Serdar PAZI

PİYASANIN İÇİNDEN
TÜM YAZILARI
Şampiyonlar Ligine dönebilecek miyiz? Burada tabii son günlerin popüler konusu olan Galatasaray’ın Avrupa serüveni ve dün çekilen grup kuralarından bahsetmiyorum.
Merkez bu sefer farklı mı? Alım gücünü koru(yama)mak Sermaye piyasasındaki yatırım seçenekleri arasında hisse senetlerinin alternatifsizliği gibi daha sofistike bir başlık da atabilirdim ama böyle daha anlamlı oldu.
Fed’eraller peşimizde! İngilizce bilmediğimiz yıllarda, imdadımıza yetişen dublaj sanatının veciz ifadelerinden biridir. Peki şaka bir yana, son 20 yılda bir türlü odağımızdan çıkmayan Federal Reserve ne zaman gündem dışı kalacak, inanın bilmiyorum. Yine işler “Fed son bir faiz artırımı daha yaparsa, halimiz nice olur” noktasına dayandı. Enflasyondayım deva bulmam Özellikle ay içerisinde gelen vergi düzenlemeleri sonrasında merakla beklenen temmuz ayin enflasyonu -5.49 ile beklentilere paralel geldi. Ancak esas sorun daha iki hafta önce TCMB enflasyon raporunda aktarılan %58 yıl sonu tahmininin bir anda boşa çıkması. Gerçekler er ya da geç ortaya çıkar TCMB enflasyon raporunu izledik, 2023 için önceki başkan Şahap Kavcıoglu tarafından yıl başında 22.3 olarak belirtilen ve nisan ayında da aynı bırakılan tahmin 58 düzeyine revize edildi. Enflasyon raporundan ne beklenmeli? Para politikası kurulu, uzun zamandır beklenen kararını açıkladı ve politika faizini 250 baz puan artırarak 17.50 düzeyine getirdi. Garp cephesinde yeni bir şey var Garp Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Erich Maria Remarque'nın yazdığı, savaşın korkunçluğunu ve anlamsızlığını ele alan bir romandır. 1928 yılında yazılan roman biri yakın zamanda olmak üzere defalarca kez filmlere konu olmuş ve geniş etki yaratmış bir eserdir. Aynı anda kaç farklı hedef gözetilebilir? Bilindiği üzere ekonomide iki farklı politika vardır, ilki faiz oranlarının ve para arzının belirlenmeye gayret edildiği TCMB tarafından yönetilen para politikalarıdır. Yabancının bir anda gelmesini bekleyemeyiz Para Politikası Kurulu son haftalarda merakla beklenen ve bolca speküle eden kararını verdi. Faizler geçen hafta yazımda sizlerle paylaştığım tahmine paralel 650 baz puan artışla %15 düzeyine çekildi, ayrıca önümüzdeki toplantılarda artırımların devamı sinyali verildi. Dikkat çeken bir diğer husus da metnin muhtemelen bilerek oldukça kısa tutulmasıydı. Faiz kararına ne kadar anlam yüklenmeli? 2021 yılı sonunda dolar kurunun 1-2 ay içinde iki katına çıkmasının ardından gelen KKM uygulaması ve bu süre zarfında Bloomberg Intelligence tarafından yaklaşık 200 milyar dolar hesaplanan piyasalara kur volatilitesini azaltma hedefli satıştan sonra geldiğimiz yer tam olarak neresi? Portföylerde varlık dağılımı nasıl olmalı? Çoğu zaman yayınların son dakikasında sorulur, çeşitli varlık gruplarından oluşan bir sepet yapalım, oranlar nasıl olmalı şeklinde. Kabine beklentileri satın alındı mı? Seçimler sonrası piyasalar nasıl olur? Borç yiğidin kamçısıdır