Prof. Dr. Ragıp Kutay KARACA

DIŞ POLİTİKANALİZ ragipkutay.karaca@dunya.com
TÜM YAZILARI
Türk dış politikasının yönü II Rusya ve Çin Türkiye’nin Batı ittifak sistemindeki varlığının meşruiyet nedeniydiler. Özellikle 2016 yılından sonra nasıl bir dış politik değişim yaşandı ki Rusya neredeyse stratejik bir ortağa dönüştü.
Türk dış politikasının yönü NATO zirvesinde İsveç’in üyeliğini AB üyeliğini gündeme getirerek kabul eden Türkiye, zirvede yapılan ikili görüşmelerde pozitif bir tutum takınmış ve önümüzdeki 5 yıl için Batı ile yumuşak bir diplomasinin işaretlerini vermişti. Türkiye’nin iki kazanımı Gümrük Birliği Anlaşması’nın yenilenmesi, Türkiye’ye yönelik savunma ürünlerinin satışının serbest bırakılması gibi konuların İsveç’in NATO üyeliğiyle çözülebileceğini düşünmekteyim. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan da Türkiye’ye F-16 satışının ABD’nin çıkarları ile uyuştuğunu vurguladı.
NATO, terör ve İsveç NATO’nun kurulma amacı, kolektif savunma ve caydırıcılık. Bu amaç içerisinde terörizme karşı savunma ise “NATO Terörizme Karşı Savunma Askeri Konsepti”nde belirlenmiş durumda. ABD ve politikasızlık Bu haftanın başında, Beykoz Üniversitesi’nde, Amerikan Dış Politika Konseyi Başkan Yardımcısı Ilan Berman’ın konuk olduğu yuvarlak masa toplantısında ABD-Türkiye ilişkilerini tartıştık. Gelenekleşen ziyaretler: KKTC ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Erdoğan gelenek haline geldiği üzere, seçim sonrası ilk ziyaretlerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Azerbaycan’a yaptı. Verdiği mesajlar önümüzdeki 5 yıllık süreçte Türk dış politikasının Kıbrıs ve Türk dünyası için neleri barındıracağını da işaret ediyor. Fidan’ın ajandası Yeni kabine açıklandı. Dışişleri Bakanlığı’na Mit Müsteşarı Hakan Fidan atandı. Fidan, 13 seneyi geçkin bir süre Mit Müsteşarlığı yaptı ve bu süre içerisinde dış politika adına birçok önemli toplantıya katıldı. Alınan dış politik kararlarda etkin oldu. Geçici koruma statüsündeki Suriyeliler gerçeği Büyüyen ve gelişen bir askeri güç Çin kuşatmasının en zayıf yanı Malakka Boğazı 16 milyon varil olacak Çin’in felsefesi: Sosyalizmin eliyle kapitalizmi inşa etmek Pekin: 1 Ekim 2049’da global güç olacağız Çin lideri Şi Şinping, bundan sonra yaşanacak süreci ikiye ayırdı. İlk defa bir Çinli lideri “Her Çinlinin ülkenin 100’üncü yıldönümünde, 1 Ekim 2049’da, gurur duyacağı” bir süper güç olacağını ilan etti. Türk Hava Yolları Üçüncü güç çıkar mı?