İki aydın, mesleklerinde iki duayen

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mesleğimizin duayeni Nezih Demirkent'i 11 Şubat 2001'de; Bizans tarihi konusunda dünyanın sayılı biliminsanlarından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı, araştırmacı, yazar Prof. Dr. Işın Demirkent'i 3 Şubat 2006'da kaybetmiştik.

M. Nezih Demirkent

Türk basın camiasına elli bir yıl emek veren, Dünya Gazetesi'nin kurucusu Nezih Demirkent'in 11 Şubat'ta aramızdan zamansız ayrılışının üzerinden on beş yıl geçti. Onun kaybı, mensubu olduğu sektörün yanı sıra iş ve politika dünyalarını da sarstı. Nezih Demirkent, ömrü boyunca toplumu, toplumun değer yargılarını ve dünyayı izlemiş, bilgiden hiçbir zaman uzak kalmamış, birikimlerini yazarak ve kitaplaştırarak okurlarıyla paylaşmıştı. Sektörde dürüstlüğün, bağımsızlığın, çalışkanlığın, şeffaflığın simgelerinden biri olarak gösterilen Demirkent, Anadolu'daki iş dünyasının da sesi olmuştu. Basına bilgi ve davranışları ile yarım asrı aşkın bir süre yön veren Nezih Demirkent'in sektördeki eksikliği bugün de vurgulanıyor.

Prof. Dr. Işın Demirkent

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı, araştırmacı, yazar Prof. Dr. Işın Demirkent'i 3 Şubat 2006'da kaybetmiştik. Yaşamı boyunca durup yorulmadan sürekli çalışan, yüzlerce yazı kaleme alıp bilimsel kitaplar yayınlayan Prof. Dr. Işın Demirkent, Bizans tarihi konusunda dünyanın sayılı biliminsanlarından birisiydi. 

Prof. Dr. Işın Demirkent, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ortaçağ Tarihi Kürsüsü'nde yüksek öğrenimini tamamlamış, 1967'de aynı kürsüde asistan, 1972'de doktor, 1981'de doçent, 1988'de profesör olmuştu. 40 yıldan uzun süren meslek hayatını 2005'te emekliye ayrılarak noktalayan Demirkent, Haçlı Seferleri, Haçlı Devletleri ve Bizans İmparatorluğu konularında çok sayıda biliminsanı yetiştirmişti.