Volkan DEMİRKUŞAK

Emniyet Şeridi volkan.demirkusak@dunya.com
TÜM YAZILARI
Sene sonu özeti O kadar dolu geçti ki 2023.  Pandemi sonrası sarsılan sektör, ekonomik bozulmanın etkisiyle yükselen döviz, otomobilin tekrar yatırım aracına dönüşmesi, şapkadan tavşan çıkartmaya yönelik 6 ay 6000 km limitleri, boya koruma satmadan otomobil teslim etmeyen bayiler, otomobil saklayanlar, otomobil getiremeyenler, otomobili getirip online satışa başlayıp hacklenenler, Rolex bile iletişim yaparken ile
Bir gurur markası Pilotcar Uzun süredir işlerini yakından takip ettiğim markalardan biri Pilotcar. Geçtiğimiz günlerde sevgili dostum Türkiye’nin en önemli refitçilerinin başında gelen Kerem Başer’i tersanesinde ziyaret ederken Başer, beni bir elektrikli araçla kapıdan aldı. Yollar, yollarımız, çukurlarımız... Bu hafta gerçekten çok keyifli geçti. Uzun süredir kullanmayı merak ettiğim bir otomobil olan AMG C 43 ile tanıştım. 2.0 litrelik makineden bu kadar güç bu kadar tork çıkartmak üstüne de enfes bir ses… İnesim gelmedi otomobilden.
Bir yılda pil ne kadar ölür? Geçtiğimiz haftalarda yine bu köşede okuduğunuz, Dubai’deki Porsche festivalinin detaylarını konuşmak biraz da seyahat notlarından Porsche ekibiyle paylaşmak üzere Porsche Türkiye Pazarlama Direktörü Bulut Ejder ile bir kahve içtik. Tesla reklamı ve düşündürdükleri Tesla sevenlerin ‘teknoloji tutkunu’, kalan otomobil markalarını sevenlerin ‘eski kafalı olarak’ yorumlandığı bir ortama doğru ilerlediğimizi düşünüyorum. Çinliler teknolojiyle özdeşleşiyor Bu sayfada detaylarını okuyabileceğiniz OSD Başkanı Cengiz Eroldu’nun sözlerinden not ettim. Ucuz saat, otomobil, şemsiye üreten bir ülkenin planlamayla yüksek teknoloji üreten bir güç haline gelmesine şahidiz. Beyaz, eşyadan, otomotive Çinlilerin algısı yükseliyor. 4 araçtan sadece birinin kaskosu var Otomobil fiyatları uçtukça uçuyor. Vergiler, vergi üstü KDV alanlar, dövizi uçuran yöneticiler fiyatların uçmasına sebep olanlar, bir sarı siteye, bir satıcılara bir, fırsatçılara kızıyor, yeni kanunlar yaratıyor. İndirimler başladı Geçen hafta kampanya döneminin başladığını markaların ciddi oranda indirimler yapacağını söylemiştim. Otomotivde kampanya dönemi yeniden başladı Esnafımızın temel düsturdur: “Müşteri velinimetimizdir”. Son dönemde bazı sektörlerde bu düstur rafa kaldırılmıştı. “Ne de olsa satıyoruz”, “sıra var”, “onu alırsanız kasko şart”, “kasko yaptırmazsanız boya koruma mecburi” dönemleri de artık noktalanıyor. Belediyelerin şarj işine el atması şart Son dönemde otomotiv sektöründeki tempo gerçekten çok yoğun. Birbiri ardına tanıtılan modeller, lansmanlar, elektrikliler, şarj edilebilir hibritler. Durmak yok. Türkiye yönetici fabrikası oldu Otomotiv sektörü de tıpkı ülkemiz gibi…İnsanı çelik gibi sinir sistemine sahip, geleceği karayı dürbünle arayan gemici gibi ve kılı kırk yararak yola devam eden başarılı yöneticiler yetiştiriyor, yetiştirmeye de devam edecek. Gelecekten gelen BMW BMW, elektrikli otomobilleri için şablon görevini görecek Vision Neue Klasse konseptini görücüye çıkardı. Bu araç, firmanın önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkaracağı elektrikli otomobilleri için bir ön tasarım gösterimi konumunda bulunuyor. Model fosil yakıt kullanmayan üretimiyle dikkat çekiyor. Otomobil saat ilişkisi Bu hafta öyle ilginç bültenler geldi ki detaylı olarak yazmayı planladığım bir konuya temas etmeden geçmek istemedim. Rolls-Royce iki özel otomobilinde bir birinden özel saat markalarıyla çalışıyor. Birinde Vacheron Constantin diğerinde ise Audemars Piguet. Kullanmadığın otomobilin vergisi Ekonomimiz şahane! Akaryakıt fiyatları 40 TL oldu bile. Vergi desen her gün yenisi, tazesi, günceli ekleniyor. Yayaya yol mu verilir? Bu hafta her yerde denetime takılan kural bilmez bir taksicinin videosu yer aldı. Sembolik trafik eğitimimiz, kavşak, yaya geçidi ve emniyet şeridi bilmez trafik kültürümüz yüzünden her gün pek çok kaza oluyor.