araştıran, pes etmeyen insanlar!

Jenny Volvovski / Julia Rothman ve Matt Lamothe, Prof. Stephen Westaby ve Hakan Bıçakcı'nın kitapları tanıtıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yanıtlanmamış sorulara yanıt arıyorlar

NEREDE, NEDEN, NASIL, Jenny Volvovski / Julia Rothman ve Matt Lamothe, Türkçesi: Deniz Öztok

Nerede, Neden, Nasıl! Jenny Volvovski, Julia Rothman ve Matt Lamothe tarafından hazırlanmış. Kitapta; 50'nin üzerinde biliminsanı ile 75 sanatçı bir araya geliyor ve bilim dünyasının cevaplanmamış sorularının ardındaki gizemlere yanıt arıyorlar.

Kimi virüsler üzerinde çalışan, kimi yeryüzünün çekirdeğini araştıran bu akademisyenlerin amacı, bilim dünyasındaki 75 gizeme ışık tutmak. Bu projeye katılan biliminsanları, yanıtlanmamış soruların arkasındaki teorileri açıklamayı amaçlıyorlar. Bu sorulardan bazıları şöyle:

Büyük Patlama'dan önce ne vardı?

Kediler neden mırıldar?

Hücreler birbirleriyle nasıl konuşur?

Ölümsüz yaratıklar var mıdır?

Beyin aklı nasıl oluşturur?

Optik yanılsamaya neden düşeriz?

Bir şey, kara delikten kurtulabilir mi?

Kitapta her biri konu, özel çizilmiş illüstrasyonlarla destekleniyor.

Deniz Öztok'un İngilizce aslından dilimize çevirdiği, hep kitap'ın bastığı Nerede, Neden, Nasıl' hazırlayanlar Jenny Volvovski, Julia Rothman ve Matt Lamothe, Rhode Island Design School (RISD) mezunu üç arkadaş ve tasarım şirketi ALSO'nun ortakları. 2004 yılında kurulan ALSO, New York ve Chicago'da hizmet veren küçük ölçekli bir şirket olmasına rağmen, alanında birçok ödül kazanmış. Kitap ve internet sitesi tasarlayan ALSO, aynı zamanda illüstrasyon ve animasyonlar da üretiyor. Şirket ortağı Julia Rothman, aynı zamanda birçok ilginç ve yaratıcı kitabın tanıtımında öne çıkan popüler blog book-by-itscover.com'un da sahibi.

bir cerrahın gözünden…

ASLA PES ETME, Prof. Stephen Westaby, Türkçesi: Engin Süren

Cerrah Profesör Stephen Westaby'nin anıları ve anılarda yer alan en dikkate değer, en dokunaklı vakalar "Asla Pes Etme!"de anlatılıyor... 35 yıllık mesleki hayatında 12 bin ameliyat gerçekleştiren Profesör Stephen Westaby, birçok hastasının hayatını kurtarmış bir cerrah. Westaby'nin kaleme aldığı anılarında sayısız kalp krizi geçiren altı aylık bir bebek, "kilitli kalma" sendromundan muzdarip genç bir kadın ve sekiz yıl boyunca hayatı pile bağlı olan bir adam gibi ilginç olaylar da yer alıyor.

Engin Süren'in dilimize çevirdiği, hep kitap'ın bastığı Asla Pes Etme'yi kaleme alan Westaby, Charing Cross Hastanesi Tıp Fakültesi mezunu. Öğrenciliğinde ve mezun olduktan sonra bir süreliğine Royal Brompton Hastanesi'nde çalışmış. Ardından uzun yıllar Oxford'daki John Radcliff e Hastanesi'nde görev yapmış. 2002 yılında Midlander of the Year ödülüne layık görülmüş. Profesör Stephen Westaby, Royal College of Surgeons'ın da üyesi…

kimi ne anlattığına önem veriyor, kimi nasıl anlattığına

UYDURMANIN İNCELİKLERİ: Kurmaca Üzerine Kişisel Yaklaşımlar, Hakan Bıçakcı

hep kitap'ın, yazarın koçu olmak, kendi yazarlık hikâyesiyle başka yazarların yoluna ışık tutmak isteyenleri buluşturan Atölye serisi, Hakan Bıçakcı'nın hazırladığı Uydurmanın İncelikleri: Kurmaca Üzerine Kişisel Yaklaşımlar kitabıyla devam ediyor.

Başar Başarır, Doğu Yücel, Fuat Sevimay, Hakan Günday, İsmail Güzelsoy, Jale Sancak, Mahir Ünsal Eriş, Mario Levi, Mine Söğüt, Murat Özyaşar, Müge İplikçi, Nermin Yıldırım, Seray Şahiner, Yavuz Ekinci, Hakan Bıçakcı'nın sorularını yanıtlıyorlar...

Kimi yazacaklarını önceden kalem kalem planlamayı seviyor, kimi akışına bırakmayı. Kimi ne anlattığına önem veriyor, kimi nasıl anlattığına. Kimi karakteri üstün görüyor, kimi olay örgüsünü. Kimi zaman zaman yazar tıkanması yaşıyor, kimi içinden taşan yazma dürtüsünü kontrole alma ihtiyacı hissediyor…

Kitapta, dünya edebiyatından örnekler, teorik ipuçları da yer alıyor…