihi, Türkiye ekonomisinin; kültür, sanat, edebiyat tarihinin öyküsü, sosyal değişim ve gelişimlerin de tarihidir…

1991’e şöyle bir göz atacak olursak, sözlerim daha da netleşecektir. Örneğin, 1991 yılının 11 Kasım’ında 4.950 liradır 1 dolar… Daha Avro’ya geçilmemiştir; 1 Mark, 11 Kasım 1991’de 3.003 Türk Lirası olarak açıklanmıştır… Bir ay kadar önce İstanbul Fırıncılar Odası, ekmeğin 1.000 liradan 1.200 liraya çıkarıldığını duyurmuştur… Bilge Karasu’nun “Gece” romanıyla Pegasus Edebiyat Ödülü’nü almasına daha 5 gün vardır; Freddie Mercury’nin genç yaşta bu dünyadan ayrılmasına ise 13 gün… Yves Montand öleli henüz 48 saat bile olmamıştır, hâlâ yasını tutuyor, şarkılarını yeniden yeniden dinliyoruzdur…

İşte böyle günlerde, Nezih Demirkent’in, kendisine götürdüğüm aylık yayın projesine “evet” demesiyle Dünya Gazetesi’nin eki olarak yayın hayatına başladı Kitap. Amacımızı, ilk sayıda; "Yayın dünyasına katkıda bulunmayı amaçlayan gazeteniz Dünya; yazarları, kitapları, yayınevlerini yeni okur kitlelerine tanıtabilme amacıyla elinizde tuttuğunuz bu eki hazırladı" sözleriyle özetledik. Bu amaç, yoğun iş dünyasının temposundan sıkılan, edebiyatla kısa bir süre de olsa soluk almak isteyen işinsanlarının masalarına her ayın ilk Cuma günü konuk olmamızla, meraklıların bayilerden satın almasıyla tam 25 yıldır kesintisiz gerçekleşiyor…

Nezih Bey’in aramızdan zamansız ayrılışının ardından ilk sayısından beri dergiyi yakından takip eden, onun sağlığından bugüne her zaman danıştığım, yorumlarını aldığım, beni daima doğru yönlendiren Didem Demirkent’in kitap sevgisi ve iyi okurluğu; dikkatle incelediği biçim ve içeriğimizde bizi daha da özenli kılan teşvikleriyle bugünlere geldik…

Söyledim ya geride bıraktığımız yıllar ve 300 sayı boyunca dünyada, Türkiye’de, ekonomide, sosyal yaşamda, sanatta, edebiyatta çok şey değişti... Ama değişmeyen tek şey vardı, o da derginiz Dünya Kitap’ın iyi kitaplara olan ilgisiydi...

O kadar çok iyi kitabı konu edinmiştik ki...

301. sayıda - üstelik de TÜYAP Kitap Fuarı’nda hangi kitapları alacağınızı düşündüğünüz şu günlerde - onları size yeniden hatırlatmak istedik. İşte bu nedenle geride kalan 300 sayının Dünya Kitap Ödülleri’yle taçlanmış telif ve çeviri kitaplardan oluşan “Muhteşem Satırlar Kütüphanesi”ni sizin için hazırladık... Eksiklerinizi fuar stantlarından rahatlıkla tamamlayabilin diye, yayınevlerinin adlarıyla birlikte sayfalarımızda sunduk…

Türkiye Yayıncılar Birliği 2003 Emek Ödülü'nün "Gazete" dalındaki sahibi olan Dünya Kitap; bu sene 25. yaşını nedeniyle yine aynı kuruluş tarafından özel bir plaketle bir kez daha ödüllendirilmenin onurunu yaşadı.

Dünya Kitap, alanının ilk yayınlarından biri olmanın kendisine yüklediği misyonun gereklerini, ülkemizde 300 sayıyı devirmiş birkaç aylık dergiden biri unvanını da kuşanarak gelecek sayılarda da sürdürmeyi hedefl iyor. Bizi destekleyen tüm dostlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum…

302. sayımıza kadar bu ay da kitaplar hiç eksik olmasın rafl arınızdan, kitaplı kalın…