TÜM YAZILARI
Broism ve iş dünyası
“Broism” veya daha yaygın adıyla “Bro Kültürü”, iş dünyasında giderek yok olması gereken ama aksine her geçen yıl varlığı daha çok hissedilen bir kavram. Bro, İngilizce ‘brother’ yani erkek kardeşin kısaltması.
İş dünyası “ikiz dönüşüme” gebe!
16 Temmuz 2024’te “Dünyanın hamileliği zor geçiyor…” diye yazmıştım. Sebebi anlaşıldı çünkü iş dünyası “İkiz Dönüşüme” gebeymiş. Yani, tıpkı (üstelik tek yumurta) ikiz gebeliklerinin tekil gebeliklere göre daha zorlu ve dikkat gerektiren süreçler olması gibi, “İkiz Dönüşüm” de iş dünyası için aynı anda iki büyük dönüşümü - dijitalleşme ve sürdürülebilirliği - eş zamanlı yönetme zorunluluğunu ifade
2030’a doğru, gelecekle gelenler
Yılın son gününe denk gelen bu yazıda, önümüzdeki beş yıl içinde yapay zeka (YZ) entegrasyonu, karbonsuzlaşma ve veri yönetimi; iş dünyasını dönüştürecek temel unsurlar olarak öne çıkacak. Aşağıda en önemli gelişmeleri listeliyorum. Önceliklerinizi belirlerken dikkate almanızda fayda var:
Bilgi yorgunluğu: Modern çağın çelişki sarmalı
Yapay zekâ fabrikası
Yapay zekânın iş dünyası ve toplumsal süreçlerdeki, ‘Devrim ya da Rönesans 2.0’ diye tanımlayabileceğimiz dönüştürücü gücünü ve uyumlanma gereğini artık hiç kimse tartışmıyor.
Hızla yükselen yıldızlar: Otomasyon şirketleri
Nereye gitsek herkes yapay zekâ hakkında, artık biraz da bıkkınlık verecek kadar ve çoğunlukla da aynı şeyleri tekrar ede ede konuşuyor. Ancak bahsedilenlerin “hayata geçmesini” ve her şeye entegrasyonunu mümkün kılacak “otomasyondan” pek bahseden yok!
Ulaşımda devrim: Çin’in 1.000 km/s Maglev treni
Çin, saatte 1.000 kilometre hıza ulaşabilen ultra yüksek hızlı manyetik kaldırma (maglev) treninin ilk demo testini; stabilite, süspansiyon yüksekliği ve güvenli durma mekanizmaları gibi kritik testleri de geçerek başarıyla tamamladı. Vizyon açıcı bu bilgiyi sizlerle dünyada neler olup bittiğini yakalamanız ve hep beraber ‘kısır gündem bulanıklığı’ sarmalından çıkmamız için paylaşmak is
TÜBİSAD: Ülkemiz KOBİ’lerle büyüyemiyor ve büyüyemeyecek!
TÜBİSAD’ın “Bilişim Sektörünün Geleceği ve Ekosistem Ekonomisi” toplantısında, Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme için KOBİ odaklı ekonomik anlayışı terk etmesi gerektiği somut verilerle ortaya kondu. “KOBİ’lerle büyüyeceğiz” söyleminin, son 30 yılda gerçekleşmediği ve önümüzdeki yıllarda da gerçekleşmeyeceği açıkça ifade edildi. Çözüm önerileri net bir şekilde paylaşıldı.
Online dünya hepimizi FOMO, FUD, FOGI, FOMU sahibi yaptı!
Dijitalleşen dünyada sürekli bağlantıda olmak, bilgi bombardımanına maruz kalmak ve sosyal medyanın yarattığı “mükemmel hayatlar” algısı, yeni korkular doğuruyor. İş dünyasındaki profesyoneller de bu korkulardan nasibini alıyor. İşte online dünyanın bize armağanı (!) yeni nesil korkular:
Trump sonrası olası gelişmeler
ABD Başkanı yalnızca ülkesinde değil, küresel dengelerde de belirleyici bir etkiye sahip. 2030’a kadar neler olabileceğini, farklı katmanlardan bakarak derlediğim bu listede bulabilirsiniz. Kesin olan bir şey var: Trump’la ekonomik, teknolojik ve jeopolitik açıdan büyük değişimlerin yaşanacağı bir döneme giriliyor. Öne çıkacakları şöyle özetleyebiliriz:
Net-Zero ve güneş santrali yolculuğu
Net Zero, işletmelerin 2030’a kadar kotarması gereken sürdürülebilirlik hedeflerinin en önemlilerinden ve gerçekleştirmesi en zor olanlarından biri. Net Zero, üretilen sera gazı emisyonlarının, emisyonları dengeleyen veya gideren önlemlerle sıfıra indirilmesi demek oluyor.
Kardashev Skalası nedir?
İster sevin ister sevmeyin, Elon Musk, bugün dünyada bilim ve teknolojiden devlet başkanlarına, siyasetten ekonomiye, sanattan spora kadar her alanda 7’den 70’e herkesin tanıdığı ve söylediklerine dikkat kesildiği bir ikon.
2025 Trendleri: Güvenli, koruyucu, hızlı, onurlu ve sahici iş
Accenture’ın 2025 Yaşam Trendleri Raporu, iş dünyasının ve liderlerin geleceğe yönelik stratejilerini yeniden gözden geçirmeleri gereken kritik bulgularla dolu.
Sıfır atık sıfır batık!
İhracat dünyasında inovasyon rüzgarları esti! 11. kez düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası - Türkiye Innovation Week 2024 (TIW24), ‘Ezber Bozan: İnsan Odaklı Kültür Modeli’ temasıyla geçen haftanın en dikkat çekici etkinliklerinden biri oldu.
TUSİAD: Dönüşen Rekabette Yıkıcı Güç, Yapay Zekâ
TÜSİAD dördüncü kez Dijital Türkiye – Dönüşen Rekabette Yıkıcı Güç Konferansı düzenledi. Üretken yapay zekâ başta olmak üzere tüm sektörlerde yıkıcı dönüşüm yaratan eğilimler, ülkemiz ve dünya ölçeğinde ele alındı. Geleceğin ekonomisinin teknoloji ve dijitalleşme ile nasıl şekillendiği konuşuldu.