ipuçları, çözüm önerileri
Ballı fındık, markalaşmayı net bir örnek üzerinden dile getirerek ülkemizde üretilen ürünlerin katma değer yaratan markalara nasıl dönüştürülebileceği anlatıyor.
"Tam otuz yıldır pazarlama ve marka yönetimi üzerine çalışıyor, yazıyor, dersler veriyorum. Bu konuyu hem iş, hem de misyon olarak gördüm çünkü markalaşma sadece küçük bir azınlığın fantezisi değil, ülkenin gelirini ve gücünü artıracak çok önemli bir disiplin" diyor Güven Borca, Ballık Fındık isimli kitabının "Giriş" yazısında…
Güven Borça, uzun yıllar önce "Neden büyük Türk markaları yok" sorusunu sormuş, bu çerçevede hazırladığı "Bu Topraklardan Dünya Markası Çıkar mı?" başlıklı kitabı, 2002 yılında yayınlanmıştı. Kitapta, Türk iş dünyasının marka olma yolculuğuna bakışı ve çözüm önerileri yer alıyordu.
Geçen yıl Güven Borça, ülkede katma değeri artıracağını düşündüğü iş fikirleri ve yapısal reform önerilerini "Nasıl Yapmalı?" başlıklı köşede Dünya Gazetesi'nde yazdı. Gazetede basılan yazılarına ek olarak, farklı ortamlarda yayınlanmış olan ve çeşitli sektör ve ürünlerle bağlantılı önerilerini bu kez, Ballı Fındık adlı kitabında topladı.
Peki, neden Ballı Fındık? Şöyle anlatıyor Güven Borça:
"Ülkemiz, dünyanın bir numaralı fındık ve iki numaralı bal üreticisi. Bu ikisinden yapılacak bir karışımın taklidi zor olacak, ülkemize katma değer ve çiftçimize ciddi gelir artışı sağlayacaktır. Tabii doğru pazarlanmak kaydıyla. Kitaptaki önerilerimi benzer mantıkla oluşturduğum için Ballı Fındık ismi semboliktir."
Borça, kitaptaki ballı fındık yazısında, markalaşmayı net bir örnek üzerinden dile getirerek ülkemizde üretilen ürünlerin katma değer yaratan markalara nasıl dönüştürülebileceği anlatıyor.
Hümanist Kitap Yayıncılık tarafından sunulan "Ballı Fındık" adlı kitapta, genellikle orta ve uzun vadede sonuç alınabilecek benzer pek çok ipucu, çözüm önerisi ve pazarlama fikirleri somut ürün ve sektörler üzerinden iş dünyasıyla paylaşılıyor.
BALLI FINDIK, Güven Borça, Hümanist Kitap Yayıncılık, 148 s.