Prof. Dr. Ragıp Kutay KARACA

DIŞ POLİTİKANALİZ ragipkutay.karaca@dunya.com
TÜM YAZILARI
Lozan Barış Antlaşması’nın 101. Yılı Düşünün, 600 yıldan fazla yaşa­mış bir imparatorluğun külle­rinden yeni bir cumhuriyet yaratı­lıyor. Savaş alanında 600 yılın ver­diği tecrübe ve savaşma yeteneği emperyalistlere karşı sizi zafere götürüyor. Ama muharebelerdeki kazanımları masada tamamlaya­cak zaferlere ihtiyaç var.
Ayşe hâlâ tatilde Kendi göbeğimizi kendimiz keselim. KKTC ile ilişki kuracak ülkeler için Tayvan modeli ya da benzeri bir yapı kurulabilir. Türkiye, KKTC’nin tanımasını diyalog kurabildiği tüm ortaklıklarda tartışmaya açabilir. Türkiye gerek mal gerekse enerji taşımacılığı için gerçekleştirilecek projelerin merkezinde. Projelere KKTC de dahil edilebilir. Yunanistan’da “Fenerbahçe” korkusu  Yunan kolonileri, Batı uy­garlığının temellerini oluşturan “Atina demokrasi­si” gibi kavramlarla Helenistik kültür ve değerlerini yaymış­lardır. Bu nedenle Yunanlılar kendilerini Avrupa medeniye­tinin ortasına yerleştirirler. Bu medeniyetin yaratıcısı olduk­larını iddia ederler.
"Türk'ün beli bükülmez" Göç, 3. dalga milliyetçilik ve diplomasi Büyük bir savaş çıkar mı?  ABD'nin “tek ülkeye karşı tek savaş” yürütmeye dayalı bir 21'inci yüzyıl stratejisi geliştirdiği, Rusya ve Çin’in 3. dünya savaşı olmadan, çok kutuplu bir dünyada küresel güç olmak istediği düşünüldüğünde büyük bir savaş çıkmama olasılığı daha yüksek görünüyor. BRICS ve Türkiye Türkiye’nin BRICS üyeliğinin önünde bir engel yok Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda BRICS+ oturumuna katıldı. Bugüne kadar hiçbir NATO, AB veya OECD ülkesi BRICS'e katılmadı. Siyasi ve askerî açıdan değerimiz, Batı ve Doğu dünyasının her ikisine yönelik politika yapmamızı imkân veriyor. Fenerbahçe Coğrafyanın ekonomik avantaja dönüşmesi Bir eko-politik yaklaşım; ABD-Çin ilişkileri İsrail algısı değişiyor mu? Çözüm gelecek adına geçmişten daha uzak Filistin sorunu, istikrarsızlığın istikrarı… Hamas’ın 7 Ekim günü İsrail’e saldırısıyla başlayan son çatışmalar, insanlığı ayaklar altına alan bir duruma evrildi. İsrail’in bu tutumu üç nesil sonrasını dahi radikalleştirdi. Çin’in yerini Hindistan mı alıyor? Soğuk Savaş sonrası uluslararası sistemde yaşanan değişimler, teknolojik gelişimle paralellik göstermiş, teknolojik gelişim iletişimi sınırsız hale getirmiş ve böylece küreselleşme olgusu tetiklenmiştir. Türk dünyasının Birleştiricisi: Zengezur Azerbaycan’ın Karabağ’da kazandığı zafer, KKTC’yi tanımada elini güçlendirdi. Keza Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs’ı tanırsa, Karabağ Özerk Cumhuriyeti tanınabilir algısı ortadan kalkar.