TÜM YAZILARI
Ekonomide senaryolar
Türkiye ve dünya ekonomisinin son çeyreğe girdiği Ekim 2024 ile birlikte olası durum değerlendirmesi ve senaryoları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Finansal okuryazarlık üzerine sohbet
Bugün sizlerle biraz farklı bir yazı paylaşmak istiyorum. Özellikle finansal okuryazarlık sürecine yönelik olarak ilk bölümde (A) ekonominin bazı öncü göstergelerini ve ne anlama geldiğini, ikinci bölümde (B) kriz veya olağanüstü dönemlerde firmaların nasıl davranması gerektiği ve son
Ne senle ne de sensiz, merkez bankaları ve faiz politikası
Dünya ve Türkiye ekonomisinde riskler
11 Eylül 2024 itibarıyla Türkiye ve dünya ekonomisinin tehdit ve fırsatları sıralarsak,
Enflasyon büyüme ilişkisi
Dün ve bugün açıklanan büyüme ve enflasyon rakamlarını inceleyecek olursak Türkiye ekonomisinin bir soğuma süreci içerisine girdiğini çok net görebilmekteyiz.
Eylül 2024 itibarıyla ekonomideki süreçler ve işletmelere tavsiyeler
Günümüzde Ekonomi medyası ve Akademi dünyası genel olarak süreçleri ve sorunları tespit eden ancak genelde çözüm önerileri konusunda daha ihtiyatlı davranan bir yaklaşım içindeler. Dünya gazetesindeki bu köşemde tespitler yanında olabildiğince çözüm önerilerini de paylaşmaya çalışıyorum.
İşletmelere finansal tavsiyeler
Enflasyon sarmalından çıkmak için uygulanan politikaların etkileri baz etkisi dışında daha hissedilir olmadı. Bu süreç doğaldır ki bazı bedelleri ödemeyi gerektiren ve ülkemizde geçmişte palyatif çözümlerle bulduğumuz günü birlik çözümlerden farklı yapısal çözümleri gerektirmektedir.
Yavaşlayan (soğuyan) bir ekonominin resmi
Açıklanan ekonomik göstergeler beklendiği ve istendiği gibi ekonomide soğuma sürecinin etkileri artık daha yoğun olarak hissedilmeye başlandı. Burada belki temel paradigma bu soğumanın kontrolden çıkarak bir resesyona dönüşmesi ile bu kontrolden çıkma korkusu ile zamanından önce faizlerin düşürülmesi arasında oluşmaktadır.
Küreselleşmenin diğer yüzü Kara Pazartesi: 5 Ağustos 2024
Küreselleşme, dünya ekonomisinde sermaye hareketlerinin hızlanmasına neden olmuştur. Finansal piyasaların entegrasyonu, sermayenin bir ülkeden diğerine daha hızlı ve kolay hareket etmesini sağlar. Bu bağlamda, Türkiye ekonomisi de küresel sermaye hareketlerinden etkilenmektedir.
Strateji, plan ve verimlilik
Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak 2024-2028 Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi açıklandı. Bu strateji belgesine göre Türkiye; a) İklim Dostu yatırımlar, b) Dijital yatırımlar c), Küresel tedarik zinciri odaklı yatırımlar, d) Bilgi yoğun yatırımlar, e) Nitelikli istihdam sağlayan yatırımlar, f ) Katma değerli hizmet yatırımları, g) Nitelikli finansal yatırımlar, h) Bölgesel kalkınmay
Ekonomi politikalarının en büyük riski faizi erken düşürmek
Merkez Bankası faizi dün yüzde 50'de sabit tuttu. Enflasyon düşüyor izlenimi, ‘faiz inmeli’ lobilerinin harekete geçmesine neden olacaktır. Ancak Fed bile enflasyonu yüzde 9’dan yüzde 3’e düşürmesine rağmen faizi yüzde 5,5’te tuttu ve indirmek için de isteksiz davranıyor. Bu yüzden benim önerim 2024 yılında faiz indirimi konuşulmamalı.
Ekonomik kalkınma ve refah devletindeki eğitim politikaları ve üniversiteler
2024 üniversite sınav sonuçlarının açıklandığı bugünlerde ülkemizin yapısal sorunlardan olan üniversite, eğitim, ekonomi, kalkınma ilişkisi üzerine bir değerlendirme yapmak istiyorum.
Türkiye ekonomisinde yapısal sorunlar ve çözüm önerileri
Yaz aylarının rehavetinin arttığı ama ekonomide sıcak günlerin yaşandığı şu günlerde özellikle vergi paketi üzerine beklentiler ve spekülasyonlar yapılmaktadır.
İşletmelere finansal tavsiyeler
İlk 6 ayın temel motivasyonlarına göre, ikinci 6 ayın motivasyonları farklı olacak. Tüm gelişmeler dikkate alındığında 3 Temmuz 2024 itibarıyla ulusal ve uluslararası piyasalardaki fırsat ve tehditlere dikkat edilmeli.
Vergi politikaları siyasetin topluma bakışının yansımasıdır
Türkiye’nin vergi yapısı bozuk ve yapısal sorun yaratma özelliği yüksek. Unutulmamalıdır ki demokrasiler ancak birey, vatandaş, vergi mükellefi olma sorumluluğu üzerinde istikrarlı ve kalıcı olur.