TÜM YAZILARI
Enflasyon muhasebesi geliyor
20 Eylül 2023 tarihli DÜNYA gazetesindeki köşemde, “Enflasyon muhasebesindeki belirsizlik giderilmeli” başlıklı yazımdan yaklaşık bir ay sonra Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından konunun uygulanmasına yönelik “Enflasyon düzeltmesi tebliğ taslağı” kamuoyunun bilgisine ve görüşüne sunulmuş bulunuyor.
Yönetim kurulu üyesi tüzel kişinin huzur hakkı sorunu
Huzur hakkı: şirket ortakları, şirket müdürleri ve yönetim kurulu üyelerinin kanunen belli sorumluluk ve yükümlülükleri vardır. Bu kişilerin aldıkları görevleri nedeniyle sorumluluk ve yükümlülükleri karşılığı belirlenen ücrete huzur hakkı denir. Şirket ortağı yönetim kurulu üyelerine kâr payı ödemesinin yanı sıra huzur hakkı ödemesi bulunuyor.
Dijital vergi dairesi hizmete açıldı
Dijital Vergi Dairesi; Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından elektronik ortamda sunulan hizmetlerin tek çatı altında birleştirilerek kişilerin tüm uygulamalara kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde erişimi sağlanmış olacak.
İhracat bedellerinin yurda getirilmesinde son durum
Bazı ülkelere yapılan ihracat işlemlerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca yürütülen çalışmalar neticesinde, TCMB genelgesi sık sık güncelleniyor.
İthalatın ihracata üstünlüğü ve cari açık
Türkiye’de cari açık sorununun miladı, “ihracata dayalı sanayileşme politikaları”nın uygulanmaya başladığı 1980 yılına dayandırılsa da özellikle 2000’li yıllardan itibaren ekonomimizin en önemli “kırılgan noktası” olarak sorun olmaya devam ediyor.
Enflasyon muhasebesindeki belirsizlik giderilmeli
31/12/2022 itibariyle kanuni koşulları oluştuğu halde uygulanmayan (ertelene) enflasyon muhasebesi (düzeltmesi) mevcut mevzuatta göre koşullar oluşmazsa bile 31/12/2023 itibariyle uygulanması gerekiyor.
Tamamlayıcı emeklilik sistemi geliyor
2024-2026 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program (OVP) 5 Eylül’de açıklandı. OVP’ye göre kıdem tazminatı sistemi “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” (TES) adı altında yeniden kurulacak.
KKM bitiyor faiz yükseliyor(mu)?
2021 yılında dolarizasyonu azaltmak ve kur ataklarını önlemek için başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından kademeli olarak vazgeçilmesine yönelik ilk adım geçen hafta Merkez Bankası tarafından atıldı. Merkez Bankası bir gün sonra politika faizini 750 baz puan artırıp yüzde 25’e çıkararak tüm ekonomistleri ve beklentileri ters köşe yaptı.
Merkez Bankası KKM hesaplarından kademeli çıkıyor
20 Aralık 2021 yılında dolarizasyonu azaltmak ve kur ataklarını önlemek için başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından kademeli olarak vazgeçilmesine yönelik ilk adım MB tarafından atıldı. Amaç, bankaların TL mevduat faizlerini artırarak KKM’den TL mevduata geçişi hızlandırmak olarak öngörülüyor.
Vergi sistemimize olumlu müdahale sinyalleri verildi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz geçen hafta verdiği demeçte; "Dolaysız vergilerin artırılıp dolaylı vergilerin azalması hem işçi kesiminin hem işveren kesiminin ortak talebidir.
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisi
Dünya ekonomisi son yıllarda yaşanan küresel krizin etkisinden henüz çıkamamışken, 2020 yılında dünyayı etkisi altına alan ekonomik hasar ve tedarik zincirinin kırılması da eklenince, sistem yeni bir sıkıntı içine düştü.
Ne tür bir şirket kurmalıyım?
Şirket kuracakların; ne tür bir şirket kurmaları gerektiği noktasında çoğu zaman tereddüt yaşadıkları, dolayısıyla edindikleri eksik veya yanlış bilgiler nedeniyle sonradan yanıldıkları, daha da ötesi kurdukları şirketlerin türünü sonradan değiştirerek ek külfetlere katlandıkları görülüyor.
Vergi ödeyen mükellefler devreden KDV'nin iadesini bekliyor
Aşırı fiyat artışlarının oluşturduğu maliyet ve finansman sorununa can suyu olması adına reel sektörün Maliyeden beklentisi bulunuyor. 200 milyar lirayı aştığı tahmin edilen ‘Devreden KDV’nin nakden veya mahsuben iadesinin yanı sıra teminat olarak kullanılması çözüm olabilir. Devreden KDV mükellefin devletten alacağıdır.
Konkordato çare midir?
İflas erteleme sisteminde; yargılama ve uygulama süresinin uzunluğu, iflas erteleme sürecindeki şirketlerin mahkeme tarafından tam olarak denetlenememesi ve alacaklıların işleyişe müdahale edememeleri, birçok sorun meydana getirmekteydi.
Vergi öncelikle tavana yayılmalı
Vergi literatüründe sıkça kullanılan; “vergi tabana yayılmalı” ve “vergi yol su elektrik olarak vatandaşa geri dönmeli” deyimleri maalesef ülkemiz için çok geçerli olmaktan çıkmış görünmekte.