Ümit ÖZLALE

umit.ozlale@dunya.com
TÜM YAZILARI
İstikrar programı başarı getirir mi?  Enflasyonla mücadele ve istikrar programları halkın desteğini aldığı sürece daha düşük bir toplumsal maliyetle başarıya ulaşıyor. Bu desteği almak için de dar gelir grubunun hak ettiği sosyal yardımların kesilmeyeceğine, kamu hizmetlerinin kalitesinin düşmeyeceğine inanması gerekiyor.
En düşük emekli maaşı asgari ücrete eşitlenmemeli Kritik görüşme öncesi kalkınma planı analizi  Geçtiğimiz hafta Sayın Erdoğan ve Sayın Özel arasında yapılan görüşmeden anlıyoruz ki, kalkınma planı ve orta vadeli programa bir destek isteniyor. Yıllar yılı kalkınma ekonomisi dersini vermiş bir akademisyen olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, bu planının iki eksiği var.
Sokak hayvanları meselesi…  Bu yeni anayasa tartışmalarına neden mesafeli yaklaşıyorum, biliyor musunuz? Başta mevcut anayasa olmak üzere, kanun ve yönetmelikleri uygulamıyoruz da ondan. Doğru bir dezenflasyon politikası mı izliyoruz? Başlıktaki sorunun cevabı: Hayır, doğru bir dezenflasyon politikası izlemiyoruz. Özetleyeyim. Türkiye gibi enflasyonun çok yüksek olduğu ve beklentilerin yönetilemediği ülkelerde enflasyonla mücadele sadece para politikasının başarısına bırakılamaz. Para verme, akıl ver… Son bir aydır yazdıklarımı iki cümle ile özetlemek gerekirse; enflasyon, işsizlik ve cari açığı aynı anda düşürmenin tek yolu verimlilik artışlarından geçiyor. Yüz yıl önceki bir gazete haberinin düşündürdüğü… İki haftadır Dünya Gazetesi’nde en önemli problemimizin değer yaratamamak olduğunu ve bu problemin yüzlerce yıldır bu toprakların adeta kaderi olduğunu yazıyorum. Geçmişteki hataların zekatı Geçtiğimiz hafta enflasyon, işsizlik ve cari açığı aynı anda düşürmenin tek yolunun verimlilik artışı olduğunu yazmış, kamudaki kurumsal düzenlemelerin ve devlet aklının da verimlilik artışı üzerindeki etkisine dikkat çekmiştim. Enflasyon, işsizlik ve cari açık aynı anda düşer mi? Falih Rıfkı Atay “Çankaya” adlı eserinde 1836 yılında 2. Mahmut’un Osmanlı’nın iktisadi durumunu anlamak için görevlendirdiği Prusyalı subay Molke’nin şu gözlemini aktarır: “Türk, kendi toprağında yetişen bir okka dokunmuş kumaşa 10 okka ham ipliğini verir”. 1 Mayıs: Düzensiz göçle terbiye edilen emek 1 Mayıs’ta Türkiye’de emek ve emekçinin sorunları ile ilgili yazılacak çok şey var. Benim tercihim düzensiz göç politikasının emeği nasıl terbiye ettiği…