İşadamından barışa mektuplar

Son kitabı Barışa Mektuplar'da garsonundan CEO'suna her meslek grubundan insanın sesi olmuş Yalçın Aras... Bursa'nın duayen işinsanlarından Faik Çelik, Oya Coşkunöz, Günay Baylan, Orhan Sabuncu, Özer Matlı, Vehbi Varlık da barışa mektup yazanlardan..

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - "Barış, hemen şimdi" diyor son kitabı Barışa Mektuplar'da Yalçın Aras... Ve ekliyor: "Barışın yarını olmaz... Barışın azı olmaz... Bu kitap projesi aklıma düştüğünde güzel ülkemin etrafı yangın yeri gibiydi. Dünyanın belli bölgeleri ona keza. Kitapla ilgili ilerlemeye başladığımda Türkiye'den de silah ve bomba sesleri yükselmeye başladı. Anladım ki doğru yoldaydım. Barış, dillere yakışır. Söylendiğinde gülümsetir. Huzur verir. Kaliteli ve yaşanabilir bir hayat sürmemiz için ailede, mahallede, ilçede, şehirde, ülkede ve dünyada barışı yaşamamız ve yaşatmamız gerekiyor. Ben de yıllardır çalıştığım iş dünyasında barışı temel ilke edindim. Tecrübelerimden gördüm ki, barış umutları yeşertiyor, kazanıyor, kazandırıyor. İşinizde barış yoksa, sevgi yoksa başarı da yok, güzellik de yok..." 

Perakende düşünceler 

İş yoğunluğunun arasında her zaman yazmaya vakit ayırdığını vurguluyor Yalçın Aras. "Günlük tutma alışkanlığım vardı. Mesleğe girdiğimde de yazmaya devam ettim" diyen Aras şöyle anlatıyor: 

"İlk kitabım Perakende Düşünceler'i 2006 yılında yayımladım. Bu kitaba Antalya Havaalanı'nda tanıştığım bir esnaf vesile oldu. Havaalanında yer kiralamıştı, ancak işleri iyi gitmiyordu. Ona bazı tavsiyelerde bulundum. Üç ay sonra karşılaştığımızda boynuma sarıldı, hayatını kurtardığımı söyledi. İşte! Perakende Düşünceler böyle doğdu. Perakende sektörü ile ilgili başkalarını da bilgilendirme misyonum olması gerektiğine inandım. Türkiye'de o zamanlar perakende ile ilgili kitap yazılmamıştı. Ticaretin çeşitlerini, perakendeciliğin inceliklerini, çağın gereklerini kalemim yettiği kadar kitabıma aktardım. Okullarda, fuarlarda, sektörü ilgilendiren noktalarda dağıttım. Çok güzel geri dönüşler aldım. Sonra üniversiteler de istemeye başladı. Şimdiye kadar 8 bin baskı yaptık." 

Hayalden gerçeğe 

2013 yılından bu yana 13 bin baskı adedine ulaşan Hayalden Gerçeğe adlı kitabının birçok organize sanayi bölgesi için kaynak görevi gördüğünü söylüyor Yalçın Aras... "2001 yılında Türkiye'nin ilk sivil müteşebbis heyetli organize sanayi bölgesi olan NOSAB'ı kurmak için yola çıktığımızda ilgili bir yasa olmadığı için çok zorluk çektik. Sanayici arkadaşlarla NOSAB'ı kurma aşamasında başımızdan geçen olayları anlattım bu kitapta" diyor Aras ve "Hayalden Gerçeğe" giden yolu şöyle aktarıyor: 

"Nilüfer çiçeğinin NOSAB'ın amblemi olmasını özellikle istedik. Nilüfer, dünyada kendi kendini temizleyen, bataklık alanlarda bile açabilecek kadar inatçı, çok nadide bir çiçek türüdür. Sanayiciler de inadıyla, mücadele hırsıyla, ülkesini kalkındırmak, istihdam yaratmak için her yerde açmayı göze alan ekonominin birer Nilüfer çiçeğidir. Kitabımda, sanayicilerin, tepeden inme insanlar olmadığını, dişiyle, tırmağıyla bugünlere geldiklerini, inanılmaz mücadeleler verdiklerini anlattım. Ümitsizliğe kapılmamak gerektiğini, her şeyin bir çıkış yolu olduğunu vurguladım. İş dünyası hep böyle. Zorluklarla, karmaşalarla iç içe... Ayrıca bürokratik engelleri ve bunları farklı yöntemlerle nasıl çözdüğümüzü mizahi bir anlayışla kaleme aldım. Geliriyle de öğrencilere burs veriyoruz." 

Barışa mektuplar... 

Geçen yılın sonunda raflarda yerini alan son kitabı Barışa Mektuplar'da ise garsonundan CEO'suna her meslek grubundan insanın sesi olmuş Yalçın Aras... Bursa'nın duayen işinsanlarından Faik Çelik, Oya Coşkunöz, Günay Baylan, Orhan Sabuncu, Özer Matlı, Vehbi Varlık da barışa mektup yazanlardan... Mümkün olduğu kadar her profilden, düşünceden, inançtan herkese kitabında yer vermeye özen gösterdiğinin altını çizen Yalçın Aras, "Mühendisinden işçisine, doktorundan patronuna iş dünyasının yanı sıra belediye başkanı, bakan, milletvekili gibi 102 farklı profil seçerek mesleklerinin barışa olan katkısını anlatmalarını istedim. Kitabın ismi de buradan geldi. İnsanlar sevdiği mesleği yaparsa başarılı olur, topluma fayda sağlar. İnsanı sevmiyorsanız doktor, hemşire olmamalısınız; ilişkileriniz iyi değilse avukat olmamalısınız... Aksi takdirde ne hayatınız iyi geçer ne de başarı elde edersiniz. Gelişmiş ülkeler bunu yapıyor. Başarıyı, sevgiden üretiyorlar. Bunlar birbirini bütünleyen kavramlar" diyor. 

Otobiyografisini yazacak 

Yalçın Aras'ın hayali ise otobiyografisini kaleme almak... "Ardahan'dan Bursa'ya gelişimizi ve Bursa'daki hayatımızı kitap haline getirmek arzusundayım" diyor Yalçın Aras ve 400 sayfalık notu olduğunu söylüyor. Yazarlık gibi bir iddiası bulunmadığının altını çizen Yalçın Aras, sözlerini şöyle tamamlıyor: "Öncelikle iş insanıyım ancak yazmaktan da büyük keyif alıyorum. Sıfırdan bu noktalara nasıl geldiğimi gelecek nesillere aktarmaya çalışıyorum. Kitaplarımın faydalı olduğunu da düşünüyorum."