Kilometreler bir adımla başlar!

İnsan kaynakları, liderlik ve yönetim alanında faaliyet göstermek ve bu alandaki eserleri profesyonellerle buluşturmak üzere 2008 yılında yola çıkan Hümanist Kitap Yayıncılık'tan hayata, işe ve kişisel gelişime dair iki kitap.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Benim aldığım en iyi ders, sadece yapmak oldu. Ne olursa olsun, ne kadar zor ve ürkütücü görünürse görünsün, antik Yunan filozofu Platon'un dediği gibi, ‘Her işin en önemli kısmı başlangıçtır.' Çinliler de, ‘Binlerce kilometrelik bir yolculuk, tek bir adımla başlar,' der. 

Eğer ileriye bakarak sonunu düşünürseniz ve aradaki potansiyel tehlikelerle dolu onca kilometreye bakarsanız, o ilk adımı asla atamayabilirsiniz. Hayatta elde etmek istediğiniz her neyse, eğer çaba göstermezseniz hedefinize ulaşamazsınız. 

O ilk adımı atın. Karşınıza pek çok zorluk çıkacaktır. Pek çok engelle karşılaşabilirsiniz; ama sonunda başaracaksınız. 

Bol şans!" 

Geçtiğimiz günlerde bir konferans için Türkiye'ye gelen Sir Richard Charles Nicholas Branson, 18 Temmuz 1950'de Londra'da doğdu. İngiliz yatırımcı, işadamı, 350'den fazla şirketi bulunan Virgin şirketler grubunun CEO'su. İlk ticari başarısını henüz 16 yaşında iken çıkardığı Student adlı dergi ile kazandı. 1971 yılında günümüzde dünya çapında yaygınlaşmış Virgin Megastore zincirinin ilk mağazasının açtı. Gösterişli ve rekabete dayalı stil ve satış stratejisi ile, Virgin Markası özellikle 1980'li yıllarda hızlı bir şekilde büyüdü. Bu şekilde aynı strateji ile Virgin Atlantic Airways adıyla havayolu şirketi ve Virgin Records adlı müzik şirketini büyüttü. Richard Branson'un, günümüzde servetinin 4 milyar sterlinin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. 

Takılma, Yap Gitsin, Richard Branson, 228 s. 

çocuk kafasıyla, büyükler için! 

İnsan Kaynakları / Kişisel Gelişim dizisinden çıkan "Kâşif Karınca", Profesyonelliğe Amatör Ruh Katmanın Yolları altbaşlığını taşıyor. Kitabın yazarı Banu Bozdemir, kitabının oluşum serüvenini şöyle anlatıyor: 

"Kaşif Karınca'da kendi adıma da, sanırım yayıncımın dediği kadarıyla iş dünyasına bakış anlamında da yeni bir yol denedik. Çocuk kafasıyla büyüklere kitap yazdım. Ama bunlar iş dünyasının çarklarına fena kapılmış, hayatlarının büyük bir kısmını plazalarda geçiren beyaz yakalılar dediğimiz kesimi anlamaya, onları düştükleri rutinin içinde biraz da olsa farkındalık yaratmaya iten bir kafayla yazıldı. 

Benim için bir yandan aynı ama bir yandan da farklı bir yazım süreciydi. Çünkü çocuk kafasıyla, ama büyüklere yazdığını bilerek yazmak. 

Onlara amatörce, basit, yaşama dair önermeler sunmak, çıkış yolları yaratmak üzerine kuruluydu. İki karıncanın yolculuğunda şekillenen anlatım yeni yollar yaratmak, yeni fikirler geliştirmek kimi zaman yeni yollara dalmak ve riskler almak üzerine bir hikâye barındırıyor. 

Karınca bu hikâye için en uygun hayvandı bence! Çalışkan, hızlı, bir yandan hep aynı güzergâhta dolanan ve doğaya çok uyumlu. İki zıt karıncanın yolculuğundan kendi adıma ve plazalarda kuşatılmış insanlar adına çok şey çıkarma imkânı buldum. Bu kitap iş dünyasındakilere çatık kaşlı değil de bir hikayenin içinde ama özdeşlik kurma imkanını fazlaca sağlayan rahat, dinamik, sevimli bir kitap oldu. Herkesin içindeki o farklı yolu keşfetmesi ve arada o yola dalması amacıyla yazıldı, umarım Kâşif Karınca size de ilham verir! 

Eğer profesyonel olmak işinize ve müşterilerinize saygı duymak ve o hassasiyetle işinizi yapmaksa, bu kalıcı olmayı getiren doğru formüldür. 

Ancak, eğer profesyonellikten anladığımız sadece para kazanmak için çalışmak, samimiyetsiz dostluklar kurarak maddi çıkar elde etmek için ilişki ağımızı genişletmek ve hiçbir şeye şaşırmadan ve öğrenmeden hayatı yaşamaksa, bu uzun vadede başarı değil, yalnızlık getirir. 

Bu kitap, profesyonellik olgusunu iki karıncanın dostluk hikâyesi üzerinden değerlendiren bir manifestodur: İş hayatında karşımıza sıklıkla çıkan amatör ruhunu kaybetmiş profesyonellere karşı deneyim ve işine saygıyı cesur bir heyecanla besleyebilenlere bir övgü."

Kâşif Karınca, Banu Bozdemir, 86 s.