TÜM YAZILARI
2025 yılında milli gelir ne kadar büyür?
Son dönemde gündemimizi daha ziyade yıl sonu enflasyon ne olur ve Merkez Bankası politika faizinde nasıl bir yol izler soruları yer tuttu. Bu durum gayet anlaşılabilir. Çünkü hem şirketler hem de bireyler açısından enflasyonun seyri önemli.
2025 yılına girerken dünyada ve Türkiye’de çelik sektörü
Bu köşede genelde Türkiye’deki makroekonomik gelişmeleri analiz ediyoruz. Fakat zaman zaman sektörel analizler yapmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bu hafta köşemizi çelik sektörüne ayırdık.
TCMB para kur metni ve PPK kararı
Merkez Bankası 2025 Para Politikası metnini açıkladı. Bu metin ile TCMB yıl boyunca izleyeceği para ve kur politikasının çerçevesini çizer. Yıl içerisinde alınan kararlar, olağanüstü bir durum olmadığı sürece, bu metinde açıklanan çerçeveye uygun alınır.
Sanayi üretiminde daralma devam eder mi?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) sanayi üretimi verilerini açıkladı. Mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ağustos ayında bir önceki aya göre %1.6 gerilerken yıllık düşüş %5.3 olarak gerçekleşti.
Enflasyonda iyimserler yanıldı
Eylül ayı tüketici fiyatları enflasyonu %2.9 olarak açıklandı. TCMB tarafından gerçekleştirilen beklenti anketinin tahmini ise %2.2’idi. 2013 yılından itibaren enflasyon tahminlerinin gerçekleşmelerden sapmasını hesapladık.
Çin Ekonomisi ve Türkiye
Bu haftaki yazımızı Çin’de yaşanan ekonomik gelişmeler ve Türkiye ekonomisi üzerine etkilerine ayırıyoruz.
Küresel faizler düşerken TCMB beklemede
ABD merkez bankası Fed, beklendiği gibi politika faizini 50 baz puan düşürerek 4.75-5.00 aralığına çekti. Fed’in faiz indirimi esasen sürpriz değil. Faiz indirimi bir süredir piyasalarda fiyatlanıyordu. Asıl tartışma konusu, ne kadar faiz indirimi yapılacağıydı.
Para politikasında gevşeme süreci başlıyor…
Bugün köşemizde küresel ekonomiden başlayarak yurt içi ekonomik gelişmeleri değerlendireceğiz. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) iylül ayında bir faiz indirimine gideceğine artık kesin gözüyle bakılıyor. ABD’de manşet enflasyon %2.5 seviyesine geriledi.
Beklenen heyecanı yaratmadı
Hükümetin 2025-2027 dönemine ilişkin makroekonomik tahminlerini ortaya koyduğu ve makroekonomik politikalara ilişkin çerçeveyi oluşturduğu Orta Vadeli Program (OVP) dün yayımlandı. Programı iki bölümde değerlendirebiliriz. Bunlardan ilki makroekonomik hedefler ve politikalar kısmı. İkinci kısım ise ekonomide dönüşüm gerektiren alanlarda uygulanması planlanan politikaların özeti.
Ekonomi yavaşlarken sektörel beklentiler
Ekonomik aktiviteye dair öncü göstergelerin belirgin bir yavaşlamaya işaret ettiğini daha önce dile getirmiştik. Sanayi üretiminde gözlenen daralma, satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) imalat sanayinde nisan ayından beri daralmaya işaret etmesi, kapasite kullanımındaki düşüş bu öncü göstergeler arasında sayılabilir.
ABD’de enflasyon verileri ve para politikası
ABD Merkez Bankası Fed’in ne kadar sıkı para politikası uyguladığı sadece ABD için değil küresel ekonominin gidişatı için oldukça önemli.Fed ’in para politikası duruşu ABD Doları’nın diğer para birimleri karşısındaki değerini, küresel sermaye akımlarını, küresel dolar cinsi borçlanma faizlerini, küresel ticaret hacmini doğrudan etkiliyor.
TCMB kendine güvendiğini gösterdi
TCMB 2024 yılının üçüncü Enflasyon Raporu toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Karahan tarafından yapılan sunumla TCMB’nin yıl sonu enflasyon hedefi olan %38’i değiştirmediğini gördük. Ayrıca 2025 hedefini %14’te, 2026 tahminini 9’da sabit tuttu.
Orta Vadeli Program neden bu yıl daha önemli?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıklarının sürdüğünü ve Eylül ayının ilk haftasında açıklanmasının planlandığını söyledi. Önümüzdeki dönemde OVP’nin içeriği ve tahminleri gündemimizi belirlemeli. OVP’nin bir temenniler metni olmaktan ziyade gerçekçi hedefler ve tahminler içermesi daha da önem kazandı.
TCMB dış yükümlülüklerini azaltıyor
TCMB modern merkez bankacılığa dönüş adımlarına bir yenisini daha ekledi. 24 Temmuz tarihinde yaptığı duyuruda “rezerv yönetimi kapsamında dış yükümlülüklerin azaltılması amacıyla uluslararası depo alım işlemlerini gözden geçirmektedir” açıklamasını yaptı.
IMF Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nu güncelledi
IMF 16 Temmuz tarihli raporunda Türkiye için 2024 büyüme tahminini yukarı yönlü güncelledi. Buna göre, 2024 yılı için %3.1 olan tahminini %3.6’ya yükseltmiş oldu.