Şevket SAYILGAN / Ekonomist

sevket.sayilgan@dunya.com
TÜM YAZILARI
Ekonomide normalleşme süreci bedelsiz olmaz ama bedeli kim öder? Öncelikle 30 Ağustos Zafer bayramımızı kutlar ve Mustafa Kemal ATATÜRK ile Silah arkadaşlarını minnetle anarım.
Ekonomide geciken çözümler, piyasalara yükselen faiz olarak döner Para politikaları, enflasyonu kontrol altında tutmak için kullanılan en önemli araçlardan biridir. Bir merkez bankası, faiz oranlarını artırarak para arzını sınırlayabilir ve böylece enflasyonu azaltabilir. Sosyal devlet ve sosyal güvenlik sistemi üzerine bir yazı Kapitalizmin sanayi devrimi ile birlikte modern toplumlarda yarattığı etki zamanla sosyal çelişki ve sorunlar yaratmıştır. Bu süreçler beraberinde dönüşümleri ve yapısal değişimleri getirmiştir.
Enflasyon ekonomideki bütün kötülüklerin anasıdır… Geçen haftaki yazımda enflasyonun sebeplerine yönelik tespitlerimi ifade etmiştim bu hafta çözüm önerilerimi sıralayacağım. Enflasyonla mücadele de yöntem önerilerimi şu şekilde sınıflayabiliriz. A) Tüketime yönelik olarak Enflasyon ekonomideki bütün kötülüklerin anasıdır… Enflasyon, bir mal ya da hizmetin fiyatının artmasıyla ortaya çıkan genel fiyat düzeyi artışıdır. Ekonomide önemi ise şu şekilde özetlenebilir: 2023 Temmuz sonuna göre beklentilerin değerlendirilmesi Bugün yılın 7.ayı biterken ekonominin genel durumuna yönelik olarak fırsatlar ve tehditleri sıralamak ile birlikte mikro ölçekte hangi aksiyonları almalıyız konusunda görüşleri paylaşmak isterim. Vergi, bir toplumun adalet anlayışının ekonomideki yansımasıdır Vergi, devletin vatandaşlarından ya da işletmelerden aldığı belirli bir orandaki gelir veya mallar üzerinden tahsil edilen bir vergi türüdür. Vergi, bir ülkenin ekonomisinde önemli bir rol oynar ve birçok farklı şekilde etkisi olabilir. Bazı olumlu etkileri şunlardan oluşur: Son ekonomik göstergeler ne söylüyor? Bugün sizlerle son hafta içinde açıklanan bazı makroekonomik göstergelerin satır aralarını yorumlamak istiyorum. Burada değerlendireceğim veriler Dış ticaret dengesi sağlamadan sürdürülebilir büyüme yakalanamaz Türkiye Ekonomisinin belki de en önemli kök sorunu dış ticaret dengesinde yaşadığı açıktır. Dış ticaret sadece tüketimi değil, üretim süreçlerinin de bir yansıması olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonomide her şey sil baştan mı? Yarın uzun bir zaman sonra Merkez Bankası’nın para politikası toplantısı büyük bir önem taşıyacaktır. Özellikle Eylül 2021 de başlayan “Yeni Ekonomi Programı”- nın temelini oluşturan negatif faiz politikasının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Ekonomide ikiz açık ve sürdürülemezlik Bugün sizlerle ekonomi politikalarının değişimi arifesinde mevcut durumu değerlendirmek için en önemli iki veriyi paylaşmak istiyorum. Ekonomilerde temelde iki denge vardır. Enflasyon nitelik değiştiriyor 5 Haziran 2023 de Mayıs 2023 itibarıyla enflasyon oranları açıklandı. Buna göre TÜFE yüzde 39,59, ÜFE yüzde 40,76 düzeyinde gerçekleşti. 2023 yılının başından itibaren düşüş trendi devam ettiğini görmekteyiz. Seçmen bugüne (algı), ekonomi geleceğe (olgu) bakar Ekonomipolitik gerçekler verginin toplanma ve harcanma şekliyle görünür Ekonomide başarı toplumsal mutabakat ile sağlanır