Bağırsak ikinci beyin mi?
Profesör Hüseyin Nazlıkul, sağlıklı ve dengeli beslenmenin 10 altın kuralını bu kitapta sıralıyor.
ÇİĞDEM SİRKECİ
Bağırsak sistemi ile beyin arasındaki inanılmaz benzerliklere yakından göz atmaya hazır mısınız? Heyecanlandığımızda ya da stres altında neden midemize kramp girer, yemeiçme- sindirim düzenimiz neden şaşar, neden mutluktan midemizde kelebekler uçuşur? Cevaplar işte bu kitapta.
Profesör Hüseyin Nazlıkul, gerek pek çok kitabı, gerek televizyon programları ile adını duyurmuş başarılı bir Nöralterapi ve Tamamlayıcı Tıp uygulamacısı. Tıp eğitimini Almanya'da tamamlayan Nazlıkul, pek çok uluslararası ödülün sahibi olarak İstanbul'a dönüp klinik açmış ve bir yandan da kendi alanında Türk doktorlar yetiştirmeye başlamış bir isim. Nazlıkul, Duygusal Beyin: Bağırsak kitabını, bağırsakları ikincil beynimiz olarak tanımlayan hocası Prof. Dr. Med. Dent. Horst Ferdinand Herget'e ithaf ediyor. Nazlıkul, mantığı beynin duyguları bağırsağın yönettiğini belirterek modern tıbbın ancak yakın zamanda bağırsağa hak ettiği değeri verip sindirim dışındaki işlevlerini araştırmaya başladığını müjdeliyor.
Sindirim sistemi anatomisi
Duygusal Beyin kitabı, sindirim sisteminin anatomisi ile başlıyor. Bağırsaklarda omurga sisteminde bulunan tüm sinir hücrelerinin toplamından daha fazla sinir hücresi bulunduğu ve bağırsaktaki hücre tiplerinin beyin hücrelerinin özelliklerini taşıdıklarına değiniliyor. İnsan sağlığı bağırsak sağlığı ile eş tutuluyor, bağırsak problemlerinin neden olabileceği rahatsızlıklar toksik yüklenme, immün sistem, psikoloji ve emilim bozukluğu grupları altında listeleniyor. Sindirim sistemi ağızdan başlayarak kalınbağırsağa kadar bölüm bölüm ele alınıyor.
Nazlıkul, sağlıklı bağırsaklara sahip olmanın ön koşulunun sağlıklı bağırsak fl orasına sahip olmak ve sağlıklı beslenmekten geçtiğini söylüyor. Bağırsak Florası başlıklı bölümde fl oradaki mikroorganizmalar, fl oranın bozulması halinde karşılaşılabilecek sıkıntılar, diyet, prebiyotik ve probiyotik ürünlerin faydasından bahsederken; beslenmeyle ilgili temel bilgilerde, toksin yüklenmenin vücuda zararlı etkileri, uzak durulması gereken yiyecekler ve suyun önemine değinip doğru besleniyor muyuz diye soruyor.
Nazlıkul, sağlıklı ve dengeli beslenmenin 10 altın kuralını da, tüketilen gıdaların çeşitliliği, enerji/kalori miktarı, günde TEK öğün yemek (akşam mümkünse yemek yememek ve haftada bir gün sağlık orucu tutmak), tüketilen protein miktarına dikkat etmek, minimum yağ tüketimi, taze sebze meyve ve tahıl yemek, tatlılardan uzak durmak, yemekleri besinlere zarar vermeden hazırlamak, su tüketmek ve spor yapmak olarak sıralıyor.
Sindirim bozuklukları
İlerleyen bölümlerde sindirim bozukluklarının başlıca nedenleri arasında, çabuk ve sık yemek yemek, yemek sırasında su içmek, fazla yemek, ara öğün yemek, gece geç saatte yemek, yorgun ve sinirliyken yemek, kuvvetli baharatlar, bayat besinler, ısıtılmış yemekler, kızartmalar ve şeker gösteriliyor. Bunun peşi sıra dikkatli tüketilmesi gereken besinlerden ve besinleri doğru hazırlamanın öneminden bahsediliyor.
Nazlıkul, son bölümde günümüzün modern dünyasında aşırı beslenmeye rağmen besin eksikliği ile çok sık karşılaşıldığını belirterek, besin eksikliklerinin işaretlerini listeliyor. Ayrıca genç tutan besin maddelerine de değiniyor. Beslenme düzeninde favorimiz olması gereken yiyecekler ve ne açıdan önem taşıdıklarını anlatıyor.
Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul, derin bilgisi ile bizi duygusal beynimiz hakkında aydınlatıyor ve sağlığımıza daha fazla önem vermeye teşvik ediyor.
Duygusal Beyin: Bağırsak, Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul, Destek Yayınları, 232 s.