TÜM YAZILARI
Avrupa’da 1 euroluk eve rakip: 13 cent!
Türkiye’den arayan arkadaşım heyecanla soruyor: “Hırvatistan’da 13 cent’e ev satıyorlarmış, doğru mu? Şartları ne?” Yurtdışına kapağı atma hayali kuranlar arttıkça, İtalya çıkışlı “1 euroya ev” muhabbeti dallanıp budaklandıkça bu mevzu cazibesini kaybetmeyecek; anlaşıldı.
Hırvatistan, İspanya pahalandı, Arnavut denizi verelim!
İki haneli enflasyonu en son 1980’de yaşamıştı Avrupa Birliği bölgesi. O günden bugüne ortalama yüzde 3-4’ü geçmeyen ‘dengeli’ ekonomilerle Ukrayna krizine kadar geldiler.
Ada senin ama plajı tüm halkın!
Hırvatistan’da bir “satılık ada” ilanı önce haber oldu, sonra birilerine 'hayal kurma vesilesi’ oldu, pek çoklarına ‘dert’ oldu ve en sonunda özel mülkiyet hakkı ile kamu yararı arasındaki çizginin daha da kalın çizilmesine örnek oldu. Bu memlekette ada çok.
Avrupa ve ötesi: Konut fiyatları inişte
Görünüşe bakılırsa emlak sektörünü sadece Türkiye'de değil tüm dünyada zor bir dönem bekliyor. Her çıkışın bir inişi var.
Starbucks'ın kaybettiği Balkan Savaşı
Starbucks, koca Balkan coğrafyasında Sırbistan haricinde bir yerde yok. Karadağ'da ilk Starbucks'ı bir Türk şirketi seneye açacakmış. Hırvatistan'a 2010'da bir AVM'de ilk şubeyle girilmesi planlanmış. Ama son anda vazgeçilmiş. Neden? Çünkü "Balkan mantalitesini" anlamışlar. Bu coğrafyada kahvenin sadece kahve olmadığını çözmüşler.
Yabancılara AB vatandaşlığı ve Schengen'de kolaylık tartışmaları
İtalyan düşünür ve aktivist Lorenzo Marsili'nin The Guardian için yazdığı bir makale hararetli tartışmalara yol açtı.
Avrupa'da geri adım: 'Sınırsız Schengen'e veda
İstanbul artık 'beyaz yakalı gurbetçiler'in gözdesi değil
Dünya üzerindeki 49 kentteki 12 binden fazla expat’a çalışma şartlarından ev kiralarına, maaşın yaşanan yerdeki ortalamaya oranından eğlence maliyetine, ulaşımdan çocukların okul masrafına kadar pek çok soru soruldu ve expat’lar için en iyi ve en kötü kentler listelendi. İstanbul, en kötü 7’nci kent çıktı.
Küçük ülkenin büyük unicorn başarısı
Mitolojinin tek boynuzlu fantastik atı "unicorn" epeydir borsada işlem görmeden piyasa değeri 1 milyar doları bulan startuplar için kullanılan bir deyim oldu, ete kemiğe büründü. Nüfusu 4 milyonu bulmayan Hırvatistan ise küresel unicorn listesine iki şirket birden sokarak zoru başardı! Türkiye'de şu anda 7 adet unicorn şirket var.
Tesla adı aslında Musk'ın değil onun hakkı
Tesla adı aslında Musk'ın değil onun hakkı
Elon Musk, hiçbir alakası olmadan, tüm zamanların en büyük mucitlerinden Nikola Tesla'nın adını şirketine koyarak zirveye çıktı.
İş gücü açığı Avrupa’da dengeleri sarsarken…
Hırvatistan’ın turizmle kendine has imtihanı
Zagreb’e yolu düşen dostlar, mütevazı başkentin ‘düşük profilli' hayatına bakınca, “Bu memleket nereden para kazanıyor?” diye hayretle soruyor. Cevabı Zagreb’in kendisi değilse de, Hırvatistan’ın kıyıları veriyor:
Yatırım için ABC kuralı...
Üniversitesiz Hırvat 'citta slow'u