Prof. Dr. Dilek LEBLEBİCİ TEKER

dilek.teker@isikun.edu.tr
TÜM YAZILARI
Hareketli günlerde küresel piyasalar Sadece bizde değil, Dünya’da da gelişmeler hız kesmiyor. Her yeni güne yeni bir haberle uyanıyoruz. Bizde siyasi iklim epey hareketli. Türkiye seçim ortamından bir türlü çıkamıyor.
Ekonomide Ortadoğu beklentileri 7 Ekim sabahı Dünya yeni bir savaşa uyandı. Kimin kiminle ne amaçla çatıştığının ötesinde, her savaş hikâyesinde olduğu gibi sivillerin, çocukların yaşama hakkının ellerinden alındığı bir dönemi canlı canlı seyrediyoruz. Bu haftanın başında Biden’ın İsrail’e yönelik ‘Hamas ile sınırlı kalınmalı’ uyarıları önemli. Son çeyrek… Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutluyoruz. Dile kolay. 100 yıldır geldiğimiz noktada millet olarak çok önemli kazanımlarımız oldu. Bağımsızlık, en önemli olan unsurların başında geliyor.
Sonbaharda enflasyon başkadır Tatil mevsimi kapanırken, vatandaş çoktan sonbahar harcamalarına odaklandı. Okul dönemi ile beraber bireysel harcamalar artarak şekil değiştirdi. Faiz ve döviz görünümü Uzunca bir süredir uygulanan heterodoks politikalardan çıkış adımları henüz olması gerektiği kadar hızlı olmasa da uygulanmaya başladı. Küresel kronik sorun: Enflasyon Yaklaşık son iki yıldır küresel piyasaların en önemli sorunu enflasyon olarak karşımıza çıkmakta. Merkez Bankaları para politikaları ile bu mücadeleyi sürdürüyor olsa da, iki ileri bir geri koşullar; bu sarmalın zannedildiğinden çok daha önemli bir boyutta olduğunu kanıtlar nitelikte. Birkaç rakam inceleyelim. Küresel dolar rezervi ve ekonominin yönü Yılın ilk yarısını tamamladık. Küresel piyasalarda resesyon endişeleri gölgesinde; ABD’de borç tavanı krizinin aşılması, önemli bir olumlu gelişmeydi. Küresel piyasalar ve sandık öncesi gelişmeler Seçimlere 4 kala… İstanbul Finans Merkezi meselesi... Resesyon beklentileri ve seçim ekonomisi ABD bankacılık krizi bulaşıcı mı? Seçimlere doğru ekonomik gündem Halen başını sokacak yeri olmayan vatandaşlar var Çok zor günler...