Ufuk KORCAN

PARANIN ROTASI ufuk.korcan@dunya.com
TÜM YAZILARI
Pandemi sonrasında değişen yatırım tercihleri Yurtiçi yerleşiklerin sahip olduğu fi­nansal varlıklar içinde 2020 yılın­dan bu yana payı en fazla artan enstrü­man hisse senedi oldu. Hisse senedinin toplam finansal varlıklar içindeki payı 4.5 yılda 6.88 puan artarak yüzde 14.09’a çıktı. KKM’nin de etkisiyle Döviz He­sapları’nın payı 12.54 puan azalırken TL mevduatın payı 8.18 puan yükseldi.
Piyasalarda ikinci yarı yönü çizecek altı gelişme Hareketli bir ilk yarının ardından piyasalar yılın ikinci yarısına hazırlanıyor. Gri liste kararı, Moody’s’in not kararı, enflasyonun seyri, merkez bankalarının faiz kararları, vergi düzenlemeleri ve jeopolitik gelişmeler önemli gündem maddeleri olacak. Döviz tutanın 6 aylık kaybı: 400 milyar TL Bankalardaki döviz hesapla­rında son aylarda çözülmeye rağmen 165.5 milyar dolar tuta­rında döviz bulunuyor. Kurlarda yılbaşından bu yana yaşanan artış yüzde 9.4. Eğer bu döviz yılbaşın­da TL mevduata geçseydi tasarruf sahipleri geçen sürede 400 milyar TL daha fazla gelir elde edebilirdi.
Borsa İstanbul tatil dönüşlerini seviyor!  Borsa İstanbul, Kurban Bayramı tatiline vergi tartışmalarının gölgesin­de giriyor. BIST 100 En­deksi, 21 Mayıs’tan bu ya­na yüzde 10’a yakın değer kaybederken hisselerde kan kaybı daha fazla oldu. Borsa İstanbul’da yatırımcı isyanda! Borsanın tarihi zirvelerine çıktığı sürece ayak uyduramayan hisseler, endeks düşerken de değer kaybetti. Geçen hafta 541 hissenin 269’u endeksin üzerinde değer kaybederken hisselerin yarısı ise enflasyonun altında performans gösterdi. Hisse ve kriptoda vergi tartışması Hisse senedine yönelik vergi çalışması yapıldığı haberleri piyasalarda bomba etkisi yaptı. Bir habere göre hisse senedinde alım-satım kazancına diğer habere göre ise işlem vergisi üzerinde çalışılıyor. Borsa yükseliyor ama para kazanamıyorum diyene fon BIST 100 Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 40 artsa da endeksteki hisselerin yüzde 62’si bu performansa ayak uyduramadı. Ancak profesyoneller tarafından yönetilen 106 hisse senedi fonunun yüzde 67’si endeks ve üzeri, yüzde 93’ü ise enflasyondan fazla getiri sağladı. Kartlı harcama verisi ile enflasyon arasındaki ilişki Hissedilen enflasyon ile resmi rakamları arasındaki farka yönelik kamuoyundaki tartışmalara bir yenisi eklendi. Son günlerde kartlı harcamaların enflasyon için gösterge olup olamayacağı ortaya atıldı. Kartlı harcamalar enflasyonist ortamda doğal olarak artıyor. Kripto kanun teklifi sonrası gözler FATF Türkiye’nin Kara Paranın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu’nun (FATF) gri listesinden çıkması için kritik öneme sahip kripto varlıklara yönelik kanun teklifi Meclis’e sunuldu. Bu adım sonrasında FATF’nin 28 Haziran’da yapacağı toplantıda Türkiye’yi gri listeden çıkarması bekleniyor. Sektörün dörtte biri Körfezli olacak Yapı Kredi Bankası’nın BAE’li Emirati Bank FAB’a satışıyla ilgili haberlerin ardından Koç Holding, görüşmelerin sürdüğü ancak kamuoyuna yansıyan rakamların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Market sepetini kıstık vergi ödemesi yaptık! Enflasyonun yüzde 14.6’dan yüzde 70’e dayandığı son 3 yıllık süreçte kartla yapılan harcamalarda da makas değişimi oldu. Hayat şartları zorlaşsa da vatandaş borcuna sadık! Kriptolar kritik yol ayrımında! Bitcoin’de halving sonra beklenen yukarı yönlü hareket gerçeklemedi. Ancak 2023 Ekim ayı ortasında başlayan yükseliş trendi korunuyor. Son günlerdeki satış baskısından kurtulmak için Bitcoin’de 64.500-65.500 dolar seviyeleri hacimli geçilmeli. Yüksek faizi gören yatırımcı vadeyi uzattı Borsa İstanbul rekor kırıyor ama çoğu yatırımcı mutsuz Borsa İstanbul tarihinde ilk kez 10 bin puanın üzerine çıkarak rekor seviyeleri gördü. Ancak hisse bazlı durum pek öyle değil. Borsada işlem göre 553 hisse senedinin 296’sı endeksi yakalayamadı.