Erkekliğin Türkiye halleri
"Erkekliğin Türkiye Halleri" kitabında öncelikle erkek kimliklerinin farklı gelişimsel dönemlerde ve aileden topluma uzanan değişik bağlamlarda nasıl yapılandığı, hangi dinamiklerle belirlendiği ele alındı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları araştırma dizisinden çıkan "Erkekliğin Türkiye Halleri" isimli kitap, Türkiye'nin farklı coğrafyalarında, farklı ekonomik düzeylerde yaşayan evli erkeklerin kendi anne babalarıyla, çocuklarıyla ve eşleriyle kurdukları, yansıttıkları ilişkilerin tablosunu gözler önüne seriyor.
Prof. Dr. Hale Bolak Boratav, Prof. Dr. Güler Okman Fişek ve Doç. Dr. Hande Eslen Ziya'nın ortak imzasını taşıyan araştırmada, Türkiye genelinde 2 bin evli erkekle anket çalışmasının ardından 8 farklı ilde yine evli 58 erkek ile derinlemesine görüşme yapıldı. Kitapta öncelikle erkek kimliklerinin farklı gelişimsel dönemlerde ve aileden topluma uzanan değişik bağlamlarda nasıl yapılandığı, hangi dinamiklerle belirlendiği ele alındı. Ayrıca erkekliğin sosyal ve kültürel bir kurgu olarak nasıl şekillendiği ve pekiştirici öğelerin neler olduğu irdelendi.
"Erkekliğin Türkiye Halleri"nde, erkekliği yapılandıran ortak pratikler kadar aralarındaki farklılıklar da ele alınıyor. Bu hedef doğrultusunda, kitabın son bölümünde, derinlemesine görüşmeler yapılan evli erkeklerden beşinin hikâyesi üzerinden farklı örnekler inceleniyor.
ERKEKLİĞİN TÜRKİYE HALLERİ, Prof. Dr. Hale Bolak Boratav / Prof. Dr. Güler Okman Fişek / Doç. Dr. Hande Eslen Ziya İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları