CHP tepkili: Yargı siyasallaşıyor
Kılıçdaroğlu, "Siyasallaşan yargı toplumun vicdanını kanatmıştır." dedi. Bahçeli ise yetkisini aşan siyasi bir karar verdiğini belirtti.
ANKARA- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikli paketine ilişkin kararıyla ilgili, "Yargı siyasallaşıyor. Verilen karar Anayasa Mahkemesi'nin geçmişte vermiş olduğu kararların bir izdüşümüdür" dedi.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KISMEN İPTAL
Kılıçdaroğlu, partisinin il ve belediye başkanları ve il yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendirdi.
Anayasa Mahkemesi geçmişteki içtihatlarına bağlı kalarak bir karar vermiştir. İkinci önemli nokta, karar pek çok çevrede doğal olarak tartışılmıştır, tartışılmaya da devam edecektir. Biz Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının bağlayıcılığına inanan bir siyasal partiyiz. Ve bu tartışmaların da demokrasi kültürümüze, hukuk kültürümüze önemli katkılar yaptığına inanan bir siyasal partiyiz. Tarihe baktığımızda siyasallaşan yargının topluma ağır bedeller ödettiğini biliyoruz.
Yeni anayasa yapma sözü verdi
Kılıçdaroğlu, 12 Eylül'de 12 Eylül değişikliklerinin bir uzantısı olarak gördüğümüz bu Anayasa değişikliklerine 'hayır' diyeceğiz" dedi.
Topluma karşı sorumluluk hisseden herkesi referandumda "hayır" demeye çağıran Kılıçdaroğlu, "Halk arasında dendiği gibi hayırda hayır vardır" diye konuştu.
12 Eylül Anayasası'nın eksikliklerini ve Türkiye'nin daha çağdaş ve güçlü bir anayasaya ihtiyacı olduğunu bildiklerini belirten Kılıçdaroğlu, onun için yeni parlamentoda, CHP iktidarında daha çağdaş daha uygar, toplumun geleceğe güvenle bakabildiği yeni bir anayasa yapma sözünü verdi.
Siyasallaşan yargı toplumun vicdanını kanatmıştır. Bir dönem alkışlanan mahkeme kararlarının bir süre sonra toplum vicdanınında yanlışlığı ortaya çıkmıştır. O nedenle 'demokrasiyi getirelim, güçler ayrılığı ilkesini getirelim' derken yargının siyasallaşmamasına özen gösteren bir siyasal partiyiz."
Bahçeli: Siyasi karar
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Anayasa Mahkemesinin Anayasa'da belirlenen çerçevenin dışına çıkarak anayasa değişikliklerinin özüne ve esasına girdiğini, yetkisini aşan siyasi bir karar verdiğini'' savundu.
Bahçeli, ''Anayasa Mahkemesinin hukuken şaibeli son kararının, referandum sürecini sekteye uğratmayarak tarihi hesaplaşmayı etkilememesi hayırlı olmuştur'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''gizli niyet ve emellerinin'' olduğunu ileri süren Bahçeli, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
Anayasa Mahkemesinin hukuken şaibeli son kararının, referandum sürecini sekteye uğratmayarak bu tarihi hesaplaşmayı etkilememesi bu bakımdan hayırlı olmuştur.''
Bahçeli, açıklamasında, ''Çok maskeli siyaset yapan Başbakan Erdoğan, bu durumda sahte mağduriyet rolü oynamayacak, mazlum maskesi takarak milli iradeyi bir kere daha dolandıramayacaktır'' görüşünü savunan Bahçeli, ''12 Eylül 1980 askeri darbesinden otuz yıl sonra 12 Eylül 2010'da Başbakan'ın gizli emelleri ve hesaplarına dayalı siyasi darbe teşebbüsü milli irade duvarına çarpacaktır.
AB: Paketin olumlu adım olduğuna inancımız sürüyor
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Anayasa Mahkemesinin kısmi iptal kararına rağmen Türkiye'nin AB katılım müzakereleri açısından anayasa değişikliği paketine desteğini bildirdi.
AB Komisyonu sözcülerinden Ferran Tarradellas Espuny, Anayasa Mahkemesinin dünkü kararını not aldıklarını ve özellikle gerekçeli kararın yayımlanmasının ardından konuyu daha ayrıntılı analiz edeceklerini bildirdi.
Kararla ilgili ilk değerlendirmelerinde, anayasa değişikliği paketinde "Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ya üye seçim yöntemi gibi sınırlı unsurların iptal edildiği" sonucuna vardıklarını kaydeden Tarradellas Espuny, "Anayasa değişikliği paketinin olumlu adım olduğu inancımızı, Anayasa Mahkemesinin kararının ardından da korumaya devam ediyoruz" dedi.
Özbek: Hükümet timsah göz yaşları döküyor
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa Mahkemesinin Anayasa değişikliği paketine ilişkin kısmi iptal kararı ile ilgili "Kişisel düşüncemdir, iptal ediliyormuş gibi izlenim vererek iptal edilmemiş gibi bir karar ortaya çıkmıştır. Bu sebeple de (yazık oldu) diyorum" dedi.
Özbek, bir başka soru üzerine de "(Timsah gözyaşları) diye bir kavram var biliyorsunuz, ben onu izledim akşam. Hükümet kanadının saygıdeğer mensuplarının yüzleri gülüyordu. Gözlerinin içleri gülüyordu, farkında olmuş olmanız lazım" dedi.
Şahin: Bu yetki gasbı parlamentonun itibarını zedeleyecek
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesinin, Anayasa değişikliğiyle ilgili kararı konusunda, "Anayasa Mahkemesinin bu yetki gasbı, siyaset kurumunun ve parlamentonun itibarını zedeleyecek ve demokraside zafiyet sorunu yaratacaktır. Durum onu göstermektedir ki, esastan inceleme yasağını Anayasa Mahkemesinin çiğneyemeyeceği yeni bir modelin veya Anayasa değişikliğinin zamanı gelmiştir" dedi.
Kılıç: Referandum, erken seçim gerektirmeyecek
AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, anayasa değişikliğine ilişkin referandumun beraberinde erken seçimi getirmeyeceğini belirterek, "Ne Anayasa Mahkemesinin kararı ne referandum süreci, iktidarı seçim tarihini gözden geçirmeye mecbur bırakacaktır" dedi.
Çiçek: Fevkalade olumlu bir karar
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği paketine ilişkin kısmi iptal kararını 'fevkalade olumlu bulduğunu" belirtti.
Anayasa değişikliğinin en iyi halinin TBMM'den çıkardıkları şekilde olduğunu ifade eden Çiçek, "Kararı fevkalade olumlu buluyorum. Anayasa değişikliği paketi bu haliyle de çok iyi" dedi.
CHP'li Kart: Eyyamcı bir karar
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişiklik paketi ile ilgili kararını "hukuki olmayan, bürokratik ve eyyamcı bir karar olarak" niteleyen Kart, "Anayasa Mahkemesinin tarafları tatmin etmeye yönelik bürokratik bir tavır içinde hareket ettiğini" öne sürdü.
Verilen kararla Anayasa Mahkemesine seçilecek 12, HSYK'ya seçilecek 6 üyenin seçim yöntemi konusunda "belirsizlikler oluştuğunu" savunan Kart, "Konuya ilişkin düzenlemenin yer aldığı iki madde ve bağlı maddelerin metin dışına çıkarılarak referanduma gidilmesi gerekir. Bunu yapacak olan da YSK'dır. YSK, kararı gözönüne alarak referanduma gidecek metni belirleyecektir" diye konuştu.