Prof. Dr. Tolga Demiryol

Küresel perspektif tolga.demiryol@dunya.com
TÜM YAZILARI
Kaybet-kaybet dünyası Uluslararası düzen nereye gidiyor? Ukrayna ve Ortadoğu’da yaşanan savaşlar ve Asya-Pasifik’te süregelen gerilim bizi küresel bir çatışmaya mı sürüklüyor? Ekonomik parçalanma küreselleşmenin sonunu mu getirecek?
Avrupa’nın ekonomik güvenlik arayışı Avrupa Komisyonu geçtiğimiz günlerde yeni bir Ekonomik Güvenlik Paketi açıkladı. Avrupa ekonomilerinin küresel riskler karşısında dayanıklılığını arttırmayı hedefleyen pakette, değer zincirlerinin çeşitlendirilmesi, kritik materyal arz güvenliği, yabancı yatırımların denetlenmesi ve ekonomik yaptırımların koordinasyonu gibi unsurlar yer alıyor. Çin’de ekonomik büyüme, nüfus ve teknoloji Geçen hafta bu köşede Çin’de ekonomik büyüme tartışmalarına değinmiştik.
Çin ekonomisi nereye gidiyor? Çin’in 2023 son çeyrek büyüme oranı yüzde 5.2 olarak açıklandı. Bu rakam hükümetin resmi hedefine uygun. Üçüncü çeyrekte yüzde 4.9 olan büyümeye kıyasla bir ivmelenmeye de işaret ediyor. Trump kazanırsa Kritik minerallerin jeopolitiği Dünyanın büyük ekonomileri arasında yeni bir rekabet alanı ortaya çıkıyor: Kritik mineraller. Bu minerallerin dönüşen küresel ekonomideki önemi nedir? Çin’in bu sektördeki hakimiyeti büyük güçler arasındaki ilişkileri nasıl şekillendiriyor? BRICS+: Küresel Güney’in sesi mi, Çin’in hegemonya aracı mı? Soğuk Savaş sonrası uluslararası düzen, son yıllarda yaşanan bölgesel krizler ve küresel güç kaymaları nedeniyle sorgulanır hale geldi. “Kurallara dayalı” uluslararası sistemde aradıklarını bulamayan yükselen güçler arasındaki işbirliği arayışları hızlandı.