Kahkahanın da derinliği vardır!
Kulağında Shakespeare'in "Hiç kimse düşünmese gelecek kuşakları, insanlık sona erip giderdi üç batında" fısıltısıyla eğitmenliğe, tiyatroya, edebiyata, şiire gönül veren Oya Başak anlatıyor…
GÜLÇİN GÜLAN
Remzi Kitabevi, anı-biyografi dizisinden "Oya Başak: Kahkahanın Derinliği" kitabını yayınladı. İzzeddin Çalışlar tarafından hazırlanan kitap, 1937 yılında İstanbul'da doğan, ünü ve birikimi sınırları aşan, genç yaşında sanata ve akademiye gönül veren Cumhuriyet kadını Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü emeritus profesör Oya Başak'ın 80 yıllık yaşam serüvenini, tam da hocaların hocasının teori ve pratiğine uygun olarak, pedagojik temelde ortaya koyuyor.
Kulağında Shakespeare'in "Hiç kimse düşünmese gelecek kuşakları, insanlık sona erip giderdi üç batında" fısıltısıyla eğitmenliğe, tiyatroya, edebiyata, şiire gönül ve ömür veren Oya Başak kitapta "Öğrencilerime hep sorumluluk bilinci, merak ve heyecan aşılamak istedim. Tabii dürüstlük ve dünyaya açıklık da. Mezun olduktan sonra topluma katkıda bulunma heyecanı duysunlar istedim. Sözlerini tutan insanlar olsunlar istedim. Sözünde durmak, geç kalmamak, gelen mektubu yanıtlamak, geri aramak, tutamayacağın sözleri vermemek önemlidir. Tıpkı yaşam sevincine sahip olmanın eğlenceyi küçümsememenin de önemli olduğu gibi…" diyor.
Üniversitenin ışık kaynağı, dostluğuyla, insanlığıyla, engelleri neşeyle aşarak ilerleyişiyle benzersiz güzellikteki Oya Başak'ın önemini Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü Kurulu'nun dekanlığa oybirliği ile yazdığı şu dilekçe betimliyor:
"Bölüm Kurulumuz 2 Aralık 2011 tarihli toplantısında 1965 yılında üniversitemizde göreve başlayan ve 2004 yılında emekli olmasına karşın, bu görevini şevkle sürdürmeye devam eden Prof. Dr. Oya Başak'a emeritus unvanının verilmesini oy birliğiyle benimsemiştir. Bu önerimizi aşağıdaki gerekçelerle Dekanlığımıza sunmaktayız. Ömrünü Boğaziçi Üniversitesi'ne ve öğrencilerine adayan adı üniversitemizle özdeşleşmiş olan Oya Başak, bugün kaybetmekten endişe duyduğumuz Boğaziçi kültürünün en mükemmel taşıyıcılarından biridir."
Üniversitesi ve meslektaşlarının onun emeğine gösterdiği saygının somut bir ifadesi olan Yıldız Kenter ve Talât Halman'ın açılışını yaptığı "The Oya Başak Conference / Oya Başak Semineri" ve bu bağlamda Aslı Tekinay'ın hazırladığı "Tribute to Professor Oya Başak" kitabıdır ki, satırlar arasında bu vefanın ona verdiği motivasyon algılanıyor.
Oya Başak: Kahkahanın Derinliği, "Oya Başak'tan Birkaç Söz" bölümüyle başlıyor, "Hayat Dedikleri", "Sanat Dediğim" ile devam ediyor, öğrenme arzusu kadar öğretme arzusu taşıyanlara çağdaşlaşma yolunda sahip olmaları gereken üzerinde düşündürüyor. Üniversite tarihinin canlı tanığı olarak içinde yetişenlere ve dışarıdan merakla bakanlara tecrübeler üzerinden ve gereğinde öz eleştiri yaparak Boğaziçi'ni anlatıyor. Adlar Dizini'ndeki Selçuk Altun'dan Nazmi Ağıl'a, Aydın Karlıbel'e, Selçuk Erez'den Feyyaz Berker'e, Mithat Alam'dan Yaşar Kemal'e, uzanan onlarca isim ve tabii ona genlerini veren, hayata hazırlayan Piraye ve Halis Kaynar çifti su gibi akan kitapta yer alıyor. Kaynar ailesini tanımak isteyenler Oya Başak'ın 1960 yılında 18 yaşında çocuk felcinden kaybettiği Kaya Kaynar'ın yaşam öyküsü bağlamında dönemi anlatan "Hayat Dersi/ Kaya Kaynar ve Dünyası" (YKY yay.) kitabına da başvurabilir.
Kitabı hazırlayan İzzeddin Çalışlar, 1984 Galatasaray Lisesi mezunu, lise yıllarında başladığı yazma denemelerini, İ. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde sürdürdü. Reklam yazarlığı, amatör tiyatro, senaristlik ve yönetmen asistanlığı yapan Çalışlar, serbest yazar olarak; "Engin Cezzar'ı Takdimimdir" (Doğan Kitap/2005, Ka Kitap/2017), "Ekselans Coşkun Kırca" (GEV yayını/2009), "Kalede Turgay Şeren" (GEV yayını/2011) biyografik kitaplarını da kaleme aldı.
KAHKAHANIN DERİNLİĞİ, Oya Başak, Remzi Kitabevi, 160 s.