insanlığın iflasına dair öyküler
Yazarın toplum dışına itilmiş karakterleri üzerinden insanlık durumunu analiz ettiği üç öyküden oluşan kitapta Zweig’ın karakterlerinin başlarından geçenler “yazgı” değil, insanlığın iflasının sonucudur.
Stefan Zweig’ın Lyon’da Düğün adlı yapıtı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi’nde yerini aldı.
Lyon’da Düğün, Fransız Devrimi sırasında yaşanan kargaşa ve zulüm günlerinde ölüme yaklaşan insanlara umut veren bir aşkın hikâyesi. 1793’te kentte kurşuna dizilmeyi bekleyen karşı devrimcilerin toplandığı hapishane tuhaf bir nikâha sahne olur. İki Yalnız İnsan ise acı çeken iki çaresiz insanı buluşturur. Birinin yüreğinden kopan çığlık diğerininkinde karşılık bulurken, farkında olmadan birbirlerinin yıllar süren yalnızlığına son verirler.
Wondrak da yazarın savaş karşıtı yapıtlarından biridir. Bohemya’nın küçük bir kentinde çirkinliğiyle sürekli alaya maruz kalan bir kadın tecavüze uğradıktan sonra doğurduğu çocuk sayesinde yaşama tutunmuştur, ama patlak veren Birinci Dünya Savaşı yüzünden oğlunu askere alarak ondan koparmaları söz konusudur.
Yazarın toplum dışına itilmiş karakterleri üzerinden insanlık durumunu analiz ettiği üç öyküden oluşan kitapta Zweig’ın karakterlerinin başlarından geçenler “yazgı” değil, insanlığın iflasının sonucudur.
Viyana’da varlıklı bir Yahudi ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Zweig, yaşamı boyunca Avrupa’nın hızlı değişimine tanıklık etti. 1934’te Nazilerin baskısı yüzünden Avusturya’dan ayrıldı. Önce İngiltere’ye, 1940’ta da Brezilya’ya göç etti. Satranç, Amok Koşucusu, Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat ve Olağanüstü Bir Gece gibi unutulmaz novellaları ona büyük bir ün kazandırdı.
Roman, şiir, öykü, deneme, biyografi ve oyun gibi farklı türlerde çok sayıda yetkin ürün verdi. Psikolojiye ve Freud’un öğretisine duyduğu ilgi onu derin karakter incelemelerine götürdü. Önemli denemeleri arasında Üç Büyük Usta (1920), Kendileriyle Savaşanlar(1925) ve Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar (1928) sayılabilir. Ungeduld des Herzens (1938; Sabırsız Yürek) adlı bir psikolojik romanı da mevcuttur.
Yazara ün kazandıran bir başka yapıtı Sternstunden der Menschheit’tır (1928; Yıldızın Parladığı Anlar). Zweig ayrıca Joseph Fouché, Marie Antoinette ve Mary Stuart’ın nesnellikten çok sezgiye dayanan biyografilerini kaleme aldı. Avrupa’nın Hitler’e köle olduğunu görerek umutsuzluğa kapılan Zweig, 1942’de eşiyle birlikte intihar etti.
LYON’DA DÜĞÜN, Stefan Zweig, Türkçesi: Gülperi Sert, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 56 s.