Şevket SAYILGAN / Ekonomist

sevket.sayilgan@dunya.com
TÜM YAZILARI
İşletmelere finansal tavsiyeler  İlk 6 ayın temel motivasyonlarına göre, ikinci 6 ayın motivasyonları farklı olacak. Tüm gelişmeler dikkate alındığında 3 Temmuz 2024 itibarıyla ulusal ve uluslararası piyasalardaki fırsat ve tehditlere dikkat edilmeli.
Vergi politikaları siyasetin topluma bakışının yansımasıdır Türkiye’nin vergi yapısı bozuk ve yapısal sorun yaratma özelliği yüksek. Unutulmamalıdır ki demokrasiler ancak birey, vatandaş, vergi mükellefi olma sorumluluğu üzerinde istikrarlı ve kalıcı olur. Ekonomide yarının başarısı bugün verilen karar ve tercihlerdir Yaz aylarına girdiğimiz bugünlerde açıklanan ekonomik göstergeler Tür­kiye’nin yavaşlayan bir eko­nomik sürece girdiğini gös­termektedir. Bu gösterge­lerle ilgili örnekleri aşağıda değerlendireceğim. Ancak burada bazı tespitleri yap­mak isterim.
Türkiye’de büyüme-enflasyon ilişkisi sürdürülebilirlik sorunu 3 Haziran itibarıyla açıklanan yıllık TÜFE %75,45 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu seviye önümüzdeki yıllar içinde, dışsal veya içsel bir şok yaşanmadığı taktirde en yüksek seviye olacaktır. Ekonomide diğerkâmlık anlayışı, kurtuluş reçetesi Daha önceki dönemlerde birçok kez karşısına çıkmış olmasına rağmen Türkiye ekonomisi bir yol ayrımına geldi. Türkiye’de ve dünyada piyasa beklentileri ve işletmelere tavsiyeler -2024 yılında merkez bankaları için faiz düşüş sürecinin başlayacak olması (gecikiyor), 15 Nisan 2024 itibarıyla istatistikler ekonomide ne söylüyor? Bugün sizlerle ekonomide istatistiklerin son değerleri üzerinden bir durum tespiti yaparak buna bağlı beklentileri değerlendireceğim. İstatistikler tüik.gov.tr, tcmb.gov. tr ve hazine.gov.tr’den alınmıştır. Türkiye’nin ekonomipolitik değerlendirilmesi Türkiye’de ekonomik krizler ve seçimler arasında doğrusal bir ilişki görülmektedir. Nedir bu yapısal reformlar? Niye yapılamıyor? Ekonomide geciken kararlar 25 Nisan’da TCMB’nin faiz kararı açıklanacak. Öncelikle beklentim değişmeyeceği ve yüzde 50 seviyesinde kalacağı yönündedir. Ancak Haziran 2023 ile birlikte başlayan Ortodoks politikalar ve rasyonelleşme süreci yeteri kadar hızlı kararlara bağlanamamaktadır. Fırsat dönemi başlıyor 31 Mart seçimlerinin sonuçlanması ile birlikte Türkiye’nin ekonomi politikalarında yeni düzenlemeler ve ilaveler gelecektir. Bu uygulamalar özellikle a) Tüketim b) Yatırım (selektif uygulamalar) c) Kamu harcamaları d) Vergi uygulamalarına yönelik olacaktır. Bireylerin finansal farkındalığı ekonomideki başarıyı belirler Yerel seçimler sonrası ekonomide uygulanacak politikalar ve bunların etkisi dikkate alındığında daha önceki yazılarımda firma düzeyinde yaratacağı etkinin, bu yazımda bireyler üzerindeki sonuçlarını değerlendirmek istiyorum. Nedir bu yapısal reformlar? Niye yapılamıyor? Geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi artık Türkiye’nin hızlıca ekonomi programını, dolayısıyla yapısal reformları ile ilgili yol haritasını açıklamalı ve başlatmalıdır. Ekonomi ve seçimler ilişkisi üzerine bir deneme… Türkiye'de ekonomik krizler ve seçimler arasında bir ilişki görülmektedir. Ülke tarihinde yaşanan ekonomik krizler genellikle seçimlerle aynı döneme denk gelmiştir. Makro ekonomik tespitler ve firmalara tavsiyeler Bugün sizlerle genel ekonomide öncü gösterge olarak ifade edilen veriler üzerinden bir genel değerlendirme yapacağım.