Anadolu'nun tadı tuzu

Ayfer Yavi ve Raife Polat'ın kaleme aldığı, "Anadolu'nun Tadı Tuzu Kardeş Mutfaklar" kitabında anılarla, tariflerle bir araya gelmiş…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Göçlerle gelen mutfak kültürü varlığını yüzyıllardır Anadolu topraklarında sürdürüyor. Deneyimlerle yoğrulan mutfağımız, zengin içerikli bir bilgi mozaiği sunuyor bize. Gelen halklar, hem yerleştiği coğrafyanın kendilerine verdiği ürünleri kullanmış hem de kendi mutfağını, pişirme tekniklerini, deneyimlerini o yöreninkiyle harmanlamasını bilmiş.

Anadolu kucak açmış gelenlere geçenlere. Yolculuk hiç bitmemiş; toprak ana bereketiyle beslemiş, büyütmüş geleni gideni. Kiminin adı Hititli, kiminin Urartulu, Pontuslu, Bizanslı, Selçuklu, Osmanlı olmuş.

Mutfağımız, paylaşımcı, coğrafya odaklı, yerel ürünlerle zenginleşmiş, bilgiyle işlenmiş olağanüstü bir kültür hazinesine dönüşmüş. Farklı coğrafyalara, kültürlere karşın sınırları ortadan kaldıran mutfakların kardeşliği Ayfer Yavi ve Raife Polat'ın kaleme aldığı, "Anadolu'nun Tadı Tuzu Kardeş Mutfaklar" kitabında anılarla, tariflerle bir araya gelmiş…
Kitabın "Güne Başlarken" bölümünde Girit peksimetinden pilavunaya, bliniden (Rus krepi) sürke; "Gün Boyu"nda kalçunya böreğinden tükenmeze; "Gün Ortası"nda bigostan (kapuska) lobyo phaliye (barbunyalı karalahana); "Hafif Bir Akşam"da borş çorbasından ayvalı lahana sarmasına; "Zengin Bir Akşam"da dalak dolmasından Özbek pilavına; "Tatlı Kaçamaklar"da kaymaçinadan enginar macununa onlarca tarif yer alıyor.

"Söz uçar yazı kalır" fikrine ve somut olmayan kültürel mirasımızı koruma çabasına yönelik bu çalışmaya onlarca kişi de verdikleri tarifl erle, anılarla, fotoğrafl arla katılmış…

ANADOLU'NUN TADI TUZU KARDEŞ MUTFAKLAR, Ayfer Yavi / Raife Polat, Oğlak Yayınları, 248 s.