TÜM YAZILARI
Ekonomik göstergeler ne söylüyor?
Bu yazımda mevcut ekonomik göstergelerin değerlendirilmesi ve ikinci bölümde gelir dağılımı konusunda bir tespit yazısı yazmak istiyorum.
Düşük enflasyonlu bir Türkiye gerçekleşebilir mi?
Enflasyon, bir ülkedeki mal ve hizmet fiyatlarının genel düzeyinde sürekli bir artış anlamına gelir. Türkiye, uzun yıllardır enflasyon sorunu ile karşı karşıya olan bir ülkedir.
2025 yılı için ekonomik tavsiyeler ve yeni yıla mesaj
Yeni bir yıl, kişisel ve aile bütçelerini düzenlemek, yatırım stratejilerini gözden geçirmek ve ekonomik hedefler belirlemek için harika bir fırsattır. 2025 yılı, küresel ekonomideki belirsizlikler, teknolojik yenilikler ve değişen piyasa dinamikleriyle, finansal kararlar alırken daha dikkatli ve stratejik olmayı gerektiriyor. İşte 2025 yılı için ekonomik tavsiyeler:
2025 beklentiler ve işletmelere tavsiyeler
2024 Yılının bu son yazısında, yılın genel bir değerlendirmesi, 2025 ile ilgili beklentiler ve bu süreçte İşletmelerimizin temel stratejileri konusunda paylaşımda bulunmak istiyorum. 2024 Yılında Dünyada ve Türkiye’de Ekonomi Gündemi
Ekonomik riskler ve fırsatlar
2025 yılına girerken Türkiye ve dünyada ekonomik riskler ve fırsatları bu yazıda değerlendirmek istiyorum.
Sanayi üretimi yavaşlamaya devam ederken, işsizlik artmaya başladı
Türkiye ekonomisinin temel öncü göstergelerinden olan sanayi üretimi yavaşlamaya devam ediyor. TÜİK verilerine göre aylık ve yıllık veriler benzer şekilde azalmayı teyit etmektedir. Özellikle İmalat sanayinin bu konuda sahip olduğu pay dikkate alındığında sanayi üretiminin yavaşlamasında başrolde olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır.
Büyüme ve enflasyon ilişkisi
Türkiye’nin makroekonomik dengelerinde büyüme ve enflasyon, ekonomik politikaların şekillenmesinde belirleyici olmaktadır. 2024 verileri bu ilişkiyi anlamak açısından önemli ipuçları sunmaktadır.
2025 yılı öncü göstergesi “asgari ücret”
Türkiye ekonomisinin bugünlerde güncel konularının başında asgari ücret seviyesi olmaktadır. Burada artış oranının limitleri uygulanacak ekonomi politikasının da ipuçlarını verecektir. Özellikle net te 17 bin 2 TL olan bugünkü asgari ücretin %25 ile %30 arasında arttırılması öngörülmekle birlikte %30 üzeri bir oranda artış piyasalar tarafından dezenflasyon politikasının gevşemesi olarak alg
Beklenti 2025 ilk çeyrek faiz indirimi
Piyasa ekonomileri finansal olarak imkansız üçlü olarak da ifade edilen (impossible trinity) dengesi üzerinde çalışması öngörülür. Kısaca faiz, kur ve kambiyo sisteminden sadece biri kontrol edilebilir. Diğerleri serbest yani piyasa dengesine bırakılmalıdır.
Sanayi üretimi ve işsizlik rakamları ne söylüyor?
Son açıklanan sanayi üretimi ve işsizlik rakamları eylül ayına özel değilse bardağın dolu tarafını görmeye imkan tanıyacak rakamlar içermektedir.
Enflasyon ile mücadelede yeni heyecanlara ihtiyaç var
Ekim 2024 enflasyonu açıklandı. TÜİK verilerine göre aylık TÜFE %2,88, yıllık TÜFE %48,58 olarak gerçekleşirken ÜFE ise aylık %1,29, yıllık %32,24 seviyesine geriledi.
Türkiye’de işletmelerin finansal yönetimi nasıl olmalıdır? Tavsiyeler…
Toplumsal uzlaşı, gelir dağılımı adaletidir
Türkiye ekonomisinin yaşadığı politika uygulamaları ile birlikte dezenflasyon süreci hissedilir ve belki de istenmeyen sonuçlarının da yaşandığı bir süreçten geçiyoruz.
Vergi politik, vergi toplama şekli ideolojiktir
2025 bütçe görüşmelerinin başladığı, yeni fon ve katkı paylarının (vergi benzeri) gündemde olduğu bugünlerde refah toplumu ve vergi politikaları konusunda mevcut değerlendirmesi yapmak istedim.
Bütçesiz (plansız) aksiyonlar, geçici başarılar, amaç sürdürülebilirlik
Bugün sizlerle içinde bulunduğumuz dönemi de dikkate alarak işletmelerde bütçe yönetimi sürecinin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi paylaşmak istiyorum. Unutulmamalıdır ki hedefler aksiyonların ve performansların belirleyicisidir. Özellikle devlet, şirket hatta bireyler için hedeflerin başarısı planlı uygulamalara bağlıdır.