TÜM YAZILARI
İstanbul’da 63 yeni izaha davet komisyonu oluşturuluyor
Bizim şahsi gözlemimiz, aynı anda çok sayıda mükellefe gönderilen yazılara gelen kapsamlı cevaplar yeterince titizlikle incelenemedi. Bizim gözlemimiz bu nedenle de bu müesseseden beklenen, gereksiz incelemeleri eleme işlevi yerine gelemedi.
Ortakların kendi şirketlerine, holding veya grup şirketlerin birbirine (dövizle) borç vermesi suç mu
Konu ilk önce, "Ortakların, grup/holding şirketlerin birbirine veya ortağı oldukları şirkete borç vermesi tefecilik midir?" tartışması ile başladı; 2018 yılında dövizle sözleşmelerin sınırlandırılmasına yönelik düzenleme ile farklı bir boyut kazandı. İlk etapta döviz kredileri de dövizle sözleşme yasağı kapsamında görüldü.
Yurt dışından satın alınan yazılımların vergilenme durumu
Değerli okurlar, yurt dışından satın alınan bilgisayar programları konusunda uygulamada kafaların yine karıştığını müşahede etmekteyiz. Bu konuda oluşan kafa karışıklığının birkaç noktada toplandığı anlaşılmaktadır.
İftar yemekleri vergi matrahından indirilir mi?
Başlığı Ramazan münasebetiyle iftarla ilişkilendirerek attım, ancak aşağıda başlıklar halinde paylaştığım konularda uygulamada sorunlar yaşanabildiğini farklı uygulama ve eleştiriler yapıldığını görmekteyiz.
Yurt dışında şirket kurma kararı nasıl alınmalı?
Yurt dışında yatırım yapan şirket veya şahıs sayısı hızla artıyor. Büyük gruplar bu tür kararları alırken ince eleyip sık dokurken, diğer şirketlerde aynı özeni hissetmiyoruz.
Şirkette birikmiş kârların ortaklara aktarılma yolları
Yapacağımız özet olabildiğince kanuni referanslara-teknik detaylara girilmeden, yönetici özeti yaklaşımı ile hazırlanmıştır.
Vergide komando yemini: “VDK mahkemede kaybetmez”
Vergi Denetim Kurulu yeni dönem vizyonu olarak, “VDK mensuplarınca düzenlenen raporlar mahkemede kaybetmez” ilkesini gerçekleştirmek adına yeni bir uygulama başlattı.
İş dünyasının Siyam ikizleri: Mali müşavir + avukat
Değerli okurlar,10 Şubat’ta Kastamonu Barosu’nda kıymetli meslektaşlarıma da ifade ettiğim görüşlerimi paylaşayım. 28 Ağustos ve 4 Eylül 2023’de yayınlanan yazılarımı da okumanızı tavsiye ediyorum.
İhracatçılar götürü gider hakkı için yine dava açmak zorunda kalacak
İhracatta götürü gider uygulaması şeklinde ifade edilen düzenleme,28 Aralık 2023 tarih ve 32413 sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanan 7491 sayılı Kanunun 9. Maddesi ile, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere yürürlükten kaldırıldı.
Yeniden değerleme yapanların enflasyon düzeltmesi yapmalarında sorun
Değerli okurlar, bildiğiniz üzere, 2021’de enflasyon düzeltmesi şartları oluşmuş ancak kanuni bir düzenleme ile 2021 ve 2022 için uygulama ertelenmişti.
Finansman gider kısıtlaması bu sene de dava konusu yapılacak mı?
Finansman gider kısıtlaması düzenlemesi Cumhurbaşkanlığı kararının 4.2.2021 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanması ile uygulanmaya başlamış ,bu konudaki genel tebliğ de 25.5.2021 tarihinde yayınlanmıştı.
2021 için dava açmamış olanlar da enflasyon düzeltmesi yapabilecek mi?
Geçen hafta hukukçular olarak çok mutluyduk. Her yeni durum değişikliği bize bolca konuşma-yazma imkânı veriyor.
Aynı gruptaki şirketlerden alınan hizmetlerde sadece fatura yetmez
incelemeler üzerinde durmaya başlamış, incelemeler sırasında, inceleme elemanlarının yaptığı testler ve beklediği açıklamalardan bahsetmiştim.
Grup şirketleri hizmetlerinde stopaj veya faturanın reddi ihtimali
Grup şirketleri, ihtiyaç duyduğu bir kısım hizmetleri grubun holding veya bir başka grup şirketinden alabilmektedir.
Kâr dağıtımında hangi tutarlar esas alınacak?
Değerli okurlar, bu konuda çok sayıda soru gelince üzerinde durmak iktiza etti. Konuyu daha açık ifade etmek gerekirse, “Kâr dağıtırken enflasyon düzeltmesine tabi tutmadan önceki mi yoksa sonraki tutarların mı dikkate alınacağı; zarar varken düzeltme sonrası kâra dönmüşse veya kâr varken düzeltme sonrası zarara dönmüşse ne olacağı” sıkça soruluyor.