Volkan DÜKKANCIK

Yatırım Dünyası volkan.dukkancik@dunya.com
TÜM YAZILARI
Borsa’da yükselişe kısa bir mola Seçim öncesi dönemde endeks 4 bin 300’lerden tepki ararken artık satış değil alım için fırsat kollamamız gerektiğini belirtmiş ve Model Portföydeki hisse ağırlığımızı hemen seçimin ertesi günü artırmıştık.
OVP sonrası yabancı ilgisi artmaya devam ediyor… Ekonominin üç yıllık yol haritasını sunan OVP açıklandı. 2024- 2026 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedeflerin açıklanmasıyla 2023 yılı büyüme beklentisi yüzde 4,4’e çekilerek bir önceki OVP dönemine göre düşürülürken enflasyon tahmini yüzde 65 olarak güncellendi. Ağustos ayında dinlenen endeks eylüle sıcak başladı… Bist-100 Endeksi, Ağustos ayının büyük bölümünde 7400-7900 bandında yaşanan konsolidasyonun ardından ay sonunda bir üst banda geçmeyi başarırken Eylül ayına da pozitif bölgede kalarak başladı.
Örtülü faiz artırımıyla Liralaştırma çabalarına devam… Bu Pazar sabahına da yine TCMB tarafından açıklanan yeni tebliğ ve düzenlemelerle uyandık. Seçim sonrasında görevi devralan yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesinin ardından politikalarda başlayan “normalleşme ve sadeleşme” olarak adlandırılan süreç alınan karar ve açıklanan tebliğlerle devam ediyor. BIST 100 için mola vakti Seçimin sonuçlanmasıyla beraber, yaklaşık 2,5 aylık süreçte BIST-100 endeksi %70 civarı getiri ile seçim öncesindeki %16,85 düşüşten, yılbaşındna bu yana pozitif tarafta %40 getirilere kadar uzandı. Borsada ralli tamam mı devam mı… Yukarıda verilen tabloda açıkça görüldüğü üzere seçim atmosferinin başlaması ile yılbaşından 1. ve 2. tur seçimlerine kadar olan süreçte korkuların yüksek öngörülebilirliğin düşük olmasıyla baskılı bir süreç yaşandı. Korkuların doruk noktaya ulaştığı süreç ise 1. turdan 2. tura kadar geçen süreç oldu. İkinci çeyrek bilanço sonuçları son ekonomik tabloyu ortaya koyacak 2023 yılı 6 aylık faaliyet döneminin tamamlanmış olması ile şirketler 2. çeyrek finansal raporların yayınlanmaya başladı. Alınan ilk bilançolar 21 Temmuz’da ARCLK ve 24 Temmuz’da YKBNK oldu. Daha dengeli bir yükseliş alabilir 2022 yılını %200 üzerinde rekor bir artışla kapatan BIST 100 endeksinde, gündem açısından oldukça yoğun geçen 2023 yılının ilk 6 ayı oldukça volatil geçti. Haftaya TCMB damgasını vuracak Ekonomi yönetiminin şekillenmesinin ardından gözler atılacak adımlara çevrilmiş durumda. Mehmet Şimşek’in geçen hafta bankalar ile bir araya gelmesinin ardından bu hafta tüm dikkatler TCMB’nin 22 Haziran tarihinde alacağı faiz kararında olacak. BIST-100 endeksi atılacak adımları bekliyor Seçim sürecinin tamamlanmasının ardından Model Portföy’deki hisse ağırlığımızı %50’den %65’e çıkarmış idik. Rota yeniden oluşturuluyor… Geçen hafta, tamamlanan seçim süreci sonucunda, yasama ve yürütme erklerinin aynı elde toplanması ve yeni ekonomi yönetimiyle birlikte politikaların da değişeceği beklentisi borsada bir rahatlama rallisini beraberinde getirdi. Gözler yeni ekonomi yönetiminde Fiyatlara girmeye başladı Piyasalar yeni döneme hazırlanıyor Gündem dışarıda Fed, içeride seçim