Talha APAK

MEVZUATIN İÇİNDEN
TÜM YAZILARI
Ne tür bir şirket kurmalıyım? Şirket kuracakların; ne tür bir şirket kurmaları gerektiği noktasında çoğu zaman tereddüt yaşadıkları, dolayısıyla edindikleri eksik veya yanlış bilgiler nedeniyle sonradan yanıldıkları, daha da ötesi kurdukları şirketlerin türünü sonradan değiştirerek ek külfetlere katlandıkları görülüyor.
Vergi ödeyen mükellefler devreden KDV'nin iadesini bekliyor Aşırı fiyat artışlarının oluşturduğu maliyet ve finansman sorununa can suyu olması adına reel sektörün Maliyeden beklentisi bulunuyor. 200 milyar lirayı aştığı tahmin edilen ‘Devreden KDV’nin nakden veya mahsuben iadesinin yanı sıra teminat olarak kullanılması çözüm olabilir. Devreden KDV mükellefin devletten alacağıdır. Konkordato çare midir? İflas erteleme sisteminde; yargılama ve uygulama süresinin uzunluğu, iflas erteleme sürecindeki şirketlerin mahkeme tarafından tam olarak denetlenememesi ve alacaklıların işleyişe müdahale edememeleri, birçok sorun meydana getirmekteydi.
Vergi öncelikle tavana yayılmalı Vergi literatüründe sıkça kullanılan; “vergi tabana yayılmalı” ve “vergi yol su elektrik olarak vatandaşa geri dönmeli” deyimleri maalesef ülkemiz için çok geçerli olmaktan çıkmış görünmekte. Döviz pozisyon raporu ertelendi TCMB bünyesinde reel sektörün döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerini izlemek amacıyla, kredi kullanan işletmelerden değişik zamanlarda döviz pozisyonlarına ilişkin raporlar talep ediliyordu. Vergi affı ve yapılandırmada son günler Kamuoyunda vergi affı/barışı olarak bilinen, 7440 Sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” 12 Mart 2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Huzur hakkı mı kâr payı mı? Huzur hakkı: şirket ortakları, şirket müdürleri ve yönetim kurulu üyelerinin kanunen belli sorumluluk ve yükümlülükleri vardır. Bu kişilerin aldıkları görevleri nedeniyle sorumluluk ve yükümlülükleri karşılığı belirlenen ücrete huzur hakkı denir. İşletme kayıtlarının düzeltilmesi sorunlara kalıcı çözüm getirmiyor Daha önce yaklaşık üçer yıl arayla üç defa getirilen, son olarak 12/3/2023 tarihli 7440 sayılı “yapılandırma” kanunuyla getirilen “işletme kayıtlarının düzeltilmesi” düzenlemesinin getiriliş amacı, işletme kayıtlarının fiili durumlarıyla uygun hale getirilmesidir. Şirketlerde borca batıklığın analizi Şirketlerde genel kurul zamanı İndirim ve taksit imkânı Emlak vergisi beyan ve ödeme dönemi Karşılıksız çek ve cezası Döviz pozisyon bildirimi başladı DÜNYA okurlarına merhaba