Volkan DEMİRKUŞAK

Emniyet Şeridi volkan.demirkusak@dunya.com
TÜM YAZILARI
Gelecekten gelen BMW BMW, elektrikli otomobilleri için şablon görevini görecek Vision Neue Klasse konseptini görücüye çıkardı. Bu araç, firmanın önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkaracağı elektrikli otomobilleri için bir ön tasarım gösterimi konumunda bulunuyor. Model fosil yakıt kullanmayan üretimiyle dikkat çekiyor.
Otomobil saat ilişkisi Bu hafta öyle ilginç bültenler geldi ki detaylı olarak yazmayı planladığım bir konuya temas etmeden geçmek istemedim. Rolls-Royce iki özel otomobilinde bir birinden özel saat markalarıyla çalışıyor. Birinde Vacheron Constantin diğerinde ise Audemars Piguet. Kullanmadığın otomobilin vergisi Ekonomimiz şahane! Akaryakıt fiyatları 40 TL oldu bile. Vergi desen her gün yenisi, tazesi, günceli ekleniyor.
Yayaya yol mu verilir? Bu hafta her yerde denetime takılan kural bilmez bir taksicinin videosu yer aldı. Sembolik trafik eğitimimiz, kavşak, yaya geçidi ve emniyet şeridi bilmez trafik kültürümüz yüzünden her gün pek çok kaza oluyor. Rüzgar dindi mi? Otomobil alma rüzgarı dindi mi? Hiç sanmıyorum. Nüfus oranı Türkiye’ye yakın olan Almanya ve nispeten daha düşük nüfusa sahip Fransa’daki yıllık otomobil satışı rakamlarına bakınca; Türkiye’de bu sene güç bela milyonu aşması beklenen piyasamızın hala gideceği çok yolun olduğunu görebiliyoruz. Kredi zor, fiyat yüksek, vergiler acımasız, benzin çılgın ama bu da otomobil… Elindekini kullanamamak Son dönemde elektrikli otomobiller pıtrak gibi. Şarj istasyonları kalabalık, tabi şarj istasyonunu park noktası sanıp arabasını park eden zihni sinirlerden bahsetmiyorum. Porsche’nin ürettiği Mercedes’i kullandım Bahsettiğim biriktirme koleksiyonerlik anlamındaki. Bu hafta Viyana’da gittiğim E Serisi lansmanında o kadar büyük keyif aldım ki biraz sizlerle bunu paylaşayım istedim. Acı reçetenin ipuçları Evet ödediğiniz vergiden bir tane daha ödemekten bahsediyorum. Yıllık taşıt vergisi MTV’nin üstüne KDV’deki zam da otomotiv sektörünün cumasını karaya çaldı. Tüm bayiler, son dakika KDV’siz fatura kesebilmek için canla başla çalıştı, müşteriler son dakika paraları yatırmak için koşturdu. Bir nezaket, bir cehalet Öncelikle herkesin geçmiş bayramını kutlarım, umarım mutlu, huzurlu güzel bayramlarımız olur tekrar. Bayram biraz umut, biraz nostalji, biraz aile, biraz tatil demek bizim için. Otomobil satışlarının gazı kaçıyor mu? Sigara sensörleri geliyor Geçtiğimiz hafta köşemi takip edenler, yaşadığım saatlik araç kiralama sorununu okumuşlardır. Merak edenler DÜNYA Gazetesi web sayfasından da okuyabilirler. Özeti şuydu, park sorunu ve araçlarda sigara içilmesi. Saatlik kiralama kaosu İstanbul taksilerinin durumu, artık Avrupa basınına yansımış durumda. Bizim çektiğimiz çile yetmiyormuş gibi bir de alay konusu oluyoruz. Talihsizlik o ki haftasonu akşam vakti Anadolu Yakası’ndan Arnavutköy’e gitmem gerekti. Yer gök araba Evet durmadan otomobil alıyoruz. Yukarı yönü değişmeyen döviz, dü­şük faiz denemesi, yüksek kredi­ler, parasının değerini korumaya çalışana, elindeki maldan para kazanmaya çalışana otomobil alma heyecanı olarak dönüyor. Bir üniversiteliye otomobil almak Otomotivci gözünden seçim