60 yılda o ülkeden bu ülkeye
"Dövizin olmadığı, dışarıya seyahat için pasaport kısıtlamalarının bulunduğu dönemde kamu çalışanları için yurtdışı kısa ve uzun süreli görevler, değişik ülkeleri görme bakımından önemli fırsattı."
Güngör Uras, yarım asırdır basın dünyasında yazılarıyla yer alıyor, halen gazeteniz Dünya'da ve Milliyet gazetelerinde köşe yazılarına devam ediyor… Uras, yıllardır bilgi ve deneyimlerini kamuoyuyla paylaşan bir iktisatçı...
En önemli özelliği kendisini okuyan kitlenin, ekonomik konuları rahatlıkla anlamasını sağlayan örneklerle ifade etmesi. "Ayşe Teyze" söylemi Türk ekonomisi literatürüne Uras sayesinde girdi.
DPT yayınları ve diğer yayınevlerinden çıkmış 30'un üzerinde yayını bulunan Güngör Uras'ın yeni kitabı, "O Ülkeden – Bu Ülkeye Geze Geze" adını taşıyor. Tarihçi Kitabevi'nden çıkan kitabı için Uras şöyle diyor:
"Eskilerde ‘Yediğin içtiğin senin olsun, gezip gördüklerini anlat' derlerdi… Çünkü insanlar doğdukları, yaşadıkları yörenin dışına kolay kolay çıkamazlardı. Hele hele yurt dışına çıkmak çok zordu.
Günümüzde halkımızın gitmediği, gezmediği ülke yok.
Son 60 yılda çok şey değişti.
1950'lerde Türkiye'nin dövizi yoktu. Ulaşım imkânları kısıtlıydı. Pasaport almak, döviz izni almak çok zordu. Türkiye'den yurt dışına çıkış yolu ya demiryolu ya da denizyolu idi. Yurt dışına çıkış, 1980'lerden sonra kolaylaştı.
Günümüzde, imkânı olan kolaylıkla döviz bulabiliyor, pasaport alabiliyor. Tek sorun, vize kısıtlaması…
Havayolu, denizyolu ile dünyanın her köşesine, her ülkeye ulaşılabiliyor.
Dövizin olmadığı, dışarıya seyahat için pasaport kısıtlamalarının bulunduğu dönemde kamu çalışanları için yurtdışı kısa ve uzun süreli görevler, değişik ülkeleri görme bakımından önemli fırsattı.
Geçen 60 yıl boyunca gezdiğim gördüğüm ülkelerle ilgili izlenimlerimin, okuyucuların ilgisini çekeceğini umduğum bölümlerini bu kitapta topladım."
O ÜLKEDEN – BU ÜLKEYE GEZE GEZE, Güngör Uras, Tarihçi Kitabevi