TÜM YAZILARI
Sıkılaştırma adımları şirketleri ve borsa yatırımcısını yormaya başladı…
Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle ekonomide normlara dönüş süreci başlamış oldu.
Yabancı yatırımcı Kapıkule Sınır Kapısından giriş yaptı
Borsa İstanbul’da 8 bin puan civarında yaşanan savaş sürüyor. Bu süreçte yabancı finans kuruluşlarından Türkiye'ye ilişkin olumlu değerlendirmeler art arda gelmeye devam ederken yabancı yatırımcılar da hem tahvil hem de hisse senedi piyasasında alımlarını artırmaya başladı.
Merkez vites düşürebilir…
Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle ekonomide normlara dönüş süreci başlamış oldu.
Bilançolar mevcut ekonomik konjonktürü yansıtmaya başladı
İsrail-Filistin gerginliğine ilişkin endişeler varlığını korurken, ilk etkiyi atlatan piyasalarda toparlanma çabası öne çıkmış durumda.
Piyasa ‘Barış’ veya ‘Ateşkes’’i bekliyor
Gündemin ana başlığı olan İsrail-Filistin savaşında gerilimin hat safhada olduğu bir haftayı geride bıraktık. İsrail’in Gazze’de hastaneyi hedef almasıyla gerilimin şiddeti artarken, gelişmeler uluslararası alanda tepkilerin oldukça büyümesine neden oldu.
Borsada bilanço dönemine damga vuracak 6 sektör
Borsa İstanbul’da İsrail-Filistin gerginliği ile başlayan negatif seyir sürerken, 3. çeyrek bilançolarının borsaya destek olup olmayacağı merak konusu. Bilançolarda havacılık, otomotiv, çimento, gıda-içecek, perakende ve enerji sektörlerinde güçlü bilançolar bekleniyor.
Ekonomide normlara dönüş yabancıda karşılık buluyor
IMF ekonomik görünüm raporunu yayınladı ve Türkiye ekonomisine dair büyüme tahminleri yükseltti. Temmuz ayındaki tahminlerde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3 ve gelecek yıl yüzde 2,8 büyüyeceği öngörülmüştü.
Borsanın ilk tepkisi negatif olacaktır
Kısa vadede zaten zayıf olan küresel risk iştahı nedeniyle hem içeride hem dışarıda ilk etkisi negatif olacaktır. Ama özellikle içeride çok uzun soluklu negatif bir etki beklemem.
Borsaya yabancı ilgisi artıyor mu?
Eylül ayında enflasyon piyasa beklentilerine yakın gerçekleşirken TÜFE aylık bazda %4,75 artış kaydederek yıllık enflasyonu %61,5 seviyesine taşıdı.
Faizler borsaya rakip olacak mı?
Tüm dünya merkez bankaları son 1,5 yıldır enflasyonla ciddi bir mücadele içerisinde sıkı para politikalarına geçiş yapmış ve faiz artırım döngülerinin sonuna yaklaşmışken, içeride ise Mayıs seçimleri sonrasında yeni ekonomi yönetimi ve yeni ekonomi politikalarıyla ülke olarak bu mücadelenin henüz başındayız demek mümkün.
Borsa’da yükselişe kısa bir mola
Seçim öncesi dönemde endeks 4 bin 300’lerden tepki ararken artık satış değil alım için fırsat kollamamız gerektiğini belirtmiş ve Model Portföydeki hisse ağırlığımızı hemen seçimin ertesi günü artırmıştık.
OVP sonrası yabancı ilgisi artmaya devam ediyor…
Ekonominin üç yıllık yol haritasını sunan OVP açıklandı. 2024- 2026 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedeflerin açıklanmasıyla 2023 yılı büyüme beklentisi yüzde 4,4’e çekilerek bir önceki OVP dönemine göre düşürülürken enflasyon tahmini yüzde 65 olarak güncellendi.
Ağustos ayında dinlenen endeks eylüle sıcak başladı…
Bist-100 Endeksi, Ağustos ayının büyük bölümünde 7400-7900 bandında yaşanan konsolidasyonun ardından ay sonunda bir üst banda geçmeyi başarırken Eylül ayına da pozitif bölgede kalarak başladı.
Örtülü faiz artırımıyla Liralaştırma çabalarına devam…
Bu Pazar sabahına da yine TCMB tarafından açıklanan yeni tebliğ ve düzenlemelerle uyandık. Seçim sonrasında görevi devralan yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesinin ardından politikalarda başlayan “normalleşme ve sadeleşme” olarak adlandırılan süreç alınan karar ve açıklanan tebliğlerle devam ediyor.
BIST 100 için mola vakti
Seçimin sonuçlanmasıyla beraber, yaklaşık 2,5 aylık süreçte BIST-100 endeksi %70 civarı getiri ile seçim öncesindeki %16,85 düşüşten, yılbaşındna bu yana pozitif tarafta %40 getirilere kadar uzandı.