TÜM YAZILARI
BIST yabancı beklentisini fiyatlıyor
Küresel piyasaların odağında yer alan ve geçen hafta çarşamba günü sona eren Fed toplantısında piyasadaki genel beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarında bir değişime gidilmedi.
Endeksteki düzeltme ne zaman son bulur?
Geçtiğimiz hafta bankalar öncülüğünde başlayan ve Cuma günü coronavirus varyantı haberi ile derinleşen satışlar bu haftaya da taşındı.
Fitch sonrası piyasalar
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Cuma günü yaptığı açıklama ile Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl aranın ardından “Negatif ”- ten “Durağan”a çekti.
Beklentiler endeksi yukarı taşımaya devam ediyor
Piyasalarımız eylül ayına da güçlü bir başlangıç yaptı. Ayın ilk günü psikolojik 8.000 puan direncini aşan BIST 100 endeksi dün de yükselişini devam ettirerek 8.200 puanın üzerini test etti.
Artan mevduat faizleri Borsada baskı oluşturabilir
ABD ekonomisine ilişkin yumuşak iniş senaryoları gücünü korumaya devam ederken, ekonominin belirli alanlarındaki zayıflama ve Fed’in faiz artışlarının gecikmeli etkileri ile kredi koşullarındaki sıkılaşmanın talep üzerindeki etkisi izlenmeye devam ediliyor.
ABD 10 yıllıkları bir kez daha %4,20’yi test ediyor
Küresel ölçüde oynaklık devam ederken Borsa İstanbul pozitif ayrışmasını devam ettiriyor. Geçen haftanın ikinci yarısında ABD’de açıklanan TÜFE aylık bazda %0,2 oranında artış kaydetti ve yıllık TÜFE %3,0’dan %3,2 seviyesine yükseldi.
Fitch’in not kararının yansımaları
Geçtiğimiz hafta Çarşamba uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bütçe sorunlarını gerekçe göstererek ABD'nin uzun vadeli kredi notunu AAA seviyesinden bir alt kademe olan AA+ seviyesine düşürürken not görünümünü negatif izlemeden durağana çevirdi.
Haftanın öne çıkan başlığı enflasyon
Bu hafta piyasaların gündemi sakin, içeride Perşembe günü açıklanacak enflasyon rakamları en önemli başlık iken, dışarıda aynı gün İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararı takip edilecek.
Faiz kararı sonrası piyasalar
TCMB geçtiğimiz hafta politika faizini %15,0’dan %17,5'e yükseltti. Beklenti ise faizlerin %20 seviyesine çıkması yönünde idi.
Faize dair beklentiler
Geçen hafta ABD’de beklentilerden daha iyi gelen enflasyon rakamları ve özellikle çekirdek TÜFE’nin %5’in altına gerilemesi Fed’e yönelik sıkılaşma endişelerini yatıştıran gelişmeler oldu.
Kısa vadeli düzeltmeler alım fırsatı
Seçimle birlikte yeni bir dönem, yeni bir hikaye başlayabileceği algısı ve Borsa İstanbul’un artık sürdürülemeyecek kadar iskontolu hale gelmesi haziran ayı itibariyle ilginin bir anda borsaya dönmesine neden olmuştu.
Borsada rekor yürüyüşü devam ediyor
Borsa İstanbul’da bayram öncesi başlayan rekor yürüyüşü, bayramın ardından da devam etti ve BIST 100 Endeksi ilk psikolojik direnç olan 6.000 sınırına dayandı.
Piyasalar Merkez’in mesajlarına kilitlendi
Seçimler geride kaldı, ekonomi yönetimi ana hatları ile netleşti ancak piyasa beklediği mesajları henüz net bir şekilde göremedi. Bu durum son günlerde piyasalardaki negatif fiyatlamanın ana nedeni gibi görünüyor.
Borsada yükseliş sürecek mi?
BIST 100 Endeksi’nde tarihi zirvenin test edilmesinin ardından tamam mı yoksa devam mı sorusu en çok sorulan soru haline geldi. Kısa vadede volatilitenin artması sürpriz olmasa da tarihi zirvenin üzerinde 100 milyar TL’yi aşan hacimli bir gün buranın da kırıldığı konusunda işaret olabilir.
Borsa için geç mi kalındı?
Seçim belirsizliğinin geride kalması ve kabineye yönelik beklentiler Borsa İstanbul’da yaşanan kayıpların büyük bölümünün geri alınmasını sağladı.