Ufuk TARHAN

FÜTÜRİST UFUK futurist@ufuktarhan.com
TÜM YAZILARI
Karbon ticareti İklim değişikliği ve küresel ısınma, insanlığın karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biri. Bunlara sebep olan insan kaynaklı etkileri azaltmanın yolu da sera gazı emisyonlarının azaltılması.
İş mi yok, yetenek mi? İş dünyasının en büyük sorunlarından biri yetenekli çalışanları bulmak ve onları elde tutmak. Öte yandan, iş dünyasının aradığı yeteneklere sahip ya da sahip olmayan çok sayıda insan da iş arayışında. Gelecek için hangisi? Çip mi, buğday mı? Başlıktan anladığınız üzere, bu yazımda Covid pandemisi ile başlayan ve halen süren “küresel buğday ve çip krizlerini” irdeleyelim istedim. Çünkü her ikisi de dünya için vazgeçilmez ve hayati önemde!
Dijital Türkiye 2030 Bu yazımda, iş dünyası ve genel olarak ülkelerin ekonomik refah, gelişmişlik seviyelerinin belirleyici faktörü haline gelen “Dijitalleşme ve Teknolojik Alt Yapı” ile ilgili olarak Türkiye’ye özgü bazı verileri paylaşmak, durum tespiti yapmak istiyorum. Karbon sıfır, etraf yeşil değilse gelecek sıfır! Neden işiniz ‘sıfır karbon’ düzenlemelerini göz ardı edemez?... Uluslararası “Zero Carbon – Sıfır Karbon” düzenlemeleri, yakın gelecekte şirketlere ve ülkelere ticaretin her aşamasında yeni kural ve zorunluluklar getirecek. Mesela bakınız Ticaret Bakanlığı, ‘Yeşil Mutabakat’ sayfası. Aşağıdaki bilgiler aynen oradan alınmıştır. İşler artık bir Türk’e emanet Yapay zeka (AI) yarışında; dev şirketlerden birbiri ardına hamleler gelirken, Türk yöneticilerin bu alandaki deneyimleri de dikkatlerden kaçmıyor. Nuri Çankaya’yı ‘Yapay Zeka Başkan Yardımcısı’ unvanıyla göreve getiren Intel, AI yarışında Türk yöneticilerin deneyimlerinin de pazara derinlik kazandıracağını vurgulamış oldu. Kimler işini kaybedecek? Gelecek 5 yılda kurumsal alanda (beyaz yaka), ofiste çalışanlar arasında kimler öncelikle ve neden dikkatli olmalı? Bankacılığın Geleceği: Tezgâhtan, Buluta… Peki şirketler tam olarak ne yapmalı? Bundan sonra, her sektörde ve her işte, yola devam etmek isteyen tüm şirketler, kurumlar “Dijital Dönüşüm / Transformasyon” gerçekleştirmek ZORUNDA! Her ölçekte ve katmanda “multilateralizm” şart! Multilateralizm, Latince "multi" (çok) ve "later" (yan, taraf) kelimelerinden türetilmiştir. Çok taraflılık, birden fazla ülkenin ortak bir amaç için iş birliği yaptığı bir sistemdir. Çok taraflılık, genellikle uluslararası ilişkilerde kullanılır. Ülkeler arasında barış, güvenlik, ekonomik kalkınma ve diğer ortak çıkarları teşvik etmeye vurgu yapar. İki Önemli Yapay Zekâ Konferansı ve akılda kalanlar… Okul tercihi, evladınızın geleceği ve bütçenizden oluşan şeytan üçgeni hakkında… Yine geldi yılın o kritik “tercih, kazandım-kazanamadım günleri”. Gençler de aileler de tedirgin ve geleceğe, kariyere, hesaba-kitaba (daha çok da endişeli, kaygılı ve tedirgin duygularla) odaklanmış durumdalar. İşin Geleceği ve Kadın İstihdamına dair “net” öneriler… Yetkinlik dönüşümü 5.0 için çalışanlarınıza nasıl yardımcı olabilirsiniz? Gelecek 10 yılı, 2030’ları şekillendirecek 5 Teknoloji McKinsey'e göre, gelecek on yılda, önceki 100 yılın toplamından daha fazla teknolojik ilerleme yaşayacağız. Ve bunda aşağıdaki 5 teknoloji trendi belirleyici olacak.