Prof. Dr. İbrahim ÜNALMIŞ

EKONOMİ NOTLARI ibrahimunalmis@hotmail.com
TÜM YAZILARI
Dezenflasyon sürecinde gıda fiyatlarını düşünmek Hafta içerisinde enflasyon verileri açıklandı. Kasım ayında tüketici fiyatları %3.28 artarken yıllık artış %61.98 oldu. Beklentinin %3.8 olması nedeniyle açıklanan enflasyon beklentilerin altında kaldı. Aylık en yüksek artış %11.2 ile konutta yaşandı.
Büyüme rakamları gelecek dönem için ne anlama geliyor? Türkiye İstatistik Kurumu 2023 yılı üçüncü çeyrek milli gelir büyüme oranlarını dün açıkladı. Yıllık büyüme beklentisi %5.5 seviyesindeyken açıklanan yıllık büyüme oranı %5.9 oldu. Para Politikası Kurulu toplantısının ardından TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) dün yılın on birinci toplantısını yaptı ve politika faizini, beklentilerin üzerinde 500bp artırarak %40’a taşıdı.
ABD enflasyon gelişmeleri ve olası etkileri Hafta ortasında ABD enflasyon verileri açıklandı. Buna göre tüketici enflasyonu Eylül ayındaki %3.7 seviyesinden %3.2’ye geriledi. Bütçe gerçekleşmeleri ve Hazine'nin borç yönetimi Hazine'nin borçlanma maliyetleri sadeleşme adımları ile birlikte artıyor. Tahviller artık yatırımcıların radarına girmeye başladı. Artan bütçe açıkları ise önümüzdeki dönemde tahvil arzının artmaya devam edeceğini gösteriyor. Enflasyonun OVP'de öngörüldüğü patikada seyrettiği ortamda Hazine borç stratejisi yatırımcılar için önemli olacak. Yılın Son Enflasyon Raporu bizlere ne söyledi?