Serbest Kürsü

TÜM YAZILARI
İsrailli startuplar, iş ve parayı ülke dışına taşıyor 30 haftayı aşkın bir süredir, neredeyse her haftasonu, onbinlerce İsrailli, “hükümetin yargıyı zayıflatma ve Yüksek Mahkeme’nin bağımsızlığını zedeleme planları”nı protesto etmek için Tel Aviv sokaklarına dökülüyor.
Böyle gelmiş, böyle gidecek, korkarım vallah Siber tehditlerden kurtulmanın formülleri Bankacılık sektöründe dijitalleşme konusu son yıllarda dünya çapında geniş bir şekilde tartışılıyor. Dijital bankacılık terimi genel olarak bankacılık hizmetlerinin dijital platformlar aracılığıyla sunulmasını ifade ederken, dijitalleşen bankacılık terimi ise geleneksel bankaların dijital teknolojileri benimseyerek süreçlerini ve hizmetlerini dijitalleştirmesini ifade eder.
Hollywood, Suudi Arabistan’da çakıldı 2023’ün ilk haftasında Suudi Arabistan’daki gişe hasılatları herkesi şok etmişti. “Avatar” gösterime girişinin üçüncü haftasında hiç bilinmeyen bir film tarafından yerinden edildi! ABD, bir resesyon yaşamadan enflasyonu düzeltebilir ABD ekonomisi iyi görünüyor. "Yumuşak iniş,” yani geçen yıl hızla yükselen enflasyonu durgunluk olmadan kontrol altına alma işi, giderek daha makul görünüyor. Enflasyon Raporu’ndan beklentiler TCMB, Enflasyon Raporu toplantısını 27 Temmuz'da yapacak. Merkez bankası, önceki raporlama döneminde enflasyonun yılı %22,3 seviyesinde kapatacağını tahmin etmişti. Gelir dağılımı ve sosyal etkileri 5 Temmuz tarihinde TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık enflasyon bir önceki aya kıyasla 1,38 puan artışla yüzde 38,21 olarak gerçekleşti. Gidiyoruz Gündüz Gece Aşık Veysel’in bir güzel ve bilinen şarkısı ile başlayalım. Merkez Bankası’nın faiz kararına dair Merkez Bankası’nın, Haziran’daki 650 baz puanlık artıştan sonra, Temmuz toplantısında politika faizini 300 baz puan daha artarak %18'e çıkarmasını bekliyoruz. Merkez Bankası’ndan faiz beklentileri Merkez Bankası’nın 20 Temmuz toplantısında faizi %20’ye yakınlaştıracağı bekleniyor. Biz de kademeli yaklaşım çerçevesinde minimum %18 bandına doğru artış bekleriz. Makro ve mikro ihtiyati çerçevede de düzenleme değişikliklerinin devamı gelecek ve Mehmet Şimşek’in ataması sonrasındaki sadeleşme sürecektir. Emeklisin Sen Emekli Kal Özetle, emeklilerimiz çalıştıkları dönemde hak ettiğini alamadı, emekli iken var olanı da kaybediyor, madalyonun her iki yüzü de kaybı gösteriyor. Daha güçlü biriyle nasıl müzakere edersiniz? Hiroşima’da düzenlenen G7 zirvesi, farklı statüdeki liderler için bir müzakere yeriydi. Her katılımcının duruşu; aslında ülkesinin büyüklüğü, GSYİH ve askeri gücü ile liderin karizmasının bir kombinasyonudur. Piyasalarda yeni dönem Borsa İstanbul'da seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte TCMB'nin nasıl bir para politikası uygulayacağı konularındaki belirsizliklerin atlatılmasıyla bir yükseliş hareketini takip ettik. Opec+ ülkeleri, Suudilerin “Ne gerekiyorsa olsun” mesajını benimsemedi Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, eski Amerika Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan'dan ilham aldığını iddia etse de, en sıkı şekilde takip ettiği kişi (2011-2019 yılları arasında Avrupa Merkez Bankası başkanlığı yapan) Mario Draghi’dir. Merkez Bankası kararı ve etkileri TCMB 22 Haziran Perşembe günü, ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından kritik bir politika toplantısı gerçekleştirecek. TCMB, Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek’in “akılcı politika yapımına” dönüş çağrısının ardından, 22 Haziran’daki toplantısında ortodoks politika düzlemine geçerek son 2 yıldaki gevşek duruşundan muhtemelen uzaklaşacaktır.